המרכז המשפטי בעמותה, פועל רבות לקידום הנגישות עבור אנשים עם מוגבלות באמצעות הובלת חקיקה, השתתפות בדיונים אסטרטגיים רבים בכנסת ובמשרדי הממשלה השונים, טיפול בתלונות ציבור בנושא נגישות מול רשויות ועסקים, כתיבת מאמרים מקצועיים, קיום כנסים והשתלמויות לעורכי דין ויועצים משפטיים, הגשת בג"צים והשתתפות בהליכים משפטיים בתביעות בעלות השפעה מכרעת עבור אוכלוסיית אנשים עם מוגבלות, הפעלת פורטל משפטי ליועצים משפטיים ועורכי דין ומתן ייעוץ שוטף לאנשי מקצוע.
חקיקה, תקינה ופעילות מול משרדי הממשלה
המרכז המשפטי מלווה מתחילת הדרך את חקיקתו של חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות (להלן- "חוק שוויון זכויות"), את הליך כתיבת תקנות הנגישות והתקנים הישראלים השונים לנגישות במכון התקנים.
בשנה החולפת, פעל המרכז רבות לקידום רפורמות, המשך התקנתן של תקנות נגישות המחויבות מכח חוק שוויון זכויות כדלהלן:
חקיקה ותקנות שנידונו ואושרו בוועדות הכנסת:
-
רפורמה בחובה להנגשת שירותי אינטרנט – תקנה 35 לתקנות נגישות השירות – רפורמה זו קודמה על ידי המרכז המשפטי יחד עם איגוד האינטרנט הישראלי והינה משמעותית ביותר מאחר והתקנה במקורה העלתה קשיי יישום רבים בקרב האתרים השונים. הרפורמה מבטאת את נקודת האיזון הראויה בין צרכי הנגישות מחד וחובת הנגשה מידתית וראויה, שאין בה כדי להטיל נטל כבד מידי על האתרים השונים מאידך.
חקיקה ותקנות שטרם אושרו בוועדות הכנסת:
-
תקנות נגישות בריאות – שעניינן התאמות נגישות פיסיות של מבני רופאים עצמאיים העובדים מול קופות החולים ורופאים פרטיים וכן התאמות נגישות שירות במוסדות הרפואיים ככלל. המרכז המשפטי השתתף השנה במספר דיונים מול משרד הבריאות, העביר הערותיו והתייחסותו לנוסח המוצע של התקנות ופועל בימים אלו כדי לקדמן. התקנות הללו שהינן מורכבות וטרם נידונו בוועדת העבודה והרווחה אמורות להשלים את תקנות נגישות הבריאות שכבר נכנסו לתוקפן ומחייבות כרגע רק בתי חולים וקופות חולים בהנגשה פיסית.
קשרי ממשל
המרכז המשפטי פעל נמרצות השנה מול משרדי הממשלה השונים, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות וועדות הכנסת וחברי הכנסת השונים כדי לקדם תהליכים שונים בהם:
-
הגשת שאילתות וניירות עמדה לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במטרה לקדם עמדת רגולטור לציבור בסוגיות מורכבות ויצירת וודאות משפטית מרבית.
הפורטל המשפטי לנגישות
הפורטל המשפטי לנגישות המיועד בעיקרו ליועצים משפטיים ועורכי דין הוקם בשנת 2015 לאור פניות רבות ובמטרה לסייע לעורכי הדין בהבנת חקיקת הנגישות שהינה מורכבת וסבוכה, זאת מתוך ההבנה שלעורכי הדין קיים תפקיד חשוב מעין כמוהו באכיפה ובהטמעת הנגישות עבור אנשים עם מוגבלות, הן מהצד של היועץ המשפטי המלווה ארגון ומייעץ לו מה נדרש ממנו לבצע על פי הדין והן מן הצד של עורך הדין, שתפקידו לסייע ולתבוע גורמים שונים בגין הפרות בוטות של הדין ופגיעה בזכויותיהם של אנשים עם מוגבלות.
הפורטל המשפטי מאגד בתוכו את כל המידע המשפטי הרלוונטי לנושא הנגישות: חוקים, תקנות ופסקי דין בחלוקה לפי קטגוריות של נושאים, מאמרים מקצועיים של עו"ד מובילים בתחום, ניירות עמדה, מדריכים מקצועיים, הצעות חוק, שאלות ותשובות, סיכומי דיונים בוועדות הכנסת ועוד. המרכז המשפטי מעדכן מעת לעת את הפורטל ופועל לכתיבת מאמרים מקצועיים נוספים. כתובת האתר –
law.aisrael.org
כנסים לעו"ד ויועצים משפטיים
המרכז המשפטי מקיים שני כנסים בשנה לעורכי דין ויועצים משפטיים בסוגיות משפטיות מורכבות בחקיקת הנגישות. השנה התקיים כנס אחד בחודש פברואר בנושאים שונים בתחום הנגישות בהשתתפות נציגי נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. הכנס השני התקיים בחודש אוקטובר בשיתוף עם איגוד האינטרנט הישראלי ובהשתתפות נציג נציבות בנושא נגישות בשירותי האינטרנט.
פניות ציבור
המרכז המשפטי טיפל בשנת 2017 בכ- 1800 פניות ותלונות בנושא נגישות. המרכז סייע בתוך כך להרבה מאוד אנשים עם מוגבלות במימוש זכויותיהם וגרם לארגונים רבים לשנות עמדות ונהלים ולפעול להנגשה עבור אוכלוסיית אנשים עם מוגבלות.
השתתפות בהליכים משפטיים
המרכז המשפטי השתתף השנה במספר הליכים משפטיים:
-
בג"צ שהוגש על ידי הרשויות המקומיות להסרת סנקציות בהפרת חובות נגישות : המרכז המשפטי העביר באמצעות עו"ד תומר רייף ממשרד עו"ד זיסמן, אהרוני, גייר בקשה להצטרף כידידי בימ"ש כדי להתנגד לעתירה. העתירה של הרשויות נמחקה.
-
בג"צ של עמותת נגישות ישראל כנגד משרדי הממשלה והכנסת בגין עיכוב בהתקנת תקנות נגישות: המרכז המשפטי ממשיך ללוות עתירה זו שעודנה מתנהלת והוגשה באמצעות עו"ד תומר רייף ממשרד עו"ד זיסמן , אהרוני, גייר.
הרצאות בכנסי העמותה
נציגי המרכז המשפטי מעבירים הרצאות בכנסים, קורסים וימי עיון רבים, הן כאלו שמקיימת עמותת נגישות ישראל והן כאלו שמקיימים מוסדות אחרים לציבור.
השנה העבירו נציגי המרכז המשפטי 25 הרצאות משפטיות בנושאים שונים בתחום הנגישות.