Skip to main content

בעיות נגישות בימי הקורונה

הקורונה היא אתגר מורכב לכולם אבל אנשים עם מוגבלויות נתקלים בבעיות נוספות. בדף הזה נרכז את התלונות והפתרונות ככל שנמצאו

 

האירוע המטריד ביותר ברמה המוסרית והעקרונית היה המסמך הפנימי של משרד הבריאות (שהתפרסם סמוך ליום השואה באפריל 2020) שקבע סדר עדיפויות לטיפול במכונות הנשמה במקרה שיהיה מחסור. המסמך שם אנשים בכיסא (גלגלים) ואנשים ללא כושר עבודה בעדיפות נמוכה. קביעה כזאת נוגדת את שבועת הרופאים ואת חוק השוויון ומזכירה ימים אפלים… המסמך נכתב על ידי ועדה של המועצה הלאומית לביואתיקה, הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית ומשרד הבריאות. בעת כתיבת שורות אלה לא ניתן למצוא את המסמך באתר משרד הבריאות. התגובה המהירה ביותר (למיטב ידיעתנו) יצאה מאברמי טורם, נציב השוויון, שגינה בחריפות את המסמך. בתחילת מאי 2020 נציב השוויון הוציא תזכורת ומכתב לחברי כנסת תוך ציון העובדה שהמסמך לא תוקן. בהמשך יצאו הודעות גינוי רבות, בין השאר של רופאים בכירים.

 

בהקשר הזה צריך לציין שבארצות אחרות התלבטו בעניין לפני התפרצות הקורונה. לדוגמא, במדינת ניו-יורק הופק ב- 2015 מסמך מפורט מאד בנושא תיעדוף טיפול במכונות הנשמה בימי מחסור.  במסמך הזה סדר העדיפות נקבע לפי סיכויי ההחלמה בלבד.

 

ב- 11.5.2020 התפרסם ב- YNET שיצא מסמך מתוקן. במסמך המתוקן נכתב, בין השאר: "מוגבלות לכשעצמה אסור שתיחשב כקריטריון לתעדוף, שכן ישנם מצבי מוגבלות רבים שאין להם כל השלכה על השרידות לטווח קצר. עם זאת, יש חסרים תפקודיים שהם רלוונטיים ליכולת השרידות לטווח קצר". נציגי ארגונים טוענים שגם במסמך הזה יש אפליה נגד חולים עם מוגבלויות. ב- 14.5.2020 התפרסמה ב"גלובס" הסתייגותו של אברמי טורם, נציב השוויון, מהמסמך המתוקן. הוא הציע מדדים שמקובלים בעולם ולא כוללים "תפקוד".

 

לסיכום הנושא, המסמך הציף גישה מטרידה בכל הנוגע לנגישות טיפולים מצילי חיים (ואולי גם טיפולים רפואיים בכלל) לאזרחים עם מוגבלויות.  כשישתחרר ה"לחץ" מהקורונה צריך יהיה לנסח אמנה שתמנע הפקת מסמכים כאלה בתקופות משבר.


 

להלן רשימה אקראית (לא לפי סדר חשיבות) של בעיות נגישות מעשיות בתקופת הקורונה, חלקן הוצפו בסקר שערכה העמותה:

