הודעה לעיתונות מטעם ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשות ח”כ יצחק גלנטי, דנה היום במסגרת היום הבינלאומי לאנשים עם מוגבלות בהצעת חוק ממשלתית הפועלת לרפורמה בבריאות הנפש.
במצב הקיים הטיפול בחולי הנפש הוחרג מהצעת חוק ביטוח בריאות ממלכתי וניתן על ידי משרד הבריאות באמצעות מרפאות לבריאות הנפש שהיא אחראית עליהם. הכוונה בהצעת החוק להעביר את אחריות הטיפול לידי קופות החולים.
דר` בועז לב, משנה למנכ”ל משרד הבריאות: ”הנתק הקיים היום בין הטיפול בגוף לבין הטיפול בנפש הוא בלתי נסבל וגורם לתחלואים במערכת הבריאות. אנו שואפים שהטיפול הגופני והנפשי יהיה תחת קורת גג אחת”. לדעתו, העברת אחריות הטיפול לידי קופות החולים תגרור אחריה נגישות יתר וזמינות גבוהה יותר של השירותים הרפואיים לחולי הנפש. כמו כן מתן שירותי הבריאות לחולי נפש בקופות החולים יביא להפחתת הסטיגמה לגבי חולי נפש, ותגדל ההכרה בכך שמחלות הנפש הם כמו כל מחלה אחרת.
מר דב פסט, סמנכ”ל בכיר במשרד הבריאות: ”לקראת ביצוע הרפורמה בבריאות הנפש צומצמו מיטות האישפוז בבתי החולים מתוך מגמה שיורחב הטיפול בקהילה (מיטות האשפוז צומצמו מ-5,100 ל-3,150)”. פסט דיווח כי יינתנו תוספות תקציביות נכבדות במהלך 4 השנים הקרובות, מתוך מטרה להכפיל את אספקת שירותי בריאות הנפש לנזקקים. ”אם היום רק 1.5% מכלל המבוגרים מקבלים את השירות, הוא יורחב ל- 4%, לגבי קטינים יורחב השירות מ- 0.8% ל- 2%. הוא הבטיח כי לא תסגרנה מרפאות הנותנות היום שירותים, עד שקופות החולים או יזמים מטעמה יקבלו על עצמם את הפעלת המרפאות. אחריות השיקום תישאר בידי משרד הבריאות, אולם התקציב של חוק השיקום יוגבל”.
חברי הכנסת רן כהן, דב חנין אברהם רביץ ואריה אלדד אמרו כי המצב הקיים בתחום הטיפול בחולי נפש רחוק מלהשביע רצון וזועק לפיתרון. ואולם הצעת החוק כפי שהוגשה לוועדה לא נותנת מענה הולם. ”לא ניתן יד לפגיעה בחוק השיקום, לא ניתן יד לפגיעת מכסות לשעות טיפול לחולים, לא ניתן יד להוצאת איבחונים מסל הבריאות ולא נאפשר סגירת מרפאות ממשלתיות בטרם הועברה האחריות לטיפולן לידי הקופות”, הבטיחו חברי הכנסת.
נציגי החולים פרופ` אלי שמיר יו”ר ”עוצמה” , ועו”ס אבי אורן ממטה מאבק הנכים, טענו כי המצב הקיים הוא קטסטרופלי ולא עונה על הצרכים ולכן דרוש שינוי רדיקלי שיאפשר מתן שירותים רפואיים לחולים. ”יש לנו אמון מלא בכנסת שתצליח להגיע לחקיקה ראויה אולם, יש לנו תביעה אחת מקדימה: להוציא את חוק השיקום בכל הדיון ברפורמה”.
ח”כ יצחק גלנטי, יו”ר הוועדה: ”אני רואה חשיבות רבה בנושא ולכן החלטתי על הקמת ועדת משנה שתאיץ את החקיקה בנושא”.