Skip to main content

מידע מסייע

ועדת העבודה והרווחה: כמעט חצי מיליון כלי רכב עם תג נכה, וחניה – אין

ועדת המשנה לנגישות עירונית, דנה ב-22.2 במצוקת החניה הגוברת והולכת בחניות המסומנות לנכים ברשויות המקומיות

405,722 כלי רכב עם תג נכה, 268 אלף אזרחים בעלי תג, עליה של כ-262% ביחס לשנת 2006, ו-122% ביחס ל-2012. ארגוני הנכים: אין אכיפה על חניה בחניית נכים, אינפלציה בהענקת התג. יו"ר ועדת המשנה לנגישות עירונית, שירלי פינטו–קדוש: אין חולק שהנושא נמצא בתת אכיפה

ועדת המשנה לנגישות עירונית, דנה ב-22.2.22 במצוקת החניה הגוברת והולכת בחניות המסומנות לנכים ברשויות המקומיות. לדברי היו"ר, שירלי פינטו-קדוש (ימינה) בשנים האחרונות חלה אינפלציה במספר תווי הנכה המונפקים בישראל בשל שורת הקלות. ההקלות הופכים את התג לכזה שמי שמצליח "לסדר" אחד לעצמו – נהנה לא רק מהאפשרות לחנות ללא תשלום בכחול לבן, אלא גם במקומות בהם החניה אסורה כמו מדרכות ובסמוך למעברי חציה. היא הדגישה כי אין די אכיפה ופיקוח ברשויות המקומיות על כלי רכב בחניות נכים. "מעבר לתופעה הבזויה אך "הרגילה" של חניית רכב ללא תו נכה בחנייה השמורה לנכים, יש גם מקרים אחרים – כאשר רכב עם תו נכה מחנה במקום חניה שמור של נכה עם מספר רישוי ספציפי ייעודי למקום. אין חולק שהנושא הזה נמצא בתת אכיפה".

שירלי פינטו
יו"ר ועדת המשנה לנגישות עירונית, שירלי פינטוקדוש


יובל וגנר, יו״ר עמותת נגישות ישראל שהשתתף בדיון בירך את חה"כ שירלי פינטו על הדיון הראשון וועדת המשנה החדשה לעניין נגישות ברשויות המקומיות ואמר כי נושא זמינות חניות נכים פנויות הוא סופר קריטי עבור אנשים עם מוגבלות בניידות, עבורם אין אלטרנטיבה להחנות במקום אחר. חוק חניות נכים הינו מאוד ישן, לא מעודכן ופוגעני. נדרשת דחוף רביזיה שתגדיר:

  1. איפה, כמה ואיך לסמן חניות נכים ברשויות – בתקנות דרכים.
  2. להגדיר שני סוגי תמרורי חניות נכים לתו כחול לאנשים עם עזרים בכסאות גלגלים וזקוקים לחניות גדולות ותו משולש ליתר זכאי תו חניה משולש שיכולים להחנות בחניה קטנה.
  3. להטמיע תו חניה אישי דיגיטלי וביומטרי. שיחסוך את כפל התווים ויאפשר שימוש רק כאשר הנכה עצמו נוסע ברכב.
  4. הגברת האכיפה נגד עברייני חניות נכים ע"י פקחים והמשטרה.

לדברי טל זימנבודה, ממונת נגישות בנציבות שוויון זכויות אנשים עם מוגבלויות, למשטרה אין אפשרות להיכנס לחניות בשטחים פרטיים, כמוסדות וקניונים, ולאכוף חנייה בחניית נכים. תמר גלפין, אם לילדה סיעודית, הדגישה את הצורך בחניות נכים לרכב עם מעלון ואת דו"חות החניה העירוניות שנכים מקבלים, לפי הראל דמתי מאגף התכנון במשרד התחבורה, אין הקצאה או מכסה לחניות נכים והוא נתון לשיקול הרשות המקומית, לטענת עדי אבירם, מנהלת הנגישות במרכז השלטון המקומי, רק המשטרה יכולה לאכוף חניית נכה בחניית נכה אחר.

אסנת אלגום-מזרחי, חוקרת במרכז המחקר והמידע של הכנסת ציינה כי על פי נתוני משרד התחבורה כיום רשומים 405,722 כלי רכב בעלי תג נכה, מתוכם 378,431 רכבים (93.3%) בעלי תג נכה רגיל ("תג ירוק"), ו-27,291 רכבים (6.7%) בעלי תג כיסא גלגלים ("תג כחול"). מספר האזרחים הרשומים כבעלי תג נכה ברשות הרישוי הוא 268,014 איש, מתוכם – 250,140 (93.3%) בעלי תג רגיל, ואילו 17,874 אזרחים (6.7%) בעלי תג כיסא גלגלים, כלומר רובם המכריע של מחזיקי תג נכה הם בעלי תג נכה רגיל.

מספר כלי הרכב עם תג נכה, הוא פי 1.5 לערך ביחס למספר האנשים הרשומים כבעלי התג, כיוון שהחוק מתיר לשייך שני כלי רכב לתג אחד. שיעור האזרחים בעלי תג נכה בירושלים הוא הגבוה ביותר: 23,266 (8.7%) ו-36,370 מספר רכבים בעלי תג נכה (9.0%), ולאחריה תל אביב עם 14,460 (5.4%) אזרחים בעלי תג נכה ו-21,964 אלף רכבים (5.4%). בשנת 2022 מספר האזרחים בעלי תג נכה עלה לכ-268 אלף איש, בשיעור שינוי של כ-262% ביחס לשנת 2006, ו- 122% ביחס ל-2012 .​.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן