הוועדה לפניות הציבור דנה בפניות ציבור בנושא הגבלת שעות עבודה על ידי המוסד לביטוח לאומי למטפלות במסגרת מתן שעות טיפול לקשישים בדיור המוגן.
הוועדה התכנסה בעקבות פניות של מטפלות הטוענות כי המוסד לביטוח לאומי מגביל אותן לטיפול בשני קשישים במקביל בתוך בית דיור מוגן אחד, וכתוצאה מכך נפגעת פרנסתן.
יו”ר הוועדה, ח”כ סופה לנדבר ציינה כי יש לדאוג לטובת המטפלות וכי לא ייתכן שבמדינת ישראל מטפלות שהן אזרחיות במדינת ישראל מקבלות פחות מעובד זר, שעובד באותו המוסד.
המטפלות שנכחו בישיבה ציינו כי במהלך שנות העסקתן, עיקר עבודתן התרכזה במתן שירותים לקשישים בדיור מוגן רמת אפעל ודיור מוגן גבעתיים השייכים לרשת משען. לכל מטפלת היו שני מטופלים ויותר, המטפלות עבדו בהיקף משרה מלאה, דבר אשר אפשר להן להתפרנס בכבוד ולדאוג למשפחתן ולילדיהן.
לפני כשלושה חודשים נערכה ביקורת מטעם המוסד לביטוח לאומי, אשר אסרה עליהן לטפל ביותר משני קשישים בתוך הדיור המוגן. כעת המטפלות טוענות שהן נמצאות במצב שבו הן עובדות בממוצע כ-4 שעות ביום (נותנות טיפול לשני קשישים בלבד), הן אינן יכולות לעבוד במקום אחר מחוץ לכותלי דיור מוגן מפאת מרחק וזמן הדרוש על מנת להגיע לקהילה.
בנוסף, אין באפשרותן לעבוד באמצעות חברת סיעוד אחרת אשר נותנת את שירותיה בתוך דיור מוגן וזאת כיוון שהגבלה של שני מטופלים למטפלת חלה על כל דיירי דיור מוגן ומטפלות אשר עובדות בתוך דיור מוגן.
כמו כן, כאשר הקשיש מתאשפז, הן לא יכולות לתת לו טיפול וכן הן לא יכולות לקבל מטופל אחר במקומו, כי מבחינת נהלי ביטוח לאומי הקשיש המאושפז נחשב כמטופל אחד משני מטופלים הקבועים שיש להם. ובמצב כזה הן עלולות למצוא את עצמן רק עם קשיש אחד בלבד לפרקי זמן ארוכים.
בנוסף לאמור לעיל, אין המטפלות יכולות לקבל מילוי מקום של מטפלות אחרות, כיוון שגם במצב כזה לטענת המוסד לביטוח לאומי, הן חורגות ונותנות טיפול ליותר משני קשישים.
כתוצאה מן המצב המגוחך שתואר לעיל, הן בעלות משפחות, הוצאות מחייה וכו` משתכרות במשכורת מזערית שנעה בין 1,600-1,300 ₪ לחודש, ומוצאות את עצמן במצב מתסכל של פגיעה בזכויותיהן הבסיסיות לקיום, גזילת הזכות להתפרנס ופגיעה בכבוד.
המטפלות מבקשות לאפשר להן לעבוד עם יותר משני מטופלים למטפלת ובכך לחסוך את עוגמת הנפש אשר נגרמת להן מידי חודש עקב ההגבלות שצוינו לעיל.
הגב` תמר הומינר, מנהלת אגף הסיעוד במוסד לביטוח לאומי ציינה כי בביקורות שנעשו על ידי המוסד לביטוח לאומי בדיור המוגן נמצא כי למטופל אחד היו בין 3-5 מטפלות וזה לא לטובת הקשישים. השירות לקשישים נפגע כאשר למטפלת אחת מספר קשישים. המגבלה חלה בדיור המוגן שבו למטפלת יש זכות לעבוד רק עם 2 קשישים. בקהילה המטפלות יכולות לעבוד עם יותר קשישים.
הגב` הומינר ציינה כי עמדת המוסד לביטוח לאומי היא כי מדיניותו מכוונת לרווחת הקשיש. ההנחיה כי מטפלת בבית דיור מוגן לא תעבוד עם יותר משני קשישים קיימת למעלה מעשר שנים. הנחיה זו הופצה לאור ניסיון שנצבר לפיו, מטפל המטפל ביותר משני זקנים הופך להיות למעשה חלק מצוות הדיור המוגן ועבודתו נעשית ברוב המקרים על-פי צרכי המקום. זאת, בניגוד לעקרון לפיו מי שזכאי לגמלת סיעוד מקבל תכנית טיפול לפי צרכיו האישיים ולפי לוח הזמנים המתאים במיוחד עבורו. התכנית ניתנת במתכונת שבועית קבועה של ימים ושעות ועל-ידי מטפל קבוע ומוכר לו. השאיפה היא שהקשיש יקבל שירותי סיעוד איכותיים בדומה לזה שמקבל קשיש בביתו בקהילה. המוסד ציין כי המטפלות יכולות לקבל מן המעסיק שלהן הפניות נוספות לעבודה אצל קשישים המתגוררים בסמוך לבית-הדיור המוגן בו הן מועסקות, או בכל מקום אחר, ובכך להגדיל את נפח העבודה לפרנסתן.
הגב` עטרה מלבסקי, רכזת סיעוד במוסד לביטוח לאומי ציינה כי בביקורות שנעשו לאחרונה עלה כי הקשישים מתלוננים על כך שמשנים להם את שעות הטיפול בבוקר שהן, השעות החשובות ביותר עבורם.
הגב` רחל מלנקי, עמותת מט”ב ביקשה מהמוסד לביטוח לאומי לאפשר למטפלות בדיור המוגן במקומות מרוחקים לעבוד עם 4 -5 מטופלים. הגב` מלנקי קראה למוסד לביטוח לאומי לבצע בקרה ואכיפה בדיור המוגן על מנת להבטיח שירות מיטבי עבור הקשישים.
בסיכום הישיבה הודיעה יו”ר הוועדה, ח”כ סופה לנדבר כי היא פונה למוסד לביטוח לאומי בבקשה לאפשר למטפלות בבית אבות משען רמת אפעל לעבוד עם 4 מטופלים על מנת שיוכלו להתפרנס בכבוד.
© כל הזכויות שמורות, 2006, מדינת ישראל