Skip to main content

העיר העתיקה בעכו

בעקבות כתבה חיובית ב- 2005 על שינוי פני האתר ההיסטורי – תיירותי הזה בוצעה בדיקה ראשונית של הנגישות שם. כתבנו על היעדר שירותים ציבוריים לנכים (גם לא במסעדות גדולות), מקומות חנייה לנכים, הנמכת מדרכות וריצוף בעייתי לכיסאות גלגלים. בטיפול מול העירייה, משרד הבטחון, החברה הממשלתית לתיירות והחברה לפיתוח עכו העתיקה. ב- 2022 מתבצע שיפוץ הנמל.

 

ב- 2005 קיבלנו תשובות לא מספקות. בין השאר קיבלנו מפה של שירותי נכים, אך השילוט במקום בקושי איפשר הבחנה בקיומם.

 

אחת התשובות שקיבלנו ב- 2005 (מהחברה לפיתוח עכו העתיקה) היא שבחניון (בכניסה למתחם אולמות האבירים ליד רחוב וייצמן) יש בס"ה 18 מקומות, מתוכם 3 לנכים. לכאורה "מכובד", הבעיה היא שיש עוד מקומות חניה ברחוב (חלקם קרובים יותר לעיר העתיקה), אך לא סימנו מתוכם מקומות לנכים. בכלל, 18 מקומות מוסדרים לאתר כזה לא אמורים להספיק, יעידו על כך הפקקים בשבתות שטופות שמש. ב- 2022 מצאנו את אותן 3 חניות נכים לא תקניות ורחוקות מהכניסה למתחם. אפשר לסמן חניות קרובות יותר ליד חניית מנכ"ל החברה לפיתוח עכו העתיקה ונצרת. הנמכת מדרכות ושילוט מתבצעים לפי התקציב. בפרויקטים חדשים (למשל "מלוניות") מבטיחים להתקין מעלית.

 

בנושא מוזיאון אסירי המחתרות קיבלנו תשובה מהנהלת יחידת המוזיאונים במשרד הביטחון: קומת החצר תהיה נגישה (אחרי השיפוץ שהתבצע בקיץ 2005). בהמשך המוזיאון הונגש חלקית, ראו בדף נפרד.

 

ב- 13.9.2005 התקיימה פגישה רבת משתתפים (ראש העיר, ראש הקרן לפיתוח שירותים לנכים במוסד לביטוח לאומי, נציג החברה לפיתוח עכו העתיקה, נציגי נכים תושבי עכו ועוד). נדונו פרויקטים שונים, אך בסיכום הדיון העיר העתיקה לא מוזכרת.

 

ב- 2007 הוגש לעירייה סקר נגישות מקיף (לא רק על העיר העתיקה). עד לכתיבת שורות אלה לא ראינו מימוש של ההמלצות המשתמעות ממצאי הסקר.

 

בתחילת 2009 מתקיימות פגישות בין פעילים בעמותת "נגישות ישראל" והנהלת העירייה בניסיון להתניע הנגשה של העיר העתיקה ומקומות אחרים בעיר.

 

בפסח תשע"ב התקיימה ב"אולמות האבירים" ה"זמרייה" בחסות עיריית עכו. השתתף בה חבר מקהלה בכיסא גלגלים והוא מספר:

"…יש מעלית (אחת שהייתי זקוק לה) ולא היה חשמל. אבל זו היתה בעיה שנפתרה יחסית מהר. יש שירותי נכים, הם היו בסדר פרט לעובדה שהיו מוצפים ודורשים תיקון של האינסטלציה. מיל"ה, שאירגנו את האירוע, הכינו במיוחד רמפה לעלות לבמה. אמנם השיפוע קצת תלול אך ניתן להסתדר עם החברים…".

 


 

ביולי 2015 קיבלנו דיווח מהימן על כמה בעיות בעיר העתיקה.

*. שירותי הנכים מול הכניסה למנהרת הטמפלרים היו בפועל סגורים בשעה 1745, כאשר מבקרים עדיין הסתובבו בשוק. השומר אמר שהריצפה חלקה ומסוכן להשתמש בהם. יש חצי מדרגה בכניסה.

 

*. במסעדה חדשה בטיילת (מ- 2013) בשם אל-באבור שירותי הנכים לא תקינים.


ביוני 2017 מגיעה אלינו ידיעה חיובית – חברת "נהיר הנגשת תכנים" הציבה בעיר העתיקה של עכו מפות מישושיות לטובת מבקרים לקויי ראייה. פרויקטים קודמים הוצגו ב"ועידת נגישות ישראל" ב- 2015.


