ח"כ אילן גילאון (מרצ): "אם ככה מתייחסים למוגבלים בישראל, הציונות לא שווה אגורה שחוקה"
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות ח"כ חיים כץ (ליכוד), קיימה היום דיון בנושא תעסוקת בעלי מוגבלויות במסגרת היום הבינלאומי למען אנשים עם מוגבלויות.
מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ אילן גילאון (מרצ), אמר בפתח הדיון: "אנחנו מתבשרים שיש הרעה במצב. כדאי שנתחיל לרחם פחות ולפעול יותר. מדינה מתקדמת, שרוצה להיות חלק מה-OECD, צריכה לספק מענים לצורכי האוכלוסייה הנזקקת".
מנתונים שהונחו בפני הוועדה על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, עולה כי:
* בישראל חיים 1.555 מיליון בעלי מוגבלויות, 721 אלף מהם בגילאי עבודה
* שיעור האבטלה בקרב אנשים עם מוגבלות חמורה עומד על 17.8%, לעומת 6.9% בקרב אנשים ללא מוגבלות חמורה.
* פחות מ-31% מהמוגבלים מועסקים בפועל, לעומת למעלה מ-70% בקרב האוכלוסיה ה"בריאה".
* 65.2% מכלל האנשים עם מוגבלות בישראל משתכרים שכר נמוך משכר המינימום
בשנת 2002 החליטה הממשלה על הקמת ועדה ציבורית לבדיקת ענייני הנכים וקידום שילובם בקהילה, בראשות השופט בדימוס אפרים לרון.
הוועדה מצאה כי קצבת הנכות לאדם עם מוגבלות המשתלב בעבודה מקוצצת, והדבר פועל כתמריץ שלילי להשתלבות בשוק העבודה. לפיכך המליצה הוועדה לקבוע כי תשלום הקצבה יופסק בהדרגה.
יחד עם זאת, מאז כניסת החוק לתוקף (עדיין נדרשות השלמות שונות ליישומו בפועל), שולב מספר מזערי של בעלי מוגבלויות בשוק העבודה.
מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות נמסר שלא כל המלצותיה של ועדת לרון יושמו, וחלק מהמלצותיה יושמו רק בחלקן. מהנציבות נמסר עוד כי ועדת לרון הגישה המלצות שונות לעניין תמרוץ מעסיקים להעסיק אנשים עם מוגבלויות, אך רובן לא יושמו בפועל.
יחיאל שורשבסקי, הממונה על תחום השיקום במשרד הבריאות: "רוב הנכים יכולים להיות מועסקים, המכשול העיקרי הוא הסטיגמה של הציבור. הממשלה עצמה לוקה בהעסקה מאוד נמוכה של אנשים עם מוגבלות".
ח"כ גילאון: "ממשלת ישראל היא עבריינית; משרדי הממשלה עצמם אינם נגישים לנכים. הוועדה קוראת לממשלה לקבוע מדיניות שתרחיב ותקדם את שילובם של אנשים עם מוגבלות בתעסוקה ותגביר את הפיקוח על יישום חוקים בנושא".