Skip to main content

המלצה לטיול: שביל נחל נעמן

נחל נעמן מתחיל את דרכו בעין אפק, חוצה את עמק עכו ונשפך לים מדרום לעיר עכו. המטיילים בגליל מוזמנים לקפוץ לקטע משוקם של הנחל ולבלות בכיף שעה קלה של נחת.

כמה מילים על נחל נעמן

נחל נעמן מתחיל את דרכו בשכונת עין אפק. הנחל חוצה את עמק זבולון ונשפך לים מדרום לעכו. שני היובלים העיקריים שלו – נחל אבליים ונחל חילזון – הם נחלי אכזב. קבוצת המעיינות העיקרית, עינות אפק (כורדאני), נובעת למרגלות העיר המקראית אפק. המעיינות והתל נמצאים כיום בתחום שמורת טבע עין אפק.

בשנים האחרונות יבשו עינות אפק לחלוטין בגלל קידוחים שתופסים את עינות נחל נעמן. חלק ממי הקידוחים מועבר לשמורת עין אפק ומשם המים זורמים בנחל נעמן. למי המעיינות מצטרפים גם מי בריכות הדגים ומי נקז מהשדות. נחל נעמן שב להיות נחל איתן.

השביל בנחל נעמן

בשנת 2007 חברה קק"ל לרשות ניקוז ונחלים גליל מערבי, למשרד להגנת הסביבה, למשרד החקלאות ופיתוח הכפר, לרשות הטבע והגנים ולמועצה האזורית מטה אשר. ערוץ הנחל הועמק והוצאו מתוכו 15,000 טונות סחף. המזבלה ש"קישטה" את נקודת הכניסה הדרומית פונתה. קק"ל טיפלה בחורשות האיקליפטוס שבצד הנחל, הציבה שולחנות פיקניק וספסלים וסללה את הדרכים בשתי גדות הנחל. רשות הנחל הציבה את הגשרים ואת שילוט ההסבר והרי לכם מקום בילוי נחמד לתושבי הסביבה, שבו אפשר לרכוב על אופניים ולצעוד צעדת בריאות בצד נחל זורם.

הכוונה היא להשלים את השביל עד לשפך הנחל, מהלך כ-5 ק"מ נוספים. החורשה שממערב לשביל הנחל מתוכננת להיות אזור תעשייה וספורט.

טיול בשביל נחל נעמן

לשביל נחל נעמן אפשר להגיע בשלב זה משתי כניסות – דרומית וצפונית, ברשימה זו נתאר את המסלול מדרום לצפון.

מרחבת החניה הדרומית פונים מזרחה. חוצים חורשת איקליפטוס וממשיכים לאורכה של תעלת ניקוז ("תעלה 42"), המלווה אותנו מימין לשביל. במרחק של כחצי ק"מ מרחבת החניה התעלה פוגשת את נחל נעמן. בנקודת המפגש, מעבר לתעלה, משקיפה סככת תצפית על הסביבה.

השביל פונה שמאלה, בצד נחל נעמן, המלווה אותנו מימין. חיש קל נגיע לסככת מתכת המשקיפה על הנחל. בסככה מוצבים שלטי הסבר על שיקום הנחל ועל עולם הטבע שלו.

אם תפגשו כאן כמה נציגים של הצב הרך, אותו צב ענק שמשקלו עשוי להגיע ל-50 ק"ג, אל תתפלאו. רשות הטבע והגנים הביאה לנחל כמה פרטים כדי ליצור אוכלוסייה נוספת לזוחל המיוחד הזה, שחי במים מתוקים. בעת הכשרת הנחל זכו גדותיו לשיפוע מתון כדי ליצור אתרי הטלה נוחים לנקבות הצב הרך.

בעל חיים נוסף שראוי להזכיר הוא הדג לבנון הירקון. זהו דג כסוף, שאורכו מגיע עד 20 ס"מ. מין הדג הזה מתקיים רק בנחלי מישור החוף של ישראל וכמעט נכחד לחלוטין. רשות הטבע והגנים השיבה את הלבנון לעינות אפק ולעין נימפית, ויש להניח שהדגים ימצאו את דרכם אל הנחל, אם לא עשו זאת עד עכשיו.

 

   

שלושה גשרים מוצבים לאורך הנחל. מיד לאחר הסככה הראשונה נפגוש את הדרומי שבהם, המוביל לגדה המזרחית. כאן תמצאו חניון בצל חורשת איקליפטוס למנוחה, ותוכלו לבחור בגדה הנוחה לכם ולהמשיך כך עד הכניסה הצפונית. שימו לב בדרך לצמחיית הגדות ובמיוחד לגבעולי הסוף הגבוהים. לאחר שיקום הגדות השיבה קק"ל מחדש את הצמחייה הטבעית שנעקרה מהגדות ושתלה אותם מחדש במקומם.

אורכו של קטע הנחל בין הכניסה הדרומית לצפונית הוא 1.3 ק"מ. בכניסה הצפונית נמצא גשרון בטון, המשמש את החקלאים באזור. מכאן אפשר להמשיך בגדה המערבית של הנחל עוד כ-700 מ', ולהגיע לגשר הצפוני ביותר. בינתיים המעבר בגשר אינו אפשרי. בגדה המזרחית של הנחל נמצאת שמורת עין נימפית. כאשר יושלם שם השביל, אפשר יהיה לעבור בגשר ולסייר בשמורה.

עד אז, נחזור באותו שביל לכניסה הצפונית או הדרומית, בהתאם למקום שבו החנינו את הרכב.

 

   

איך מגיעים?

לשביל נחל נעמן אפשר להגיע בשלב זה משתי כניסות.

א. הכניסה הדרומית: רחבת החניה שליד השוק בשכונת צור שלום, הנמצאת בחלק הצפוני של קריית ביאליק. מכביש 4 פונים מזרחה בשדרות ח"ן (הצומת של מתחם הקניות "ביג") ונוסעים היישר לפנים כ-600 מ', עד למקום השוק. ממשיכים עוד כ-50 מ' ומגיעים לרחבת החניה של שביל נחל נעמן. שלט מבואה של קק"ל מכריז על המקום.

ב. הכניסה הצפונית: 1.5 ק"מ מצפון לכניסה הדרומית. פונים מזרחה מכביש 4 בתחנת הדלק TEN ונוסעים מזרחה כ-800 מ', עד לשלט המבואה של קק"ל. חונים ליד השלט.

הבאים בכביש 22 מדרום יפנו מזרחה (ימינה) על פי השלט המורה לכרי נעמן. לאחר הכיכר יש לפנות ימינה ולהמשיך מזרחה עד קצה השביל. שלט של קק"ל מפנה אל שביל הנעמן. מרחק הנסיעה מכביש 22 עד השלט כ-500 מ'.

נגישות:

בשתי הכניסות לאתר יש מגרש חניה גדול ללא חניות נכים מסומנות.

דרך נגישה וסלולה לאורך הנחל. שלושה גשרים – שניים נגישים מאוד, לאחד מהם יש סף קטן.

נקודת תצפית נגישה. אין הסברים קוליים או כתב ברייל.

שולחנות פיקניק לא נגישים. ספסלי ישיבה נמוכים (35 ס"מ) וללא מאחזי יד.

במקום אין שירותי נכים / שירותים רגילים

לכתבה המלאה שהתפרסמה באתר

e-ירוק של קק"ל – לחצו כאן

 

   

שביל נחל נעמן

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן