בתחילת 2013 בוטלה הנגישות בקווים 17, 31 של "דן" ללא הסבר וכנראה גם ללא אישור מראש. מדובר בקווים חשובים שמגיעים לבית חולים, בתי אבות ועוד ונוסעים עם מוגבלויות התרגלו להשתמש בהם
כשהגיעו התלונות חיפשנו מידע באתרי "דן" ומשרד התחבורה, ללא הואיל. שני הקווים הוגדרו כנגישים ברשימה של נציבות השוויון. נוסעים נאלצו לחפש צירופי קווים נגישים או לעבור להסעות יקרות. כתבנו לגב' איריס ברקת, הממונה על פרויקטים במשרד התחבורה:
"בהמשך ל"רפורמה" בקווי האוטובוסים בגוש דן (יולי 2011) הגיעה תלונה על קו 31. קו זה מופיע כ"נגיש ב- 70%" ברשימה שקיבלנו ממך בזמנו (אחרי השקת הרפורמה). בתלונה נכתב כך (בהשמטת קטעים לא רלוונטיים):
"…באיזור יש הרבה בתי אבות ומוסדות לעיורים וחרשים. פניתי למוסד לעיורים, נפגשו עם דן וכרגע יש כריזה אין רמפות לנכים. אנשים בכסאות גלגלים מחכים כמה אוטובוסים עד שיכולים לעלות, … וגם מבקשת תשובה מדוע קו 31 הוחלט כקו שאין בו צורך בנגישות… אני מאוד מעורה בקו 31 , שחודש אחרי הרפורמה נלקח לרמת גן ב"טעות" ואחרי מאמצי שארכו כ10 חודשים הצלחתי להסב בחזרה את הקו לגבעתיים… לפני כחודשיים התחילו להוריד את המכונות [האוטובוסים] החדשות מהקו בתואנה שקו 31 לא נגיש…".
אפשר היה לצפות שכמעט שנתיים אחרי ה"רפורמה" אחוז האוטובוסים הנגישים בקו כזה יעלה ולא ירד. מה סטאטוס הנגישות של קו 31? האם נמסר מידע ברור לציבור (חוץ מאשר באוטובוסים עצמם) על השינויים (אם היו) בנגישות הקו הזה (ואם כן, היכן)?
בחיפוש באתרי "דן", bus.gov.il, BUSLINE ועוד לא מצאתי מידע נגישות ברור על הקו הזה (ואחרים)."
בהמשך הגיעה תלונה דומה על קו 17, שמגיע לבית החולים וולפסון בחולון. לא קיבלנו תשובה על הפנייה הזאת. בשלב מסוים התברר בתקשורת שגב' איריס ברקת והממונה עליה, מר אלכס לנגר, היו טרודים בעיסוק אחר, נחקרו והושעו / פרשו. המשרד התמהמה במינוי מחליפים ולא זכינו לתשובה עניינית עד לכתיבת שורות אלה.
התחלנו לברר את הסוגיה עם נציבות השוויון והתשובה הראשונה (באמצע אפריל 2013) הייתה:
"קו 31 מופיע כנגיש ב1.1.13על פי תוכנית ההנגשה שהופצה על ידי חברת דן למשרד התחבורה".
בתחילת מאי 2013 הגיע עדכון מנציבות השוויון:
"לאחר שקבלתי את מכתבך ביצעתי בדיקה בשני הקווים הנל ואכן עובדתית מצאתי כי מתוך 21 אוטובוסים בקווים הנ"ל נמצאו 10 לא נגישים. לאחר ברור עם מורשה הנגישות של חברת דן … הוצג בפני מסמך אשר פורסםב 20.2.13 ובו לא מופעים הקווים כמונגשים וזאת היות ותוכנית ההנגשה התבססה במקור על כניסת המטרונית שכאמור לא נכנסו לשרות ובכך מנעו מימוש מלא התוכנית המקורית".
למותר לציין שההסבר של יועץ הנגישות של "דן" לא משכנע ואיננו שלם. במיוחד לא ניתן הסבר להיעדר המידע לציבור. סמוך להתכתבות לעיל הסבו את תשומת ליבנו למודעה שפורסמה בעיתון (לא ברור איזה עיתון) ובה רשימת הקווים הנגישים אחרי השינוי. ברשימה הזאת ובדף משני של חברת "דן" קווים 17, 31 לא מופיעים (כלומר לא חייבים בהנגשה). סביר להניח שרוב מוחלט של הנוסעים בקווים האלה לא נחשף לפרסומים האלה.
בסוף מאי 2013 העברנו לנציבות השוויון פרטי מתלוננים (בהסכמתם, כמובן) שנפגעו מביטול הנגישות בקו. אנחנו מקווים שנציבות השוויון תעניק למקרים האלה טיפול משפטי הולם. במקביל המשכנו לפנות לגורמים שונים במשרד התחבורה, למשל למנהל אגף תחבורה ציבורית. שוב, אין תשובה עניינית.
בתחילת יולי 2013 העביר אלינו אחד המתלוננים תשובה שקיבל על פנייתו (בסוף אפריל 2013) למשרד התחבורה:
"
הנדון: פנייתך בנושא אי נגישות לכסא גלגלים
סימוכין: מכתבך מתאריך …..
פנייתך הועברה להתייחסות הגורמים הרלוונטיים בתחום הנגישות בחברת דן
ולהלן תגובתם:
קו 17 אכן אינו נגיש, האחראי נגישות בחברת דן יעביר בקשה למשרד התחבורה לצורך שינוי הסטטוס לנגיש.
בברכת נסיעה נעימה ובטוחה.
בכבוד רב,
….
ראש ענף חקירות ופיקוח
"