ביום שני, ה- 24.7.17, התקיימה בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות ישיבה בנושא מעקב אחר תקנות משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף, הדגיש לאורך כל הדיון את החשיבות הרבה שבהתקנת התקנות תוך פרק הזמן שנקבע לכך בחוק, זאת על מנת שניתן יהיה להוציא את הוראות החוק מן הכוח אל הפועל.
בין היתר נסב הדיון בתקנות מכוח החוקים הבאים:
1. חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (תיקון מס' 15) (ייצוג הולם לעובדים עם מוגבלות בגופים ציבוריים) התשע"ו – 2016
רקע:
בחודש ינואר 2017 נכנס לתוקף תיקון לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות לפיו גוף ציבורי, המעסיק 100 עובדים לפחות, נדרש לדאוג לייצוג הולם של אנשים עם מוגבלות משמעותית (כהגדרת המונח בחוק) בשיעור של 5% לפחות מקרב עובדיו.
עפ"י התיקון לחוק, המוסד לביטוח לאומי יהיה אחראי על עיבוד מידע בדבר עמידה ביעד הייצוג, זאת על סמך אינפורמציה אשר תועבר אליו מידי שנה על ידי הגופים הציבוריים, הנדרשים בייצוג הולם, כאמור לעיל. עוד קובע התיקון לחוק בעניין זה, כי על סמך המידע שיתקבל במוסד לביטוח לאומי, ימסור המוסד, אחת לשנה, הודעה לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ("הנציבות") על מידת עמידתם של המעסיקים הציבוריים הגדולים ביעד הייצוג אשר נקבע בחוק, וכי הנציבות תפרסם באתר האינטרנט שלה את מידת עמידתו של כל מעסיק ציבורי גדול ביעד הייצוג, לפי ההודעה שמסר הביטוח הלאומי כאמור. כל זאת, במטרה להגביר את השקיפות ואת מידת העמידה בהוראות החוק.
התקנות הנדרשות וסטטוס התקנתן:
התיקון האמור לחוק קובע, כי שר הכלכלה והתעשייה, בהסכמת שר המשפטים, יקבע הוראות לעניין מידע בדבר עמידה בייעד הייצוג, כאמור לעיל, ובכלל זה לעניין מסירתו, עיבודו, שמירתו, אבטחתו, מחיקתו ופרסומו, וכן לעניין מורשי הגישה אליו.
תקנות אלה, אשר היו צריכות להיכנס לתוקף בינואר 2017, טרם פורסמו. כתוצאה מכך, לא ניתן לקיים כיום את הוראות החוק הנזכרות לעיל. נציג הנציבות בדיון הדגיש את החשיבות הרבה שבהתקנת התקנות, זאת על מנת שניתן יהיה לקדם את התעסוקה בקרב אנשים עם מוגבלות.
עפ"י דברים שנמסרו בדיון, העיכוב בהתקנת התקנות נבע, בין היתר, מהעברת הסמכויות בעניין בין משרדי הממשלה השונים (עפ"י החלטת ממשלה מיום 9.7.17, סמכויות אשר היו נתונות בעניין לשר הכלכלה והתעשייה הועברו לשר העבודה והרווחה) וכי צפוי, כי התקנות יתפרסמו במהלך 3 החודשים הקרובים.
2. חוק איסור הפליית עיוורים המלווים בכלבי נחייה (תיקון), התשע"ו – 2016
רקע:
תיקון זה נכנס לתוקפו ביום 19.7.2016 והוא מאפשר, בין היתר, כניסה למקומות ציבוריים לכלבי נחיה במהלך תהליך הכשרתם, גם אם אינם מלווים אדם עיוור, אלא מלווים על ידי חונך או מאמן, ובלבד שמתקיימים שני התנאים הבאים:
ברשותו של החונך או המאמן תעודה מאת מרכז הכשרה והדרכה, המעידה על היותו חונך או מאמן לכלב בתהליך הכשרה, ו-
הכלב מסומן בהתאם לתקנות שקבע שר הרווחה והשירותים החברתיים.
התקנות הנדרשות וסטטוס התקנתן:
כאמור לעיל, דורש התיקון לחוק, כי יפורסמו תקנות באשר לאופן סימונם של כלבים הנמצאים בתהליך הכשרה. תקנות אלו פורסמו לאחרונה ועפ"י מידע שנמסר בדיון בוועדת העבודה והרווחה, הן פתוחות להערות הציבור עד ליום 13.8.17.
אופן הסימון המוצע על ידי התקנות האמורות, ששמן "תקנות איסור הפליית אנשים עם עיוורון המלווים בכלבי נחייה, תשע"ז – 2017", הנו כדלהלן:
-
כאשר הכלב נמצא בהכשרה אצל אומן לכלב בתהליך הכשרה הוא ילבש אפודה המזהה את ייעודו לנחייה ואת מרכז ההכשרה והדרכה אליו הוא משתייך.
-
כאשר הכלב נמצא בהכשרה אצל מאמן כלב בתהליך הכשרה, הוא יסומן באמצעות רתמה אליה מחוברת ידית אחיזה.
עפ"י מידע שנמסר בדיון, התקנות צפויות להתפרסם ברשומות עד חודש אוקטובר 2017.
3. חוק שירות התעסוקה (תיקון מס' 12), התש"ב – 2002
רקע:
במסגרת תיקון מס' 12 לחוק שירות התעסוקה הוסף לחוק סעיף 42ב, הקובע, כי השר (כיום שר הרווחה והשירותים החברתיים), בהתייעצות עם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ועם ארגונים העוסקים בקידום זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, יקבע כללים ויכין תכניות בדבר שילוב וקידום ענייניהם של אנשים עם מוגבלות במקומות עבודה בדרך של התאמת השירותים הניתנים על ידי שירות התעסוקה לרבות התאמת מבחנים, הדרכת עובדי שירות התעסוקה, העסקת יועצי תעסוקה המתמחים בצורכיהם המיוחדים של אנשים עם מוגבלות וכן ליווי תהליך קליטתו של אדם עם מוגבלות במקום עבודה.
התקנות הנדרשות וסטטוס התקנתן:
עפ"י מידע שנמסר בדיון, טופלו עד כה הנושאים הבאים:
-
הונגשו (מבחינה פיזית) כלל לשכות התעסוקה וכן המידע המפורסם באתר האינטרנט של שירות התעסוקה.
-
הועברו הדרכות לעובדי שירות התעסוקה. צוינו לטובה, בהקשר זה, ההדרכות אשר הועברו על ידי עמותת נגישות ישראל.
כאשר הנושא הפתוח העיקרי כרגע נוגע להעסקה של יועצי תעסוקה המתמחים בצורכיהם המיוחדים של אנשים עם מוגבלות. עפ"י נציגת משרד הרווחה בדיון, הנוסח הראשון של התקנות הוגש להתייעצות עם הנציבות וצפויים דיונים נוספים בנושא.
נציג הנציבות בדיון ציין, כי הטיוטה שהועברה לבחינת הנציבות חסרה במספר היבטים וכי נדרשת היוועצות עם מספר גופים נוספים בעניין. יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף, ביקש מנציג הנציבות, כי הנציבות תפעל לתיאום בין הגופים הרלוונטיים לשם קידום הנושא. כן ביקש לקבל דיווח, בתוך 3 חודשים, בנוגע לתאום כאמור.