מאת: ד"ר רויטל שורץ-סבירסקי
מזה מספר חודשים זכיתי בעונג ללמד את תלמידי י"א בתיכון הריאלי בחיפה נגישות וקבלת השונה במסגרת אזרחות פעילה.
היה זה אך טבעי שאייחל לרגע לפגוש את עמיתיהם הצעירים, תלמידי כתות י' – ליום חשיפה לנושא.
מיקום הפעילות נבחר באופן מודע ומכוון: בית קסלר בקריית חיים. ביתם היפה, הנגיש והמזמין של כשמונים אנשים עם לקויות, על משטחי הדשא והפרחים סביבו.
שיקול נוסף שעמד לנגד עינינו – העובדה כי שלושה מקרב הדיירים הינם מתנדבים פעילים בנגישות ישראל בצפון.
האירוע נפתח בהרצאתי בפני התלמידים על נושא הנגישות וקבלת השונה.
משם המשיכו התלמידים למספר עמדות חשיפה למגוון נכויות והתנסות בלקויות השונות בתחנות שהציבו ותפעלו עובדי עמותת נגישות ישראל ומתנדביה: טעימות גלידה בעיניים סגורות, התנסות בנכויות מוטוריות בכיסא גלגלים, בהליכון ובקביים על מסלול מכשולים ועל דשא, חתימה על לוח קנבס, הפעלת משחקים מוכרים בידיים עטויות בכפפות קשיחות (כדימוי ללקות ידיים), היכרות שפת הסימנים ולקות השמיעה ועוד.
ניכר היה בעיני התלמידים כי החוויה המיוחדת ועצם ההתנסות בלקויות השונות, הותירה חותם של הבנה וקבלה גם בנפשם. מרגשת מאוד הייתה המעורבות הפעילה של מתנדבי העמותה דיירי בית קסלר, אלי אשורי וגיל שירזי, שהדגימו את השימוש באביזרי העזר השונים בטרם יתנסו בהם התלמידים, תרמו הליכון וקב הליכה להדגמה ולהתנסות וענו בחפץ לב על שאלותיהם.
המתנדבים צביה רודיק ושי דורון קישטו את ריתמת כלבי הנחייה שלהם במדבקות "לא נכה – אל תחנה" ושיתפו את התלמידים באורח חייהם ובהתמודדות עם לקותם.
בתום ההתנסות בתחנות, שבו התלמידים לאולם המליאה להורדת מפלס האדרנלין, לשיתוף בתחושותיהן, לצפייה בסירטוני הסברה ולחתימה על אמנה חברתית המקבלת את השונה בחברה ומאפשרת לו השתלבות מלאה. התגובות לעשייה העבירו מסר של שינוי חברתי, של חינוך לקבלה ושל דור מעורב והגדל בינינו.
פעילות זו הייתה פרי שת"פ עם "עמותת הגליל לחינוך ערכי" במסגרת יום למידה על בעלי צרכים מיוחדים, לתלמידי כיתות י' בתיכון הריאלי.