תקציר
הספריה לא הייתה נגישה, מתקיימים בה גם מופעים. כל מגוון הפעילויות היה חסום לתושבים עם מגבלת ניידות. בתלונה (מסוף נובמבר 2006) נאמר, בין השאר:
"הספריה העירונית בהרצליה ממוקמת במרכז העיר, בקומה השלישית ללא מעלית. נערכים בה גם ערבי תרבות, ראיונות עם סופרים וכד'… כבר לפחות חמש שנים אני מבקשת שינוי במצב ונענית שיש בעיריה מודעות. לי זה לא כ"כ עוזר ובוודאי לא מספק. אני רוצה, גם מהעיריה, תשובה הוגנת וראויה לתלונה הספציפית הזאת, שנמשכת על פני שנים, ולי, כמו לרבים אחרים, הדבר מאד מאד חשוב…. עיריית הרצליה, אנסמבל התיאטרון ומערכת הספריות מצאו לנכון להשתמש בספריה העירונית, שכידוע בלתי נגישה לחלוטין, לחמישה מפגשים, מעניינים לכל הדעות, בין יוצרי ספרות ליוצרי אמנות במה. אני, כאוהבת ספר ותיאטרון מושבעת, איני יכולה, בעירי שלי, להשתתף. למה חוסר הרגישות הזאת?"
פעלנו מול העירייה בדרישה להנגיש את הספריה ולהימנע מלקיים בה מופעים כל עוד היא לא נגישה. כשכבר הוחלט לבנות מעלית, הופיעה התנגדות מסניף סמוך של בנק דיסקונט. ב- 2016 נודע לנו שהספריה הונגשה.
סדר האירועים בפרשה
בעקבות פנייתנו הגיעה בדצמבר 2006 ההבטחה הבאה מראש העירייה: "בימים אלו אנו פועלים להתקנת מעלית בספריה העירונית. המכרז לביצוע עבודות אלו יבוצע תוך מספר שבועות"…
מאי 2007 – פרסום מכרז למעלית ומדרגות חירום.
יולי 2007 – התקציב לפרויקט אושר בישיבת מועצת העיר. הובהר שם שהמעלית נחוצה גם אם הספריה תעבור למבנה אחר.
ספטמבר 2007 – התברר לנו (בזכות כתבה ב"צומת השרון") שלא נעשה דבר בשטח כ-9 חודשים מאז ההבטחה שקיבלנו. מופיעה שם הבטחה ש"כבר בחודשים הקרובים תותקן במקום מעלית". קיבלנו מראש העיר מכתב ובו הבטחה שהעבודות יתחילו תוך מספר שבועות (מספטמבר 2007). בחרו קבלן ונותר רק לחתום איתו על החוזה…
בדצמבר 2007 התפרסמה הודעה מטעם דובר העירייה לפיה בית משפט השלום בהרצליה קיבל את בקשת בנק דיסקונט לצו מניעה נגד הקמת מעלית וגרם מדרגות חירום בחזית הספרייה העירונית, ברחוב סוקולוב במרכז העיר. כדי שלא לבזבז זמן הוחלט בעיריית הרצליה לבחון מיידית את האפשרות להקמת המעלית והמדרגות לאורך רחוב אחד העם. ראו גם דיון במועצה. אנחנו ממשיכים לעקוב.
מרץ 2009: ועדת המשנה לתכנון ובנייה דחתה את התכנית להתקנת מעלית בספרייה העירונית. מהעירייה נמסר (לפי LOCAL): "נושא התקנת המעלית עלה בישיבת הועדה המקומית. לישיבה זומנו בעלי הדירות שלהם זכות בנכס והם הביעו עמדתם. הנושא ירד מסדר היום לשם בחינת הטיעונים שהועלו".
נובמבר 2009: משרד התרבות והספורט מעניק לספרייה ציון לשבח ופרס כספי (10000 ש"ח) על (בין השאר) חלוקת ספרים לאוכלוסייה המוגבלת ותמיכה בקהילות…". בעיתונות המקומית (למשל "העיר הרצליה – רמת השרון", 13.11.2009) מדווח על מחאה של נכים שלא יכולים להגיע לספרייה. בתגובת העירייה מוזכרות תוכניות ההנגשה שנעצרו בגלל התנגדות שכנים ומוזכרת תוכנית שלישית כדי לקדם את הקמת המעלית.
יוני 2010: פרסום ב"קול הרצליה" על שאילתא של חבר המועצה מר דרור עזרא. התשובה של העירייה מזכירה את ההתנגדויות שמנעו את ביצוע התוכנית המקורית. כרגע מדברים על מעלית חיצונית בין בניין הספרייה לבניין צמוד. אין לו"ז לתחילת העבודה.
במרץ 2016 אנחנו מקבלים את העדכון הבא מבכיר לשעבר בעירייה:
"סאגת הנגשת הספרייה המרכזית בהרצליה הסתיימה זה מכבר. אכן עברנו תלאות רבות ומיקום המעלית השתנה מספר פעמים, כולל עצירת העבודה על ידי בנק דיסקונט.
המעלית הותקנה, הספרייה הונגשה וקהל רב שלא זכה להיכנס בהיכלה נהנה היום מספריה נגישה ומחודשת.
"
מידע כללי וקישורים
- אתר עיריית הרצליה – לפירוט רשימת הספריות העירוניות, כולל נגישות. מהאתר ניתן להבין עדיין שיש ספריות משניות נגישות, לא הראשית.
- שאילתא במועצת העיר בנובמבר 2005.
- קהילה נגישה הרצליה. מרכז המידע שלהם נמצא בספריה…