ב-25.12 צוין בכנסת היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – נגישות ישראל הובילה דיון בוועדת הכלכלה בנושא חניות נכים וכן השתתפה בוועדת החינוך בדיון בנושא נגישות במופעי תרבות וכן בוועדת המדע שעסקה בנושא תעסוקת אנשים עם מוגבלות בהיי טק
נציגי העמותה השתתפו בדיון בוועדת החינוך והתרבות בנושא נגישות מופעי תרבות
להלן בתמצית עדכונים מהדיונים:
ועדת הכלכלה
נושא: בחינת הצעות לטיפול בבעיות חניה לנכים
הדיון התקיים בנושא סוגיות מורכבות בחניות נכים. יובל וגנר, נשיא עמותת נגישות ישראל, הציג בישיבה מצגת שהכינה העמותה עבור הדיון.
בדיון עלה עניין ריבוי התגים , נושא חניות נכים לרכב גבוה, תג נכה בינ"ל ועוד.
להלן ההודעה לתקשורת של הוועדה:
170
אלף תווי חניה לנכה ולא מספיק חניות – כך עלה היום בדיון מיוחד בוועדת הכלכלה לציון היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות
היו"ר כבל: נפעל לצמצם את השימוש לרעה בתו הנכה; יוזם הדיון ח"כ גילאון קרא להצמיד את התג לנכה עצמו ולעצור את היד הקלה שמנפיקה עשרות אלפי תגים בשנה; נשיא נגישות ישראל: כל חודש מצטרפים עוד
5,000 תווים – צריך להפוך אותם לאישיים ולהכפיל את הקנס.
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, התכנסה היום, במסגרת ציון היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות, לדיון מיוחד לבחינת הצעות לטיפול בבעיות חניה לנכים. ח"כ אילן גילאון, שיזם את ציון היום בכנסת, אמר כי הבעיה היא שניתנים יותר מדי תגי חניה ויש פחות מדי מקומות חניה באזורים הצפופים והעמוסים. לדבריו, כיום יש
170 אלף תגי חניה שמוצמדים למכונית, וצריך להצמיד אותם לנכה ולעצור את היד הקלה בהנפקת התווים. היו"ר כבל אמר כי הוועדה קיימה דיונים בנושא בעבר ותנסה למצוא מענה לבעיות שנותרו. לדבריו, הבעיה היא בקלות הבלתי נסבלת בהנפקת תווי נכה ובמחסור בחניות לנכים. הוא הוסיף כי יפעל לצמצם את השימוש לרעה בתו הנכה.
נשיא עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר, אמר כי כל חודש מצטרפים עוד
5,000 תווים ויש עסקים שמציעים תו תמורת כסף. לדבריו, רק 30 אלף מתוכם הם לנכים רתוקים לכסא גלגלים, שהם הזכאים האמיתיים. הוא הציע פתרון טכנולוגי של תו אישי שרק הנכה יותר להשתמש בו וקרא להעלות את הקנס על חנייה במקום של נכים מ-1,000 ל-2,000 שקלים. מנגד עו"ד איתן עמרם מלשכת עורכי הדין קרא שלא לייצר אפליה בין נכה לנכה.
ח"כ נורית קורן אמרה כי הציבור צריך לדעת איך להתנהג ולהפסיק לחסום חניות נכים. ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא התנגד לצמצום מספר התגים ואמר כי צריך להגדיל את מספר החניות לנכים. שלמה נקוה אמר כי קודם כל הנכים הם שצריכים לדאוג שבני משפחותיהם לא יעשו שימוש לרעה בתגים. "זו חובה שלנו לא לתת את התג למי שלא צריך", אמר. ראש מדור תאונות דרכים במשטרה, סגן ניצב משה כהן, אמר כי השנה נרשמו
13,500 דוחות על חניה במקום השמור לנכים, עלייה של 20% לעומת 2017.
היו"ר כבל סיכם את הדיון ואמר כי הבעיה יכולה להצטמצם משמעותית, אך הדבר תלוי קודם כל בנכים. "הטיפול בבני המשפחה המשתמשים בתג שלא לצורך תלוי בכם הנכים", אמר. הוא קרא לנכים לא לאפשר למדינה לעשות בהם הפרד ומשול בחלוקת התגים ודרש התייחסות של משרד התחבורה בכתב לטענות שעלו בדיון.
יובל וגנר ומיכל שיק הר-טוב בדיון בוועדת הכלכלה בנושא חניות נכים
ועדת החינוך, התרבות והספורט
נושא: נגישות של מוסדות תרבות ומופעי תרבות
הדיון נסוב על היעדר מופעים נגישים לאנשים עם מוגבלות וכן היעדר מודעות בקרב הציבור לעובדה שגם אנשים עם מוגבלות רוצים לצאת וליהנות ולעיתים נדרשת הבנה והכלה גם מצידם.
בדיון הובאו סיפורים מרגשים ביניהם אמא לנער עם אוטיזם שסיפרה שבנה מתעניין במוסיקה ומאוד התרגש ורצה ללכת לקונצרט ולאחר תקופת הכנה והתרגשות ,כשהגיעו למקום ונופף ידיו בהתרגשות ועשה תנועות של התרגשות נתקלו הוא ואימו בתגובות עוינות מצד הקהל. כמו "ילדים כאלו לא צריכים להיות במקום כזה, גם הנכד שלי אוטיסט ואני לא הייתי מעזה להביא אותו לכאן" וכיו"ב.
עוד דוברים רבים העידו על חוסר נגישות שנתקלים בה בבואם להזמין כרטיסים למופעים והצגות, ביניהם היו גם יורם סבירסקי – חבר ועד מנהל של העמותה ומטפל בפניות ציבור ורויטל סבירסקי – מנהלת נגישות ישראל צפון (נ.י.צ).
דובר על כך שצריך להגביר מודעות והנציבות ציינה שיצאו בקמפיין בנושא בשיתוף עם מפעל הפיס.
ועדת המדע והטכנולוגיה
נושא: שילוב אנשים עם מוגבלויות בעולם ההיי-טק
וועדת המדע והטכנולוגיה דנה היום (שלישי) בשילוב אנשים עם מוגבלויות במשרדי הממשלה ובשירות הציבורי. לדברי יו"ר הוועדה, אורי מקלב (יהדות התורה) "הלכנו כברת דרך ארוכה מאוד בשנים האחרונות עם התחדשות הטכנולוגית בארץ, המהפכים המשרדיים השונים הביאו להתייעלות השירות לאזרח ונוצרה מהפכה של ממש במשרדי הממשלה השונים. אנו יודעים כי התוכניות העתידיות הם אומנם חזון אך אינו רחוק, ישנו חסר גדול עדיין. אנחנו מרגישים שותפים לתעשייה הזו, ופועלים יחד למען צמצום הפערים בין האוכלוסיות כך שגם אוכלוסיות שאין להם את הגישה לטכנולוגיות החדישות האלה יוכלו ליהנות מכך. נפעל במקביל להעצמת מנהלי מערכות המחשוב ולמיסוד מעמדם והשפעתם במשרדים השונים".
עו"ד מיכל שיק הר-טוב, מנהלת המרכז המשפטי לנגישות של עמותת נגישות ישראל, ציינה בין היתר שהמצב נכון להיום הוא בכי רע,
37% מתביעות נגישות הן בנושא תעסוקה (אפליה והיעדר יצוג הולם), שלא משנה כמה חוקים ותביעות יהיו הדבר הכי חשוב הוא הגברת מודעות אצל מעסיקים והדרכות בנושא.
רונן זרצקי, יו"ר מועדון
C3 של המנמ"רים, "אנשים ומחשבים", סיפר על שילוב עיוורים וחוסים בחברות מסחריות, כך עיוורים מנתחי-קול, והדגיש כי "הביטחון החברתי הוא הערובה לביטחון הכללי".
עוז כהן סגן ראש אגף טכנולוגיה ומיחשוב בכנסת סיפר על הטמעת והדגשת השקיפות לציבור עם מוגבלויות ע"י הנגשת דיוני הוועדות והמליאה, בשידורים חיים ופרוטוקולים, תוך יישום מערכות טכנולוגיות מתקדמות, כמערכת התמצאות בבניין הכנסת ללקויי ראייה.
יגאל אייזנמן, מרכז הסקר החברתי בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הדגיש כי לפי המלצות האו"ם להגדרת אנשים עם מוגבלויות, למרות החיסרון שבהם, יש בישראל כ-
15% מהאוכלוסייה מעל גיל 20, וכ-50% בגילאי 75 ומעלה. הקשיים הנפוצים ביותר הם הליכה, כושר מוטורי, ראיה ושמיעה. השימוש באינטרנט באוכלוסייה זו עולה אך עדיין נמוך מהאוכלוסייה הכללית, 53% מהם בלבד מועסקים, 42% מהם מתקשים בכיסוי הוצאות משק הבית.
וזה הזמן לומר תודה גדולה לנציגי העמותה שהגיעו, עבדו ופעלו ביום חשוב זה: נשיא העמותה יובל וגנר, מיכל רימון המנכ"לית הגאה, יורם סבירסקי – חבר ועד מנהל ומטפל בפניות ציבור, רויטל סבירסקי – מנהלת נגישות ישראל צפון (נ.י.צ) ופעילה במיוחד, עו"ד מיכל שיק הר-טוב מנהלת המרכז המשפטי לנגישות של העמותה ועו"ד עליזה רוזנס אשר מטפלת גם בפניות ציבור.
מימין: מיכל שיק הר-טוב, יורם סבירסקי, יובל וגנר, רויטל שורץ סבירסקי ועליזה רוזנס