Skip to main content

"הכי מוגן ונגיש שיש": הפרויקט של עמותת נגישות ישראל שמתרחב לערים נוספות

בחודש ינואר האחרון, עמותת נגישות ישראל, יצאה לדרך עם פרויקט "הכי מוגן ונגיש שיש". במסגרתו ביקרנו במעל ל – 150 משפחות של אנשים עם מוגבלות שחיות ללא מרחב מוגן או שאין להן את היכולת להגיע למרחב מוגן נגיש בערים אשקלון ונהריה.

פרויקט "הכי מוגן ונגיש שיש הוא פרויקט" של עמותת נגישות ישראל יחד עם ג'וינט ישראל, משרד הרווחה, משרד הבריאות, פיקוד העורף ומיזם TOM. הוא נוצר כתוצאה מצורך שהגיע מהשטח בו משפחות שבהן אדם עם מוגבלות בנוסף לקושי הקיים בשגרה ובחירום, חיים ללא מרחב מוגן תקני או שאין להן כל יכולת להגיע אליו בשל היותו מרחב מוגן לא נגיש ולכן בשעת חירום הם נותרים חשופים לסכנה ולא מוגנים.

המענה של הפרויקט ניתן בשני שלבים:

  1. מציאת מרחב הכי מוגן שיש על פי המתודולוגיה של פיקוד העורף.
  2. וידוא שאותו מרחב נגיש להגעה ולשהייה של האנשים עם המוגבלות באותה המשפחה.

במסגרת הפרויקט פגשנו מגוון משפחות, צרכים ואתגרים בשעת חירום. אתגרים ופתרונות אלה נמסרו למשפחות, שעל אמת משנות את המציאות שלהן בשעת חירום, מגבירות את תחושת המוגנות של אותה משפחה ויוצרת אדוות של ערך כאשר גם אותם אנשים בבית שלא עבורם חיפשנו פתרונות, קיבלו התאמות נגישות ועזרים.
ובעקבות כך, הרגישו תחושת מסוגלות מחודשת והבנה שיש להם מה לעשות בשעת חירום ולא "רק להתפלל" כמו שהרבה העידו שזה מה שעשו עד שהגענו וכן התחושה שרואים אותם באמת.

הייחודיות בפרויקט הזה היא שאנחנו נכנסים לבית ומבינים את המצב הקיים בו – לא מחפשים מגמות או לפתור את הבעיות של כל האנשים עם אותה המוגבלות מתוך ההבנה שגם אם המוגבלות זהה, הצרכים משתנים וכל אדם הוא בזכות עצמו. אין צורך זהה, אין אתגר זהה, אין אדם אחד זהה לאדם אחר והחליפה הייחודיות שנתפרת עבור אותה משפחה מאפשרת עזרה ייחודית לה.

להלן מספר סיפורים של משפחות שפגשנו ועזרנו להן במסגרת הפרויקט:

אחת הבעיות הנפוצות שראינו הייתה קושי עבור אנשים עם מוגבלות בניידות – לעיתים אנשים עם מוגבלות פיזית נמצאים בחדר אחד או שניים במהלך כל היום ומרותקים למיטה/לכיסא גלגלים ומתקשים מאד לעבור בזמנים הקצרים של זמני ההתגוננות כפי שמגדיר פיקוד העורף שגם שותף לפרויקט זה ולהגיע למרחב המוגן כל זה בשניות בודדות.

לשם כך, עמותת TOM , לקחו כורסה קיימת והתאימו לה מנגנון של גלגלים, ורצועות על מנת שתהיה בטיחותית ומתאימה למידות של הדלת כדי להיכנס שיוכלו להיכנס למרחב מוגן בבתיהם או מרחב מוגן ציבורי שנקבע ע"י פיקוד העורף ובכך מקצרת את זמני התפעול ומאפשרת ניידות מהירה למרחב המוגן וכן ישיבה נוחה במהלך היום בחלל הבית.
כיום נעשה בעמותת TOM המשך פיתוח של פלטפורמה שבה אפשר להציב את ההתאמה על כסאות/כורסאות שקיימות בבית של האדם ולא מצריך כורסה או כסא נוסף.

הכורסא על גלגלים המונגשת לשעת חירום שהתאימו עמותת TOM למשפחה במסגרת פרויקט "הכי מוגן ונגיש שיש"
הכורסא על גלגלים המונגשת לשעת חירום
שהתאימו עמותת TOM למשפחה במסגרת פרויקט "הכי מוגן ונגיש שיש"

חשוב לנו לציין כי פיקוד העורף נכחו כמעט בכל הביקורים שלנו, נסכו ביטחון במשפחות שנכנסנו אליהם הביתה, מצאנו פתרונות ואפילו נתנו מענה לנושאים שונים שנתקלו בהם בשטח. הוא שותף מרכזי וקריטי להצלחת הפרויקט ווידוא שלאנשים אכן יש חלופות מיגון בעזרת ההנגשה שבאמת מתאימים לצורכי המשפחה ומאפשרים מקסימום מיגון ונגישות.

