Skip to main content

חדשות

מעקב מצולם של המוסד לביטוח לאומי אחר קטינים לאיתור זיוף נכות

קטגוריה: Access Israel News

הועדה לזכויות הילד החליטה היום (27/5/09) כי תוקם ועדה מיוחדת בראשות סמנכ”ל הביטוח הלאומי לאשר כל שימוש במעקב מצולם כלפי ילדים.

היום התכנסה הועדה לזכויות הילד של הכנסת לדיון בנושא ”מעקב מצולם של המוסד לביטוח לאומי אחר קטינים לאיתור זיוף נכות” וזאת לאחר עדויות הורי ילדים כי המעקבים יצרו אצל הילדים חרדת רדיפה וכי התנהגות המוסד גם פגעה נפשית בילדים. בועדה השתתפו חברי הכנסת אורלי לוי, משה (מוץ) מטלון, אורי אורבך וכן נציגים מהמוסד לביטוח לאומי, משרד המשפטים, המועצה הלאומית לשלום הילד, מטה מאבק הנכים.

במהלך הועדה הציגה אילנה שרייבמן, סמנכ”ל המוסד לביטוח הלאומי, נתונים לפיהם בשנתיים האחרונות בוצעו 14 מעקבים מצולמים אחרי קטינים ובעקבותם נחשפו 10 מקרים בהם התגלה פער בין הערכת הוועדה הרפואית הקובעת את רמת הניידות לבין דיווח ההורים.

לטענת הביטוח הלאומי החלטה על צילום הקטין מתקבלת אך ורק כאשר קיים חשש לניצול המערכת. המעקב מתבצע ללא ידיעת הילד.הגב` שרייבמן אמרה כי המוסד לביטוח הלאומי פתוח לייצירת מנגנונים נוספים על מנת שלא לפגוע בזכויות קטינים.

עו”ד נירה לאמעי, היועצת המשפטית של הוועדה לזכויות הילד, אמרה כי ”גם אם הזכות לבצע מעקב אחר קטינים מעוגנת בחוק, היא איננה מידתית ונוגדת את האמנה הבינלאומית לזכויות הילד עליה חתומה ישראל”.

עו”ד אביבית ברקאי, נציגת המועצה לשלום הילד, טענה כי כל צילום פוגע בזכויות הפרט של הילד, ועמדת המועצה קובעת כי צילום אינו כלי מידתי ובטוח וכי יש למצאו כלים פחות חודרניים.

ח”כ משה (מוץ) מטלון תקף את נציגי המוסד לביטוח לאומי – ”אתם גיבורים על חלשים, על זקנים וילדים. הקטינים האלה יגדלו עם חשש רב שמישהו עוקב אחריהם. אולי החוק מאפשר לכם כעת לבצע מעקבים – אבל אנחנו לא ניתן לכם לפגוע בילדים בכלל וכל שכן בילדים חסרי ישע ומוכי גורל. אני קורא לכם לרדת מהילדים. ילד קטן לא יכול לרמות רופא יותר מדקה. יש סעיף בחוק העונשים שאוסר על התעללות נפשית”.

ח”כ אורלי לוי טענה כי לא רק הילדים שנמצאים תחת מעקב נפגעים מהמעקב אלא גם ילדים נוספים החיים בחשש למעקב נפגעים מכך: ”המעקב גורם לילד לחרדת רדיפה וכי החקירה עלול להוביל לעיכוב בתהליך השיקום של הילד”.

ח”כ אורי אורבך אמר כי ייתכן ואין חוק שאוסר על כך, אבל מדובר על שאלה מהותית לחברה בישראל – ”האם אנחנו רוצים להיות מדינה שעוקבת אחר ילדים?”.

ח”כ דני דנון, יו”ר הועדה, סיכם כי ככלל אסור לביטוח הלאומי לצלם ילדים. יחד עם זאת, לצורך מקרים חריגים במיוחד, תוקם ועדה בראשות גורם בכיר, ברמת סמנכ”ל, במוסד לביטוח לאומי בה יאושר כל שימוש במעקב מצולם כלפי ילדים וזאת רק לאחר שייבחנו כל האפשרויות האימות האחרות.

תוך חודש עתידים המוסד לביטוח לאומי בשיתוף משרד המשפטים להציג לועדה לזכויות הילד את תהליך קבלת האישורים שידרשו להפעיל מעקב מצולם כלפי ילדים. בין הפרמטרים שידרשו יהיו גיל מינימום וכן מיצוי מקדים של כל העזרים האחרים לאיבחון אמיתות מצב הילד. עוד נדרש הביטוח לאומי להציג מנגנונים לשמירה על מאגר הצילומים בכדי למנוע פגיעה בפרטיות הילד.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן