Skip to main content

חובת הנגשת אפליקציות למשתמשים עם מוגבלות

מאת: יובל וגנר, יו"ר נגישות ישראל, www.aisrael.org

בעולם וכמובן גם בישראל נושא האפליקציות (יישׂומונים) תופס תאוצה אדירה משנה לשנה. מאחר שיותר ויותר אנשים משתמשים במכשירי סמארטפון ובטאבלטים ומאחר שיש יותר ויותר אפליקציות שימושיות, מבדרות, אינפורמטיביות ומסייעות, עוד ועוד ארגונים וחברות משתמשים באפליקציות לקידום עסקיהם.

לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בישראל יש יותר מ-1,600,000 אנשים עם מוגבלות, ובכללם אנשים עם מוגבלויות פיזיות, שכליות ונפשיות ומוגבלויות ראייה ושמיעה. נכון לסוף 2014 במסגרת חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות יש חקיקת נגישות מקיפה. חקיקה זו נועדה לאפשר לכל אדם עם מוגבלות או צורך מיוחד להגיע לכל מקום, לקבל את אותו שירות ולהשתמש באותו מוצר כמו כל אזרח אחר במדינה. היום כולם יודעים שיש חובה להנגיש מבנים, חנויות מדרכות ואירועים. אבל האם ידעתם שיש חובה להנגיש גם אתרי אינטרנט ואפליקציות?

כמו שברור לכולם מדוע נכון להנגיש בניין או עסק כך שמאה אחוז מפוטנציאל הלקוחות יוכלו להגיע, להיכנס, להתנייד, להשתמש וליהנות, כך, על פי ההיגיון הפשוט, זה נכון גם לגבי אתרי אינטרנט ואפליקציות. במסגרת חקיקת הנגישות תוקנו תקנות נגישות לשירות שנכנסו לתוקפן בסוף 2014. סעיף 35 של תקנות אלו מחייב הנגשת אתרי אינטרנט ואפליקציות.

הנגשת אתרי אינטרנט

אתרי אינטרנט מנגישים על פי מסמך בינלאומי של קווים מנחים (Web Content Accessibility Guidelines [WCAG] 2.0) שפיתח ארגון W3C Web Accessibility Initiative (WAI). בישראל יש תקן ישראלי להנגשת אתרי אינטרנט הנקרא ת.י. 5568 המפנה לתקן הבינלאומי.

הנגשת אתרי אינטרנט היא מורכבת ובדרך כלל יקרה ליישום. בישראל הנושא נמצא בתחילת דרכו ביחס למדינות העולם, ובעיקר ביחס לאירופה, לארצות הברית, לקנדה ולאוסטרליה. נכון ל-2014 בישראל יש רק עשרות אתרי אינטרנט שהונגשו ורק מעט יועצים שהתמחו בתחום.

הנגשת אפליקציות

בנגישות של אפליקציות הכוונה להפיכת האפליקציות לנגישות ושימושיות לאנשים עם מוגבלות המשתמשים בסמארטפונים ובטאבלטים. היום נהוג לפתח אפליקציות בשלוש דרכים: אפליקציה ייעודית לתשתית של אפל ולמערכת הפעלה iOS; אפליקציה ייעודית למערכות הפעלה של אנדרואיד; ופיתוח אתר אינטרנט שיתאים גם לסלולר בתשתית של מיקרוסופט ב-HTML5.

אבל כאן מתעוררת לה בעיה חדשה. בשונה מאתרי אינטרנט נגישים, שם יש קווים מנחים מוסמכים ומקובלים, להנגשת אפליקציות אין כללים מוסכמים. יש בעיה, מלכוד: מצד אחד, חקיקת הנגישות מחייבת הנגשת אפליקציות (תקנות נגישות לשירות סעיף 35 להנגשת אתרי אינטרנט) ואף מאפשרת אכיפה – תביעות עד 60,000 שקל ללא הוכחת נזק אישי וקנסות נגד אלה שאינם עומדים בדרישות התקנות. מן הצד האחר, אין תקן ברור וחד-ערכי כיצד לעשות זאת.

עמותת נגישות ישראל ואיגוד האינטרנט הישראלי פנו לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים פעמים רבות כדי להציף את הבעייתיות ואת אי היכולת לעמוד בדרישת תקנות נגישות השירות לעניין הנגשת אתרי אינטרנט ואפליקציות. לצערנו, טרם התקבלה התייחסות ואנו ממשיכים לפעול בעניין.

חשוב להבין שלגופו של עניין נכון וחשוב להנגיש אפליקציות. מדובר במצב של רווח לכול: הן לעסק מבחינת כדאיות עסקית והן למשתמשים מבחינת השימושיות, ובפרט למשתמשים עם מוגבלות. זה נכון עסקית, חברתית, תדמיתית וחוקית.

המלצה לאנשי מקצוע בתחום: ראשית, ללמוד את הנושא. להלן כמה קישורים למידע מקצועי שיסייע לכל מפתח אפליקציה לעשות את המרב כדי להנגיש את האפליקציה שלו ולהגדיל את כמות המשתמשים. עוד מומלץ מאוד לבדוק את האפליקציה בעזרת אנשים עם מוגבלות.

מדריכי הנגשת אתרי אינטרנט

כל מה שמוגדר לטובת אתרי אינטרנט יסייע לטובת הנגשת אפליקציה לסמארטפון ולטאבלט:

· WCAG (Web Content Accessibility Guidelines)

http://www.w3.org/WAI/intro/wcag.php

· UAAG (User Agent Accessibility Guidelines)

http://www.w3.org/WAI/intro/uaag

· ATAG (Authoring Tool Accessibility Guidelines)

http://www.w3.org/WAI/intro/atag.php

· הכול על הנגשת אתרי אינטרנט בישראל:

https://aisrael.org/?CategoryID=2165

קישורים מקצועיים שמומלץ לקרוא בנושא:

· סטנדרט להנגשת אתרי אינטרנט לשימוש בסמארטפון:

http://www.w3.org/Mobile/mobile-web-app-state

http://www.w3.org/TR/mwabp

· מדריך להנגשת אפליקציות לאפל:

https://developer.apple.com/accessibility

· מדריך להנגשת אפליקציות של מיקרוסופט:

http://msdn.microsoft.com/he-il/library/windows/apps/hh700407.aspx

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa932900.aspx

· מדריך להנגשת אפליקציות לאנדרואיד:

https://developer.android.com/guide/topics/ui/accessibility/index.html

· נגישות אתרי אינטרנט ARIA:

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Accessibility/ARIA

· נגישות ב-HTML5:

http://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/jj863135.aspx

סמלי אפליקציות יוצאים מסמארטפון

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן