ועידת 'נגישות ישראל' ה -2, התקיימה – 2.6, במרכז הכנסים "אווניו" והעלתה על סדר היום את הנגשת כל סביבות החיים לטובת אנשים עם מוגבלות, במגזר העסקי, המוסדי, המוניציפאלי, הממשלתי והפרטי.
עמותת נגישות ישראל, יוזמת הכנס, ערכה את הכנס במטרה להוות פלטפורמה מקצועית לימודית ומעשירה לנושאי נגישות וכבמה לחשיפת חידושים מעולם הנגישות הגלובלית שאין שניה לה. בועידה השתתפו כ-600 אנשים בהם, שר החינוך הרב שיר פירון, נציב שוויון לאנשים עם מוגבלות, מר אחייה קאמרה, מרצים בכירים מהארץ והעולם, בכירי העולם העסקי, אנשי מקצוע בתחום הנגישות, אדריכלים ומעצבי פנים, נציגי רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה, נציגי ארגוני נכים, ספקים מתחום הנגישות ומשתתפים נוספים הפועלים לקידום הנגישות בישראל.
הוועידה התקיימה על רקע תהליכי חקיקה שנכנסו לתוקף המחייבים הנגשת מקומות ושירותים לרווחתם של אנשים עם מוגבלות. זו הייתה הזדמנות לקהל הישראלי ללמוד ממרצים בכירים מהעולם על התפתחויות מתחום הנגישות הגלובלית ולשמוע דוגמאות להצלחות בהטמעת נגישות בעולם.
קבלת הפנים של משתתפי הוועידה הייתה קצת שונה מהרגיל, באי הוועידה התנסו ב"שביל הנגישות", בו חוו לרגע את סוגי המוגבלויות השונות ומה מררגיש אדם עם מוגבלות יום, יום כל חייהם.
במקום הוקם מתחם ספקי נגישות מקצועי ורחב ידיים בו הציגו ספקי נגישות רבים את מוצריהם לקהל הרב שפקד את הוועידה.
שר החינוך, הרב שי פירון פתח את הוועידה בנאום מרגש על נכות רפואית וחברתית ועשייתה הענפה של עמותת נגישות ישראל כסוג של תעודת עניות לחברה שלא הבינה שעצמאותה נמדדת לא רק בטקס יום העצמאות, לא רק בדגל, אלא ביכולת של אדם להגיע לכל מקום. (עוד מדברי השר בתחתית האייטם).
בכנס התארחו והרצו נציגים בכירים מהארץ ומחו"ל בהם: מר מארק טוד, שהיה אמון על הנגשת המשחקים האולימפיים לונדון 2012, וכעת עוסק בהנגשת אולימפיאדת ריו 2016 ו-טוקיו 2020 העתידיות. ומר ג'יימס ת'ורסטון דירקטור בינלאומי לנגישות נכים במייקרוסופטהעולמית, על הנגישות הטכנולוגית המוטמעת בכל מוצר שהחברה משחררת לשוק.
נציב שוויון לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, מר אחייה קאמרה ועוד..
שון פורבס, ראפר אמריקאי חרש העניק הופעה מוזיקלית, סוחפת ומרגשת.
במהלך הועידה הוענק "פרס נגישות ישראל 2014 לקידום הנגישות, על שם שמחה לוסטיג ז"ל" המוענק על עשייה המהווה דוגמה לחיקוי או השראה בתחום קידום הנגישות, ותערוכת ספקי נגישות שיציעו פתרונות נגישות מתקדמים ונחוצים.
זוכי הפרס הם:
עיריית קריית גת שפועלת ללא לאות באופן מקצועי ובתוכנית עבוה להנגשת סביבת החיים בעיר.
חברת "מהלב" על פיתוח טכנולגיית "סטפ היר" – מערכת ניווט והתמצאות לליקוי ראייה ועיוורים במרחב באמצעות קול.
מדברי שר החינוך, הרב שי פירון:
"המחקר מלמד אותנו שחלק גדול ממה שקורה במדינות נובע משתי תפיסות עולם, התפיסה של הנכות הרפואית ושל הנכות החברתית. נכות רפואית מסתכלת על האובייקטיביות של הנכות, האדם ונכותו קובעים את מידת הדרתו מהחברה, כעומק הנכות עומק ההדרה. כעומק הנכות כך עומק השונות. הנכות החברתית קובעת שלא האדם קובע את מידת השתלבותו, אלא הנגישות קובעת את עומק ההשתלבות. בתפיסה הזו אנחנו בוחנים את החברה, לא את האדם. כשאנחנו מדברים על נגישות של חברה, אנחנו מדברים על המוסריות שלה, על התפיסה שלה את עצמה. כי חברה לא נגישה, היא לא נגישה בכל התחומים. מי שלא נגיש ביחסו לאנשים עם מוגבלות, מדיר אנשים עם צבע עור שונה, עושה את המרחק בין המרכז לפריפריה רחוק יותר ממה שהוא. כשמדינה לא נגישה, היא לא נגישה – לא לאזרח, לא לפרט, לא לקהילות, ולא לעולם של מוסר תום וטוהר שבאיזה שהוא מקום הולכים ונעלמים. לכן, כאשר אני בא לטפל בבעית הנגישות במערכת החינוך, אני מטפל בזהות המוסרית שלנו כאומה.