ביוני 2022 התקיימה "ועידת גלובס לתיירות" באולמות האבירים. בזכות "נגישות ישראל" האירוע החל כנגיש (פחות או יותר), אך המעלית היחידה אל אולמות האבירים התקלקלה ואת אחרוני הנכים נאלצו לסחוב במדרגות. בנוסף, חניות הנכים היו לא תקניות וגם לא הספיקו. יש מה לשפר בדרך אל האולמות (חריצים ברצפה, שילוט). שירותי הנכים תוקנו לבקשת הכותב. השתתפנו בסיור "יזמות" בעיר העתיקה. הסיור היה אמור להיות נגיש, אבל רוב הנקודות שהתעכבנו בהן לא היו נגישות בכלל. בחלק מהן ניתן לפתור את הבעיה בעזרת רמפה ניידת. גם הריצוף היה בעייתי…


 

פרויקט שיפוץ נמל עכו

 

הצורך בשיפוץ עלה מזמן, בין השאר בגלל קושי בתנועה על המזח / טיילת, מכשולים, חניה, גישה לסירות. במאי 2021 הפרויקט התפרסם ב- WALLA. התכנון הוטל על משרד האדריכלים "מייזליץ, כסיף, רויטמן". בקישורים אפשר לראות הדמיות של הפרויקט, כולל וידיאו. מתוך ההדמיות עולות הנקודות הבאות:

 

*. לפני השיפוץ אפשר היה לנוע ולחנות עם רכב (בוודאי עם תג נכה) עד קצה שובר הגלים. אם יאסרו כניסת רכבים, חניות הנכים בכיכר הדייגים לא יספיקו ומצוקת החניה תגבר.

 

*. לא רואים בהדמיה שירותים בשטח הנמל. יש שירותים ציבוריים בעיר העתיקה, אך הם רחוקים וטעונים שיפור. בכתבה ב- YNET הובטח: "יוקמו במקום שירותים ומקלחות ייעודיים שישמשו את העוגנים בלבד".

 

*. החלק ה"מצולם" ביותר בהדמיות הוא הבמה המוגבהת שנבנית על הצלע הארוכה של שובר הגלים. בכתבה ב- YNET מצוטט אדריכל כסיף כך: "במות הבטון יאפשרו גישה הרבה יותר נוחה ובטוחה אל הנוף באמצעות מדרגות ורמפות שיאפשרו גישה לכולם". לפי ההדמיות יהיו רמפות בקצוות ושטח מצומצם מאד שאפשר יהיה לנוע בו עם כיסא גלגלים, קביים וכו'. בלי קשר לנגישות, העיצוב המודרני הזה לא מתאים לעיר עתיקה שהיא אתר מורשת של אונסק"ו.

 

*. צריך לוודא נגישות לרציפי המפרשיות והקיאקים, בעיקר לטובת שייטים עם מוגבלויות שפועלים שם בקביעות כבר כמה שנים.

 

 חיזוק לדרישה לשירותים בשטח הנמל נובע מקיומו של מסוף הנוסעים בספינות הטיולים (וגם בקו הימי מעכו לחיפה) בקצה שובר הגלים. בתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (הסדרת נגישות לשירותי תחבורה ציבורית) כתוב (קיצרנו):

"בנמל … ובמקום אחר שפוקדים אותו כלי שיט המסיעים נוסעים בשכר, יהיו:
(1) מזח נגיש;
(2) דרך גישה מהכניסה עד למזח הנגיש…

 

במזח נגיש יתקיימו כל אלה:

….

הותקנו בקרבתו שירותים נגישים העומדים בדרישות …" .

המרחק מהמזח של הספינות אל הנקודה הקרובה ביותר בעיר העתיקה שהיא מחוץ לנמל הוא 200 מטר לפחות ולכן זה לא פתרון ראוי לשלוח את הנוסעים לשירותים מחוץ לנמל.

 

העבודות כבר החלו (יוני 2022).


פסטיבל עכו לתיאטרון אחר

 

בסוכות תשע"א מגיעות תלונות סביב "פסטיבל עכו לתיאטרון אחר". תושב העיר העתיקה מתלונן שהחניה המסומנת עבורו כנכה נחסמה ע"י במה ואורח מתלונן שאין חניה לנכים בצמוד לאירועים העיקריים. העירייה הגבילה את התנועה בעיר לתושבים שהצטידו באישורים והאורחים ייאלצו לחנות רחוק ולהגיע ב"חנה וסע". אין מידע על נגישות הסידור הזה לנוסעים עם מגבלות ניידות. לא מצאנו מידע נגישות גם באתר הפסטיבל, אך נפעל לשיפור המצב בשנים הבאות לאור התלונות מ- 2010.

לקראת הפסטיבל בסוכות תשע"ד מפרסמים סידורי נגישות:

"האתר עצמו מונגש בהתאם לאתרים ארכיאולוגיים בישראל. צוות הפסטיבל ערוך ומזומן לסייע לכל פונה. אבקש גם לציין שמידי יום החל מהשעה 15:00 לא ניתן להיכנס לעיר העתיקה עם רכב מאחר וכל השטח הופך למדרחוב. בסמוך לכניסה לעיר העתיקה יש חניון הנקרא חניון האקליפטוסים ושם ניתן לחנות יש גם חניות מסומנות לנכים. באתר קיימים שירותים לנכים וגישה חופשית לקופות ומזנון.".

יש מרחק של כמה מאות מטרים בין החניון לאתר הפסטיבל וצריך לבדוק אם יש הנמכות מדרכה תקניות בדרך.

 


הערות ומידע כללי

 

 

קישורים בנושא הנמל

 

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן