תקציר מכתב שנשלח לועד הנאמנים של פרס רכטר (מאי 2007)
כשנודע לנו על מתן הפרס למתכנני בית המשפט בחיפה נזכרנו בתלונות על קשיי נגישות לנכים שהגיעו אלינו מאז פתיחת המבנה לציבור. כדי לא להיכשל בהסתמכות על תלונות שלחנו למקום סוקר (יועץ נגישות) וביקשנו ממנו לעשות הבחנה בין בעיות שנוצרו כבר בשלב התכנון לבין
בעיות שנגרמו בהמשך (למשל עקב סגירת מעברים). בהקשר של הפרס נשים את הדגש על בעיות מהסוג הראשון, אם כי ידוע לנו על פרוייקטים שבהם האדריכלים ממשיכים לעקוב אחרי הבניין שנים רבות מתום גמר הבנייה.
להמחשת העניין אביא כאן מספר דוגמאות מהסקר החלקי (שמחזיק 4 עמודים וכולל גם תמונות):
· הגישה ברגל למבנה מתאפשרת באמצעות כבש ומדרגות לא תקניים המגשרים על הפרש מפלסים של כ- 450 ס"מ.
· אין מפרץ להעלאה והורדה של נוסעים ברכב פרטי.
· אין חניות לרכב גבוה (ואן מאובזר לנכים קשים).
· פנים המבנה: לצד המעברים הראשיים והמרשימים שאינם נגישים בשל 3 מדרגות בלבד, קיימים מעברים צרים ואפלים לנכים שהמתכנן דאג להדגיש עם קיר הנוטה כלפי העובר בו ומשרה תחושה של חוסר ביטחון ואי נוחות. כמו כן המסלולים הארוכים במיוחד, שיש לעבור במבנה בין יעד אחד למשנהו, יכולים להגיע בקלות למאות מטרים.
· למספר אולמות בבית המשפט ניתן להגיע באמצעות מדרגות בלבד. במקום קיים מתקן "קלעל" ("זחליל") וכיסא גלגלים חלופי במידה והמתקן אינו מתאים לכיסא איתו מגיע האדם עם המוגבלות. הפתרון הנ"ל אינו תקני למקומות ציבור.
· קיימים מכשולים רבים שאינם ניתנים לזיהוי באופן עצמאי לאדם עם מקל או כלב נחייה ומסכן אותו בפועל. משטחי השיש מבריקים מאוד, וקיימים הפרשים משמעותיים מאוד בתאורה במעבר בין חלל אחד למשנהו.
· המעבר למשרדי הוצאה לפועל צרים מדי – 115 ס"מ ואין לצד דלת המשרד (114) שטח פנוי כנדרש.
· דלתות בית הדין לעבודה (מזכירות) כבדות מאוד וללא שטח פנוי לצידן.
· שירותי הנכים לא תואמים את המפרט שהיה בתוקף בעת הבנייה.
לסיכום, אם הפרס היה ניתן על עיצוב אמנותי בלבד, יתכן שהמכתב הזה מיותר, אך צריך להדגיש את כוונת הפרס באופן שאינו משתמע אחרת.
עמדתנו הינה שתנאי בסיסי לזכאות כל מבנה ציבורי (שמשרת אלפי אזרחים ביום) לפרס אדריכלות הינו עמידה בדרישות של חוקי ותקנות הנגישות ועקרונות "תכנון אוניברסאלי". רצוי מאד שלא יסתפקו בפירוש מינימליסטי של החוק אלא ישאפו לנגישות אמיתית לכל האנשים עם מוגבלויות. הסברים כמו "הפרויקט קיבל את כל האישורים" או "יועץ נגישות פיקח על הפרויקט" לא מספקים אותנו במציאות הישראלית.
עדכונים ומידע ביחס לנגישות בית המשפט בחיפה
יש במבנה פגמי נגישות נוספים שנוצרו במהלך הפעלתו. בפברואר 2008 הכותב הגיע למקום בעצמו ונפגש עם אחד המנהלים ועם שומרים (שמכירים את המקום היטב). להלן כמה עדכונים והשלמות יחסית לסקר מ- 2007:
- אין שלטי הכוונה לחניות הנכים בתוך החניון. עד להסדרת העניין, כדאי לדעת שלפחות חלק מהן סמוכות למעליות.
- יש טענה שרכב גבוה (ואן או רכב רגיל עם מתקן לעגלה) יכול לחנות במפלס 2- של החניון ושיש סימון של חניות נכים שם. הטענה טרם נבדקה בשטח.
- אין חניית נכים (או אחרת) ברחוב במרחק סביר מהכניסה. למרות זאת גובים תשלום (ללא שיפוי) מנכים בחניון בית המשפט. זה מנוגד, לכאורה, לסעיף 4ב' בחוק החניה לנכים ולחוזר מנכ"ל במשרד האוצר (דצמבר 2006). בנובמבר 2011 מוגשת תביעה ייצוגית בנושא ובמקביל מתברר שיש הסדר חדש בנושא.
- יש בחניון שלטים ורמקולים שמכריזים על חובת תשלום דמי חניה באמצעות מכונות אוטומטיות. בפועל אפשר וכדאי לשלם ביציאה, העמדה מאוישת.
- חניות הנכים (לפחות במפלס 3-) אינן תקניות: התמרורים תלויים מהתקרה ויתכן שגם הרוחב לא תואם את התקן. שופט בחיפה פסל דו"ח שנרשם לרכב שחנה בחניית נכים ללא תו נכה בקניון מסוים כי התמרור הוצב בצורה זהה…
- נמצאו כלי-רכב ללא תו נכה בחניות הנכים. לא בטוח אם וכיצד מתבצעת שם אכיפה…
- המעליות (המיועדות לאזרחים רגילים, להבדיל משופטים ועובדי בית המשפט) מהחניון לא מגיעות לתוך הבניין אלא לרחבת הכניסה. ביום גשם זה לא נעים, במיוחד אם יש תור לבידוק הבטחוני. נשמעה טענה שהאדריכלים מתנגדים ל"פרגולה" או מעבר מקורה אחר בין המעליות לכניסה כי זה פוגע בעיצוב של המבנה… בפועל יש סככה מאולתרת, ראו בתמונה להלן.
- שילוט הקומות במעליות של החניון דהוי לגמרי. כדאי לבדוק סידורים ללקויי ראייה.
- סגירת מעברים עקב סידורי בטחון וחשש מיציבות קיר זכוכית גדול (מאז מלחמת לבנון השניה). הכניסה היחידה לאזרחים שמגיעים מהרחוב היא דרך שיפוע ארוך או מדרגות. נמסר לכותב שהכניסה תיפתח באמצע 2008.
- יש גשר בין רחבת בית המשפט (המשותפת עם כניסה צדדית לסניף המוסד לביטוח לאומי) לבין קרית הממשלה. בקצה הגשר יש מדרגות רבות וגם מעלית. המעלית הופעלה רק בעקבות תובענה ייצוגית באמצע 2012.
- בשירותי הנכים ובמקומות אחרים במבנה יש דלתות קשות מאד לפתיחה.
- שילוט הכוונה חסר גם בתוך המבנה. חלק מהשילוט מטעה, למשל הפניה למעלית כאשר השירות המבוקש נמצא באותו מפלס. לא להתבייש לשאול עובדים במקום.
- הנהלת בתי המשפט מעודדת את השימוש במוקד הטלפוני, באתר האינטרנט ובפקס כתחליף לביצוע סידורים במקום. אין עדיין תחליף להופעה ועדות במשפט, כמובן…
- הכבש (שיפוע) משדרות פלי"ם לרחבת היכל המשפט איננו תקני ועלול לסכן את המשתמשים בו.
בנובמבר 2011 מוגשת תביעה ייצוגית בנושא התשלום עבור חניה לנכים (שלמה אשכנזי באמצעות עו"ד רם גורודיסקי). בסמוך לפרסום נמסר לנו שסידור (קצת מסורבל לטעמנו) קיים כבר כשנה להחזר התשלום עבור החניה. בסביבות ינואר 2012 הוצבו שלטים כאלה בבית המשפט:
אך (לפי תלונה שהתקבלה אצלנו), יש אנשים עם מוגבלויות שצריכים להגיע לשם לעיתים קרובות במסגרת עבודתם ודווקא בגלל זה הפטור נשלל מהם! הנושא בבירור.
קישורים ומסמכים
- ידיעה ב"הארץ" ביום הענקת הפרס: "ביקורת על הענקת פרס רכטר למתכנני היכל המשפט בחיפה" (הקישור נעלם).
- מידע על פרס רכטר 2006 .
- ועד הנאמנים של הפרס .
- דו"ח מבקר עיריית חיפה לשנת 2009 בנושא נגישות.
- דף "ויקיפדיה" על היכל המשפט בחיפה. לפי הדף, ההיכל נפתח לציבור ב- 2003. הביקורת על מצב הנגישות מוזכרת.
- הפרויקט בוצע על ידי "קידן ניהול ותכנון הנדסי". לפי האתר שלהם, האדריכל היה ממשרד "חיוטין אדריכלים".
- הגשת תביעה ייצוגית בנושא תשלום עבור חניה לנכים בבית המשפט (שלמה אשכנזי באמצעות עו"ד רם גורודיסקי, נובמבר 2011).
- ריכוז אירועים ותביעות בנושא תשלום עבור חניה לנכים במקום ציבורי.
- תובענה ייצוגית בנושא המעלית בין קרית הממשלה לבית המשפט. מאיר קלור נגד עיריית חיפה, מאי 2012. מיד אחרי פרסום התביעה מכריזים על טקס(?!) לחנוכת המעלית.
- אין נגישות למשרדי ההוצאה לפועל המצויים בהיכל המשפט. MAKO (ערוץ 2), פברואר 2016.