העובדה ש"נגישות ישראל" קיימת, היא סוג של תעודת עניות לחברה שלא הבינה שעצמאותה נמדדת לא רק בטקס יום העצמאות, לא רק בדגל, אלא ביכולת של כל אחד להגיע לכל מקום. לא תפיסה של רמפות, ולא תפיסה של שפת סימנים, זה לא רק עניין של האחר הוא האני במובן הסיסטמטי, זה לא התמודדות עם שאלת החינוך המיוחד, כדאי להרחיב את מידת ההנגשה, ולהתחיל מהדבר הפשוט שנקרא מסד נתונים, זה בעצם תיקון עולם.
אז המסע … לא של נגישות, זה מסע של מוסר. זה מה שאנחנו צריכים לעשות יחד בחברה הישראלית ואת זה אנחנו נעשה ונצליח."
יובל וגנר, מייסד העמותה בירך:
"עמותת נגישות ישראל פועלת מזה 15 שנים לקידום הנגישות בישראל, ושמה לה למטרה לשפר את איכות חייהם של אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם.
יש דרכים שונות לקידום נגישות. טרנד נגישות – אחריות תאגידים, טרנד חברתי, יש קידום באמצעות תקנות חקיקה ואכיפה, יש נושא חברתי, איזון בין השלושה.
מאז 1999 התקדמנו רבות, אנחנו בעיצומה של מהפכה, כמות אנשי מקצוע גדלה. חשוב שנלמד מחו"ל וגם נלמד אותם. לשמור על איזון בין טרנד נגישות לאכיפה, להמשיך לפתח את מקצוענות, המשך תמידי של הטמעה ומודעות, חשוב חשוב חשוב לגלות סבלנות ורגישות. תודה לכולכם, בהצלחה לכולם."
מדבריה של מנכ"לית העמותה, מיכל רימון – סיכום ותודות בסיום הוועידה:
כולי תקווה שאחרי הידע הרב, החוויה ופתרונות הנגישות שונים שקיבלנו בוועידה, נחזור הביתה עם כוחות מחודשים והבנה שלכל אחד ואחת מאיתנו יש את הכוח לשנות ולשפר את איכות החיים של אנשים עם מוגבלות. כל אחד מאיתנו יכול לצאת מכאן ולגרום לשינוי. הנגשה היא לא ספרינט אלא מרתון שיש להצטייד לקראתו בסבלנות, רצון טוב מקצועיות ותמיכה. לא צריך להמציא את הגלגל מחדש אנחנו כאן כדי לעזור לכם. המטרה האמיתית היא לא הנגישות אלא שילובם בחברה של אנשים עם מוגבלות בכבוד, שוויון, זכות ובטחה ומקסימום עצמאות.
כעת לתודות, אי אפשר להרים כנס כזה בלי שותפים שיעזרו. ראשית תודה לגלעד עדין, זה ללא ספק מדהים שניצחת על כולנו וצמצמת פערים בחריגה בלו"ז… וגם כן תודה על ההנחיה וההירתמות, ואין לי ספק שנעשה עוד דברים יחד. תודה למשפחת לוסטיג, אין לי ספק שהפרס יהווה דחיפה ועידוד להגברת טרנד הנגישות, ראינו את זוכי הפרסים כולנו תקווה שכל אחד ואחת מכם תעבדו קשה תזכרו את זה ואני מקווה לראות אתכם על הבמה הזאת בשנה הבאה. תודה למרצים שחלקו איתנו מנסיונם, תודה גם לשגרירות האמריקאית במיוחד לפולינה וללזלי על עזרתם להביא את שון פורבס לארץ, דעו לכם שכשהם נתנו לנו את התאריכים התלבטתי היה לנו אירוע מדהים בנמל תל אביב היה את הועידה הזו ואמרו לי
– למה את רוצה אותו, ובסוף שון אמר, עזבי, אני בא לשניהם הוא הגיע יום לפני הנמל עוזב יום אחרי האירוע הזה, ואין מאושרת ממני שזה באמת עבד ככה.תודה גם לחברת מיקרוסופט ישראל וספציפית לעו"ד אורלי מרטון פרידמן, ולהגר קוסטונובסקי, על שיתוף הפעולה כל השנה והבאתו של ג'יימס ת'ורסטון לוועידה. גם כמובן תודה לספקים, לנותני החסויות ובהם לחברת הדסק, לחברת מטרופולין, לחברת הידרופיקס ולחברת קומפורט שירותים ניידים שמציגים שירותים ניידים. מי שעדיין לא מיצה את התערוכה קיבלנו תגובות מדהימות, יש לכם עוד הזדמנות. למפיקות האירוע, רותי מאוסקר הפקות, ויונת ברלין שבאמת הובילה מטעם החברה את הפקת האירוע ועשתה זאת בהרבה חן מקצועיות וסבלנות, צוות האווניו בראשם זאב וטלי, שאפשרתם לנו לדבר נגישות ושילוב במקום מקסים זה. אנחנו לא באים בעמדה של אומללות או מסכנות, כל אחד מכם עזר, נגישות זה על המפה זה משהו שאי אפשר להתעלם ממנו. לחברת פובליציסט שאנשיה מלווים את העמותה מתחילת דרכה על היצירתיות מעוררת ההשראה, על ההירתמות בלוחות זמנים, ועל היותכם שותפנו בדרך. תודה הרבה מעבר לאירוע מכובד זה לחברת ONE BRAND,
של שי שגיא שעבד ימים כלילות ומאפשר לנו עיצובים מרשימים. אורנה על יחסי הציבור, דוגמא קלאסית לזה שעד שלא הצטרפו לצוות שלנו לא הבנו מה אנחנו מפסידים אני רוצה להודות מעל לבמה הזו, על התוצאות שכבר רואים וכבר נראה בהמשך. המכון להנגשה קוגניטיבית, שירה ילון-חיימוביץ, מרסלו רויסמן ובמיוחד אורנית אבידן על הפישוט הלשוני. זה המכון ייחודי בארץ שמתמחה בהנגשה קוגניטיבית, עוד פרטים אצלנו אני לא יכולה להאריך את הדברים אבל חברים לא להתעלם מזה. זו הנגשה שחייבים לבצע. חברת מהלב על הנגשת הועידה למוגבלויות בשמיעה, חברת לבטח הנדסת בטיחות, חברת סימול על הליווי, ביצוע וסיוע, בהקרנות, תודה לחברה פיקסל שאחראים על כל העיצובים שראיתם במהלך היום, לחברת פוסליסיט על התכנים והתסריטים. תודה לעומר בנוביץ' שצילם את הועידה והצלם המתנדב שלנו חיים קמחי שמגיע שנים ומתנדב. כמובן גם CTV מקבוצת פישמן שעושה את זה תמיד באהבה בשותפות מלאה כמו כל הקבוצה. לחברת קול הסימנים על התרגום והתרגום הסימולטני ובסופו של יום תודה מיוחדת והערכה אדירה לצוות העמותה שעמלו ימים כלילות, להצלחת האירוע, אבל לא רק, העמותה והצוות שלנו משקיעים בקידום נגישות כל השנה ביצירתיות רגישות תוך אמונה אמיתית במה שאנחנו עושים. אני כמנכ"לית בת מזל לעבוד עם צוות כזה, אם אפשר לעשות יותר זום אין, תודה רבה למיכל שדה מנהלת פרויקטים מיוחדים בעמותה, ולעורכת דין אוראל לפיד שהובילה את נושא התערוכה, עשיתם את עבודתכם במקצועיות. תודה לכל המתנדבים של העמותה אלה שהתנדבו בוועידה ומתנדבים כל השנה ומסייעים לה להשיג את מטרותיה, אנחנו גאים השנה לעבוד על הבמה לומר – מדן ועד אילת. המרחב לחיים עצמאיים, נגישות ישראל צפון (נ.י.צ.), וחדש חדיש ומחודש – מרחב נגישות ישראל באילת והערבה, מי שפועל באילת לא יכול בלי להכיר את רחלי, בחורה מדהימה. פרטים נוספים באתר תודה לחברי הנהלת העמותה ליובל וגנר ורני בנימיני, שנתתם לי ולכולנו הזדמנות להגשים לנו חלום, ישראל נגישה ומשלבת ניפגש בשנה הבאה לוועידת נגישות ישראל השלישית, וכמובן לשר החינוך שריגש אותנו באחד הנאומים שאני אומרת לכם, קיבלו את התגובות המרגשות ביותר, שותף אמיתי.
להתראות בשנה הבאה!
לאלבום תמונות מן הוועידה – לחצו כאן