בדיון שהתקיים היום בועדה לזכויות הילד בכנסת התברר כי למכונים להתפתחות הילד בישראל אין יכולת לטפל בכמות הפניות ומרכזים רבים לא מותאמים להרכב האוכלוסייה באזור. יו”ר הועדה, ח”כ דני דנון קרא לסגן שר הבריאות להתערב מיידית בנושא – ”אנחנו הורסים לילדים רבים את הסיכוי להשתלב בחברה”
בעקבות פניות של מכונים להתפתחות הילד באזור הצפון שנמצאים על סף קריסה התקיים היום (20/10/09) דיון בוועדה לזכויות הילד בנושא ”הפגיעה בתקציבי המכונים להתפתחות הילד”. בדיון השתתפו נציגי משרד הבריאות, נציגי קופות החולים ונציגי הרשויות השונות.
משנת 2008 הרשויות המקומיות אינן מתקצבות את המכונים להתפתחות הילד ואחריות התקצוב עברה לקופות החולים. במכון בקריית שמונה קופת חולים כללית מתקצבת את העמותה, המפעילה את המכון בסכום גלובלי ולא עבור טיפול ספציפי בילד ולכן אין למכון מספיק כסף לטפל בכל הילדים.
במהלך הדיון פרופסור אשר אור-נוי, הממונה על תחום התפתחות הילד השיקומי במשרד הבריאות טען כי מדובר בבעיות נקודתיות ופרס את התקנה המדוברת: ”במדינת ישראל יש 31 מכונים שבהם מבצעים אבחון וטיפול של ילדים עם בעיות בריאותיות. בנוסף לזה יש 62 יחידות שמופעלות. ברוב המקומות בארץ קופות החולים מגיעות להסדר עם המרכזים ובמידה ויש מחסור בתקציב הרשות המקומית משלימה אותו מתקציבה”.
יגאל בוזגלו, חבר המועצה בקריית השמונה התייחס לבעיה בקרית שמונה: ”במרכז נמצאים ילדים מגיל לידה עד גיל 9 עם בעיות קשות מאוד והם אינם מקבלים את העזרה המקצועית. אף מדינה נאורה בעולם לא הייתה נותנת למחדל הזה להמשך.
הקריסה של המכון להתפתחות הילד בקרית שמונה היא תוצאה של הזנחת הפריפריה. זו קורה בקריית שמונה וזו קורה גם בשאר חלקי הפריפריה.
ח”כ דב חנין טען כי מדובר במחדל: ”משרד הבריאות ביצע רגולציה ובפועל הספקים (קופות החולים) מתנהלים כגורם כלכלי ולא נותנים שירותים כראוי לכל האוכלוסייה. לדעתי הכדור חוזר אלינו (חברי הכנסת), אנחנו כמחוקקים צריכים לשנות את יחסי הכוחות בין משרד הבריאות לקופות החולים”.
ד”ר קעדאן וליד, המכון להתפתחות הילד בנתניה של קופות חולים כללית התייחס לבעיה במגזר הערבי: ”באזור המשולש בכפרים הערבים אין בכלל מכונים להתפתחות הילד, למרות ששיעור האוטיזם במגזר הערבי הוא גבוה מאוד. זמן ההמתנה שילד צריך להמתין על מנת לקבל טיפול הוא קרוב ל-4 חודשים. אזור של 100 אלף תושבים לא יכול להתקיים עם מכון אחד להתפתחות הילד. התושבים נדרשים לנסוע מרחק רב בכדי להגיע לטיפולים בערים אחרות וכידוע לחלק גדול מהאוכלוסייה הערבית אשר מתגוררת בכפרים אין כסף לנסיעות הרחוקות. ח”כ עפו אגבאריה אמר בהמשך לדבריו: ”אם לא נטפל בבעיה עכשיו, אנחנו נמצא את הילדים עם בעיות הקשב וריכוז עם אזיקים בעוד כמה שנים. משרד הבריאות חייב לדון בעניין ביחד עם קופות החולים.”
יואב סלומון, יו”ר עמותת נצר בחיפה התייחס לבעיה בחלק הצפוני של הארץ: ”אנחנו מטפלים בילדים בגיל הרך, שהוא גיל קריטי שיכול להשפיע על תפקודו של הילד לכל אורח חיו. מקורות המימון שלנו הם משרד הרווחה ומשרד הבריאות שמעבירים לנו תקציב נמוך שפשוט לא מתאים לטיפול בילדים אוטיסטים. המקור השני הוא מימון עצמי של הורים לילדים, יש לנו מאות הורים שלא יכולים לעמוד בתשלומים ואנחנו נאלצים לעשות להם הנחה על חשבוננו. יש גם קושי לטפל בילדים במגזר הערבי שמגיעים למכון בחיפה, אוטיזם זו בעיה תקשורתית בגלל חוסר תקציב אין לנו ערכות טיפול בערבית. אנחנו פשוט חורצים את גורל הילדים מהמגזר הערבי”.
ד”ר תמר ארז, נציגת הסתדרות הפסיכולוגים התייחסה למצב באיזור כפ”ס: ”דיברתי היום בבוקר עם בית חולים אסף הרופא וביקשתי לדעת כמה זמן לוקח להם לתת מענה לילדים עם קשיים והתשובה שלהם הייתה `בערך כחצי שנה`, גם לטיפול בעברית וגם לטיפול בערבית.
ח”כ אבי דיכטר דרש החלטות מהירות לטיפול בבעיה: ”הוועדה צריכה להיות אופרטיבית אל מול גופי הביצוע הממלכתיים, אני לא מקבל את התשובה של הרגולאטור שהוא לא מקבל אחריות על הדברים. אני ממליץ שהועדה תדרוש תשובה ממוקדת לגבי הבעיה בקריית שמונה בהקדם האפשרי”.
לסיכום הדיון, אמר יו”ר הוועדה ח”כ דני דנון:
”ראינו פה ניצנים של תופעה מדאיגה בפריפריה. עלינו לעצור את התופעה ולעקור אותה מהשורש. הוועדה מברכת את נציגי המכון בחיפה, קריית שמונה ושאר הארגונים על הטיפול שלהם ועיסוק בעבודת קודש זו.
הוועדה פונה לסגן שר הבריאות לפעול לטיפול מול קופת חולים כללית בקריית שמונה ולמצוא פיתרון לבעיה. אנו רואים באחריות משרד הבריאות את הטיפול בילדים ומבקשים לקבל תוך 14 ימים את תשובת משרד הבריאות לפיתרון בנושא”.