אחד המוצרים שכולנו הכרנו במסגרת הפרויקט הן "שמיכות כובד". מדובר במוצר של TOM שחולק לעשרות משפחות בפרויקט שלנו, כפי שניתן לראות בתמונה למטה. מטרתה של השמיכה היא לעזור בוויסות הלחץ והחרדה. המוצר נמצא יעיל לאנשים עם מוגבלות נפשית, לאנשים על הרצף האוטיסטי ולאנשים שחווים חרדות מגברות וצורך לווסת את הסביבה. מודבר בפתרון קל לאספקה שיכול לייצר פתרון עבור מגוון אוכלוסיות מגוונות.

ילד מתכסה בשמיכת הכובד שנעשתה במסגרת הפרויקט
ילד מתכסה בשמיכת הכובד שנעשתה במסגרת הפרויקט

צורך נוסף שעלה לא מעט במסגרת הפרויקט הוא הקושי בעמידה ממושכת לאורך זמן בעיקר לאנשים עם מוגבלות פיזית ואנשים מבוגרים. לעיתים, המרחב הכי מוגן שיש שנבחר בעזרת הפרויקט הוא שטח ציבורי ולא בתוך הבית של אותה משפחה.

לכן, צריך לייצר פתרון שלא מהווה מכשול ביום יום וכן מספיק יציב ומותאם לאנשים שצריכים לשבת ולא יכולים לעמוד לאורך זמן. הפתרון שמצאנו הוא, כיסא מתקפל קיים שהותקן בצורה מחוזקת לקיר ומקופל בשגרה בכדי לא להוות מכשול ובעת חירום, נפתח בקלות. פתרון קל, זול ופשוט שבאמת עושה את ההבדל!

אישה רואה את הכיסא המתקפל במרחב המוגן שלה
אישה רואה את הכיסא המתקפל במרחב המוגן שלה

עוד צורך מהותי שעלה במסגרת הפרויקט הוא לרכז את כל בני המשפחה ולהגיע יחד למרחב המוגן שנקבע בזמן ההתגוננות שהוגדר בשעת חירום.
בהתאם לכך, נעשתה מחשבה עם המשפחות מה יוכל לעזור ולסייע לאותם ילדים להגיע באופן עצמאי למרחב המוגן בעת הצורך ולהוריד מההורה את הצורך לאסוף את כולם ולהעביר אחד אחד – משהו שלא ריאלי שיקרה בזמן קצרים אלה. בתמונה רואים אמא שאפיינו יחד איתה קופסה עם ממתקים ומשחקים שיעזרו לילדים שלה לרצות להגיע למרחב המוגן לבד כאשר יש אזעקות, ובכך לפנות אותה לעזור לילד אחד שהוא סיעודי ונתמך בה לחלוטין. פתרון פשוט, חשיבה מחוץ לקופסה ושינוי אמיתי!.

אם המשפחה שביקרנו עם הקופסה ממתקים ומשחקים שאפיינו יחד איתה כפתרון למשפחה
אם המשפחה שביקרנו עם הקופסה ממתקים ומשחקים שאפיינו יחד איתה כפתרון למשפחה

הפרויקט שלנו הוקם לא רק עבור פתרונות קלים ופשוטים לביצוע אלא גם לפתרונות שהביצוע שלהן לוקח זמן. המקרה המתואר הוא הקלאסי ביותר:
שילה, הרכז באשקלון, פגש אישה עיוורת שבשגרה מכירה את הבית שלה כמו שאף אחד אחר לא מכיר אבל בשעת חירום ומהלחץ היא לא מצליחה לזכור וכתוצאה מכך נתקעת הרבה יותר במשקופים ובקירות.
הפתרון במקרה הזה היה ספוג שבאמצעותו מיגנו את הקירות והמשקופים והאישה הייתה אסירת תודה על כך!.

האישה שנעזרה בפתרון הספוג על קירות הבית שלה
האישה שנעזרה בפתרון הספוג על קירות הבית שלה

לאחר שהצגנו לכם את חשיבותו של הפרויקט, אנו שמחים להודיע כי בשל הצלחתו, בימים אלה הפרויקט "הכי מוגן ונגיש שיש", מתרחב לרשויות נוספות ואנחנו מקווים להמשיך ולהגיע לכמה שיותר משפחות על מנת לתת פתרונות וסיוע רלוונטי להן.

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן