Skip to main content

מעתיקים ולא מעודכנים – מה זה חיות שירות?

קטגוריה: חדשות מתחום הנגישות

לפני חודש נכנסו לתוקף תקנות נגישות השרות (תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), תשע"ג-2013) מדובר בתקנות חשובות ביותר כחלק מחקיקת שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

 

במסגרת תקנות אלה ישנו פרק ג': התאמת נהלים, הליכים ונוהגים בשירות שם מוגדר בסעיף "10. חיות שרות".

 

מטרת סעיף זה לאפשר לאנשים עם מוגבלויות שונות הנעזרים בחיות שרות להיכנס למקומות ציבוריים.

 

נושא כלבי נחייה הינו הנפוץ והמוכר מכולם – מדובר בכלבים שעברו הכשרה ייעודית לעיוורים. בישראל מספר עמותות העוסקות בגידול כלבי נחייה והכשרת כגון המרכז לכלבי נחייה לעיוורים, ועמותת עיניים מנחות לעיוור בישראל ועמותת העיוורים הנעזרים בכלבי נחייה המסייעת ומאגדת את כל העיוורים הנעזרים בכלבי נחייה.

 

נושא כלבי נחייה לעיוורים אף מעוגן בחוק איסור הפליית עיוורים המלווים בכלבי נחייה, תשנ"ג-1993

 

בעשור האחרון נושא הכשרת כלבים לסיוע לאנשים עם מוגבלויות, מחלות וצרכים מיוחדים התפתח מאוד. היום מכשירים כלבים לסיוע לאנשים עם מוגבלויות פיזיות בפעולות כגון סיוע בדחיפת כסא הגלגלים, פתיחת דלתות, הרמת חפצים מהרצפה, הדלקה וכיבוי תאורה ועוד. מכשירים כלבים לטובת לקויי שמיעה וחרשים, אלה מיומנים בסיוע תקשורתי – כך לדוגמא אם הטלפון או פעמון הבית מצלצל או קוראים לאדם עם לקות השמיעה – הכלב יודיע לבעליו על כך. היום גם מכשירים כלבים לאנשים עם מגבלויות שיכליות לדוגמא לתזכר לקחת תרופות, ישנם כלבים במאומנים גם לסייע לאנשים עם מוגבלות נפשית, ואף לאנשים עם מחלות לדוגמא אימון להתראה בפני התקפי אפליפסיה ועוד.

 

בעולם יש מדינות בהם היו נסיונות עם חיות נוספות כגון נחשים, קופים ואפילו סוסי פוני (עדיין) אך ברור שאלה נדירים והינם בעיתיים ביותר מבחינת הימצאם במקום ציבוריים ובישראל אלה לא קיימים בכלל.

 

קיים הבדל גדול בין ההגדרה 'חיות שרות' ל'כלבי שרות' המיועדות לסייע לאנשים עם מוגבלות ובעיקר לאלה מהם שמטרתם לסייע במרחב הציבורי בשונה מהפרטי – הבית.

 

בישראל נכון לסוף 2012 הסתיימה כתיבת תקנות נגשות לשרות. במעמד דיונים אלה בכנסת ישראל, בתת וועדה לענייני תקנות הנגישות בתוך וועדת העבודה והרווחה – פשוט הועתקו הגדרות שהיו קיימות במדינות שונות בעולם ומבלי לחשוב או להתחשב במידת הנכונות או ההתאמה לישראל שלנו.

 

אז החל מאוקטובר 2013 מקומות ציבור יהיו חייבים לאפשר כניסת "חיות שרות", החברות נדרשות לבצע התאמות בנהלי, הליכי ונוהגי הארגון ולאפשר לאדם עם מוגבלות להשתמש בשירות הציבורי תוך הסתייעות בחיית שירות.

 

אז מה היא "חיית שרות"? – בתקנות השרות ההגדרה "חיית שירות" הינה – חיה אשר אולפה באופן פרטני לבצע משימות בעבור אדם עם מוגבלות, כגון: כלב נחייה, כלב סימון (hearing dog) שאולף להתריע על השמעת צלילים לאנשים עם מוגבלות שמיעה, כלב שאולף לסייע לאנשים בספקטרום האוטיסטי או חיה אחרת אשר אולפה לספק הגנה אישית או לבצע פעולות חילוץ של אנשים עם מוגבלות או לבצע פעולות סיוע יומיומיות בעבורם;

 

בישראל לא קימים קרטריונים או כל תהליך מוגדר ומסודר לבדיקה האם כלב שרות למטרה זו או אחרת הינו מוסמך. כל מאמן וכל עמותה פועלים לשיטתם.

 

בינתיים בארה"ב שהייתה זו שהובילה את השינוי מכלבי נחייה לחיות שרות, שם כל הזמן מעדכנים את חקיקת הנגישות ה ADA Americans with Disabilities Act (שחוגגת השנה 23 שנה). נכון למרץ 2011 עודכנה החקיקה וחזרו להגדרה שחיות שרות הם רק כלבים שאומנו למתן שרות לאנשים עם מוגבלות.

 

בארה"ב התקינו תקנות נפרדות וייעודיות לסוסים מיניטורים שגובהם נע בין 60 ל 86 ס"מ ומשקלם 30 עד 45 ק"ג בישראל תחום זה לא קיים!!

אין בכלל ספק שבישראל הדבר הנכון היה להגדיר חקיקה לכלבי שרות בלבד.

אז עכשיו נחכה כמה שנים עד שסעיף זה בתקנות נגישות השרות יעודכן.

בינתיים נשאל השאלה – מה יעשו השומרים בכניסה לקניונים ובעלי מסעדות כאשר אין הגדרה מסודרת, אין הסמכה מסודרת ואין תעודה מסודרת.

מאמר זה הינו קול קורא לעדכון הניסוח של סעיף 10 בתקנות נגישות השרות לאנשים עם מוגבלות.

הכותב הינו – יובל וגנר – יו"ר עמותת נגישות ישראל, מרותק לכסא גלגלים ונעזר בכלב שאומן ככלב שרות!

כלב שירות מביא צרור מפתחות לבעליו

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן