הודעה לעיתונות מטעם ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
תרופות מצילות חיים ממתינות לרישום בארץ למעלה מ – 15 חודשים בגלל היעדר תקנים במשרד הבריאות. יו”ר הועדה ח”כ משה שרוני: ”שר הבריאות צריך היה לתבוע את תוספת התקנים מהאוצר בעת ההחלטות על תקציב משרדו לשנת 2008.
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת דנה היום בהצעה לסדר של ח”כ דוד רותם בנושא פרק הזמן הארוך לאישור תרופות בארץ. ח”כ רותם תובע ממשרד הבריאות לפעול לקידום רישום תרופות שאושרו במדינות אחרות בארה”ב ואירופה על פי האישורים שנתקבלו שם. ”אם אדרש לא אהסס להגיש הצעת חוק שתחייב את משרד הבריאות לקבוע תקופה מקסימלית לרישום התרופות שתתפרסם באתר משרד הבריאות”.
ח”כ אברהם רביץ הציג בפני הועדה שתי דוגמאות לחיזוק האבסורד הקיים בהליך הממושך הנדרש לרישום התרופות: ”לפני כשנה וחצי הוגשה תרופה בשם ג`ינוביה לאישור משרד הבריאות. תרופה זו היוותה פריצת דרך לטיפול בסוכרת אשר מונעת תופעות היפוגליקמיה, הגורמות למקרי מוות של אנשים סוכרתיים. התרופה אף קיבלה פרס הוקרה בארה”ב והוגדרה כהמצאת השנה בתחום התרופות. עד היום תרופה זו אינה רשומה בישראל.
”מקרה שני הוא בדיקת ביופסיה שעולה 4000 ₪. נמצא כי בבדיקת דם שעלותה רק 1000 ₪ ניתן להגיע לאבחנות הרבה יותר מדויקות מבדיקת הביופסיה שגם דורשת יום אשפוז. ובכל זאת הרישום של בדיקת הדם מתעכב. בשנה מתקיימות 1500 בדיקות ביופסיה, תעשו את החשבון של החיסכון התקציבי”.
יו”ר ועדת העבודה ורווחה והבריאות ח”כ משה שרוני: ”אם משרד הבריאות טוען שהבעיה נובעת מחוסר בתקנים, מדוע שר הבריאות לא תבע את תוספת התקנים מהאוצר בעת ההחלטות תקציב משרדו לשנת 2008?. יחד עם זאת הועדה מכירה בצורך בבדיקה מעמיקה ורצינית של תרופות חדשות ומנגד בצורך לנהל תהליך רישום תרופות יעיל ומהיר עד כמה שניתן לטובת החולים הזקוקים לתרופות אלה”.
עו”ד יואל ליפשיץ, נציג משרד הבריאות דיווח כי נכון ליולי 2006 זמן ההמתנה הממוצע לרישום תכשיר חדש עמד על 18 חודשים. החל מ 1 ביולי, כתוצאה מקליטת כוח אדם ופרסום נוהל מסודר ללוחות זמנים ורישום תרופות, הליך הרישום של התרופות התקצר לשנה. כדי לקצר את הליך הרישום לחצי שנה יש להוסיף כעשרה מעריכי תיקים למכון לביקורת תקנים.
בעניין יצירת רשימת תרופות שיקבלו עדיפות וזמן רישומם יקוצר אמר ליפשיץ כי ”ועדה שקבע המשרד החליטה כי התרופות שיקבלו עדיפות ומסלול רישום מהיר של חודש בלבד יהיו אותן תרופות שוועדת הסל תחליט להכניס לסל התרופות באותה שנה”.
מנהלת אגף הרוקחות בתיה הרן ”אין ספק שתרופות שאינן רשומות אינן מהוות בעיה למי שיש כסף. עשיר נוסע לקפריסין וקונה את התרופה. תהליך הרישום מבטיח את בטיחותה של התרופה ולכן אין זאת ביורוקרטיה מיותרת אלא צורך חיוני של הערכת איכות התרופה.”
בוועדה נכח אהרון ויקובסקי, חולה סרטן ריאות שהגיע להשמיע את הקול החלש של החולים: ”לי זה כבר לא יעזור אבל בשביל רבים אחרים שיבואו במקומי כן. עלות התרופה שלי היא 30 אלף שקלים בכל חודש, ומאז התגלתה המחלה הוצאתי 300 אלף שקלים. אילו התרופה הייתה כבר רשומה הייתי יכול לקבלה באמצעות חברת הביטוח בה אני מבוטח, שכיום מתעלמת מתרופות שאינן רשומות.”
יו”ר האגודה לזכויות החולה עדינה מרקס ציינה: ”למי שיש כסף יכול לנסוע לחו”ל ולייבא את התרופות, ולרכוש תרופות שאינן רשומות. לאחרונה פנה אלי חולה בן 70 שסיפר שבגלל שאין לו כסף לרכוש תרופה הקשורה לדם הוא הגיע למצב של אשפוז ארוך, מיגע ויקר.”
בסיכום הדיון קראה הוועדה למשרד הבריאות לפעול לקיצור הליך הרישום והחליטה לקיים ישיבת מעקב, בהשתתפות שר הבריאות, תוך 3 חודשים לקבלת דיווח בנושא.