  • בעיות עם מטפלים זרים של אנשים עם מוגבלויות קשות.
  • נגישות ערוצי המידע ללקויי ראייה או שמיעה ולאנשים עם מגבלות קוגניטיביות ונפשיות.
  • נגישות הלימוד מרחוק לתלמידים וסטודנטים לקויי ראייה או שמיעה.
  • נגישות עמדות הבדיקה של מד"א וקופות החולים.
  • הפסקת טיפולים פיזיותרפיים ואחרים.
  • קושי בהזמנה וקבלה של תרופות מרשם עד הבית, במיוחד תרופות שמאוחסנות בקירור. רשת פארם גדולה שהבטיחה שירות כזה לא נערכה כראוי.
  • קושי לקבל מענה אנושי (ובכלל) אצל נותני שירותים חיוניים.
  • קשיים בהזמנה וקבלה של משלוחים.
  • נגישות במלוניות הבידוד.
  • היעדר סיוע למשפחות של ילדים עם אוטיזם וחינוך מיוחד שהמסגרות שלהם נסגרו.
  • קשיים טכניים בהפעלת תוכנות לשיחות ועידה אצל קשישים ואנשים אחרים ללא מיומנות במחשבים. זו בעיה עולמית, לא ייחודית לישראל.
  • קשיים ונזקים כלכליים סביב החלפת רכב של אנשים עם מוגבלות בתקופת הקורונה.
  • הרגעה והפגה לילדים ובוגרים עם לקויות נפשיות וקוגניטיביות.
  • קשיים בשימוש במסכות.
  • התאמת הנחיות ההיגיינה וה"ריחוק החברתי" לאנשים עם מוגבלויות.
  • חלוקת אחריות לא ברורה בין הרשויות השונות: משרד הבריאות, קופות חולים, פיקוד העורף, רשויות מקומיות…
  • מתן אמצעים ודחיפה לשמירה על כושר באמצעים ביתיים לאנשים עם מוגבלויות.
  • קשיי תקשורת של לקויי שמיעה בגלל המסיכות (חוסר אפשרות לקרוא שפתיים).

 ביוני 2020 מגיעה בפייסבוק תלונתה של חברת מועצת עיריית כפר-סבא, לירית שפיר-שמש, על בית חולים שהמטפלים בו סירבו להסיר מסכה כדי שתוכל לקרוא שפתיים. לירית מצטטת מכתב של פרופ' גרוטו (מאי 2020) בנושא "הנחיות לעניין עטיית מסיכה…". נכתב שם, בין השאר:

"בעת מתן שירות לאדם עם מוגבלות שמיעה, נותן השירות יכול להסיר את המסכה, לבקשת האדם  עם המוגבלות, תוך שמירה על מרחק של שני מטרים בין נותן השירות ומקבל השירות, לחלופין ניתן להשתמש במחיצה מונעת רסס…". מן הסתם, ההנחיה לא חילחלה לכל הצוותים הרפואיים בבתי החולים.

 


פעילות "נגישות ישראל" בימי הקורונה

 

הפסקת רוב הפעילויות בהוראת משרד הבריאות העמידה את "נגישות ישראל" (כמו עמותות  אחרות) בפני אתגרים לא פשוטים. למרות זאת העמותה מתגייסת לסיוע לאנשים עם מוגבלויות בתחומי התמחותה. הפעילות הזאת מפורטת בדפים אחרים ותוזכר כאן בראשי פרקים:

 


קישורים בנושא מסמך התיעדוף של משרד הבריאות

 

קישורים בנושאים אחרים

 

 

נספח – שמירה על כושר בימי הקורונה

 

בתקופת הבידוד / סגר הזכירו פה ושם שמשקלו של כל אדם יעלה ב- 5 ק"ג בממוצע בהיעדר פעילות גופנית ובתוספת הפיתוי לאכול חטיפים ומזון משמין אחר כ"פיצוי" למצב. עד כאן זו בעיה כללית, אבל אצל אנשים עם מוגבלויות יש לזה השלכות תפקודיות ובריאותיות קשות במיוחד. לצערנו חלקם לא מודעים למצב.

 

כידוע, כל מרכזי הספורט לאנשים עם מוגבלויות נסגרו ופעילויות השטח של "אתגרים" הופסקו. אף אחד לא דחף באמצעי התקשורת הסברה בנושא חשיבות הפעילות הגופנית. בקבוצות מצומצמות הופצו סרטונים לתרגילים מותאמים למוגבלויות שונות, (באמצעים ביתיים) אך הם טרם הגיעו למי שזקוק להם באמת.

 

להלן מספר סרטונים שנמצאים ברשת. יש סרטונים נוספים שצריך לבקש רשות להפיץ אותם. המשתמשים יצטרכו לבחור את הקטעים המתאימים ליכולותיהם.

 

  

 

 

 

 

 

עמדת בדיקת קורונה

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן