
דיוור זה מיועד להפצה בארגון לכל מי שבמסגרת תפקידו מכין מצגות ומציג מצגות
המטרה הינה לתת לכם כלים לוודא שאלה יהיו נגישים לקהל המטרה של הפרזנטציה הפרונטלית או וירטואלית.

מי מתקשה בצפייה במצגות?
מצגת היא כלי מאוד ויזואלי, אז כמובן – אנשים עם מוגבלות בראיה (עיוורים ולקויות ראייה שונות) מתקשים עם מצגות מבחינת לדעת בכלל מה מוצג בשקפים, גודל הטקסט, רמת ניגודיות ועוד..
אבל לא רק ראיה עלולה להקשות על צפייה במצגת. סרטונים ללא כתוביות יהוו בעיה למוגבלויות שמיעה.
עודף מלל עלול להקשות על מי שמתקשה בקריאה בגלל דיסלקציה או שפה מסובכת / טכנית תהווה בעיה למתקשים שפתית.
מצגת מבולגנת או עם תרשימים מורכבים עלולה להקשות על אנשים עם קשיי קשב וריכוז.
מצגת נגישה יכולה להיות יפה ומעוצבת, וכולם יכולים להנות ממנה.
אז איך מנגישים מצגת?
להלן מספר דגשים ועקרונות שחשוב להקפיד עליהם בבניית התבנית למצגת ובעריכת השקפים:
- גופן – בחרו גופן פשוט, של אותיות דפוס ונטול קישוטים (sans serif – Arial, David או Tahoma.). הקפידו על גודל גופן של 24 לפחות וכותרות בגודל 40.
- ניגודיות צבעים – הקפידו על ניגודיות של לפחות 1:4.5 בין צבעים סמוכים במצגת. צבעים סמוכים הם רקע וכיתוב אבל גם טורים סמוכים בגרף או מסגרת של תיבת טקסט והטקסט שבתוכה. שימו לב שישנם צבעים שלעיוורי גוונים יהיה קשה להבחין ביניהם, בעיקר אדום וירוק.
- אחידות – השתדלו שאלמנטים שונים במצגת, למשל כותרות ותמונות, יהיו במיקום דומה בכל השקופיות. כך מי שמתקשה להתרכז בשקופית השלמה או לא מצליח להכניס את כולה לשדה הראיה שלו יוכל להתמקד באזור הרלוונטי עבורו.
- סרטונים – אם יש סרטון במצגת, הקפידו להציג אותו עם כתוביות.
- טקסט – אל תעמיסו טקסט על שקופית. לא תצליחו להכניס את כל מה שאתם רוצים להגיד בשקופית אחת, ואם כן אף אחד לא יצליח לקרוא אותה.
- תמונות – תמונות יכולות לעזור להעביר נקודה או לתת לאנשים משהו מעניין להתמקד בו בזמן שאתם מדברים. אבל אל תגזימו עם התמונות, זכרו שלא כולם רואים אותן.
- תרשימים – תרשימים הם דרך מאוד נוחה להעברת מידע מספרי. חשוב לוודא שאין עודף צבעים ומלל בתרשים. גם כאן – זכרו שלא כולם רואים את התרשים, ואם רואים – יתכן שלא באופן ברור.
- וידיאו ואודיו – הוסף כתוביות לסרטונים המוצגים במצגת. הכין תמלול לתוכן קולי המוצג במצגת.

אבל היום עושים מצגות עם בינה מלאכותית!
נכון, היום הרבה מאיתנו משתמשים בכלי בינה מלאכותית להכנת מצגות מבחינת תוכן ועיצוב. הכלים האלו נוחים, מייעלים ומקלים מאוד על העבודה.
ישנם מספר כלי AI נפוצים בהם משתמשים להכנת מצגות: CoPilot של מיקרוסופט, Power Point , Canva, Gamma, ועוד.
Power Point הינו היחידי שמאפשר הנגשה ובדיקות הנגשה.
לכן, לא משנה באיזה כלי AI נעזרתם, בסיום תייצרו מצגת בפורמט Power Point תנגישו אותה ותבדקו את הנגישות.
איך בודקים?
אם אתם מכינים את המצגת עם Power Point, כדאי שתכירו את בודק הנגישות. האפשרות הזו מסתתרת תחת לשונית "סקירה" ומאפשרת גם בדיקת נגישות אוטומטית וגם מספר בדיקות ידניות. כדאי להשתמש בו.
את ניגודיות הצבעים אפשר לבדוק במגוון אתרים חינמיים, למשל באתר הבא – כאן.
ואל תשכחו להציג נגיש
כשאתם מציגים את המצגת לפני קהל פרונטלי או בזום – יש לכם תפקיד חשוב בהנגשה.
- הציגו ותארו את עצמכם לטובת מוגבלויות ראייה.
- תיאור אלמנטים גרפיים – כשאתם מציגים שקף שיש בו תמונה או תרשים, חשוב לתאר את מה שנראה. אם מדובר בתמונה שנועדה לאווירה בלבד ואין לה חשיבות עבור הצופים, אין הכרח לתאר אותה. מצד שני, אם היא גוררת תגובה מהקהל, כדאי להסביר. מידע גרפי שכן חשוב לצופים כמו תמונה שממחישה נקודה או תרשים – חשוב לתאר באופן מלא.
- מיקרופון – יש אנשים שנבוכים להשתמש במיקרופון, אבל בלי המיקרופון שומעים אתכם הרבה פחות טוב, ויש מאזינים שעבורם זה משמעותי.
- תאורה – נושא התאורה בזמן הצגת מצגות עלול להיות בעייתי. כתלות בסוג ההקרנה והמסך שעליו המצגת מוקרנת, אור עלול להפריע לצופים לראות את המצגת. מצד שני, החשכת החדר מקשה על מי שזקוק לקריאת שפתיים או שמתקשה לראות בתנאי חשיכה. הפתרון הוא לרוב למצוא פתרון ביניים – החשכה חלקית של החדר בצד ההקרנה והארה בצד השני.
- זום – אם אתם לא מציגים בחדר פיזי אלא בזום, שימו לב שלרוב אנשים יצפו במסך קטן. דאגו להתאים את המצגת מראש.
מחלקות הייעוץ, הנגשת מידע והדרכה של נגישות ישראל לרשותכם לייעוץ והדרכה להנגשת השרות בארגונכם. צרו איתנו קשר לתיאום, המלצות וקבלת רעיונות נוספים להתאמת חבילה המשרתת מטרות עסקיות וחברתיות.
ניתן ליצור עימנו קשר בכל שאלה – במייל: racazim@aisrael.org