Skip to main content

חדשות

נכים וקשישים, לא יוכלו להשתתף בטכסי יום הזכרון לחללי מערכות ישראל (רדיו קול-חי)

קטגוריה: חדשות מתחום הנגישות

מקור: מזומנים, רדיו קול-חי

מזומנים חושפת, סקר בלעדי, של נגישות ישראל בשיתוף מזומנים, חושף בלעדית, כי נכים וקשישים, לא יוכלו להשתתף בטכסי יום הזכרון לחללי מערכות ישראל

 

אבי יעקובוביץ:  והערב במזומנים חושפת, סקר בלעדי, של נגישות ישראל בשיתוף מזומנים, חושף בלעדית, כי נכים וקשישים, לא יוכלו להשתתף בטכסי יום הזכרון לחללי מערכות ישראל, בשנת אלפיים ותשע, מעשה כעולה, כי בקרב שבעים ושבע רשויות מקומיות, נחשף הנתון המדהים, ששמונים ושלושה, מטכסי יום הזיכרון, אינם ניגשים לנכים וקשישים.
אני אומר ערב טוב לידידי, יובל וגנר, יושב ראש עמות נגישות ישראל, מה שלומך?
יובל וגנר:  ערב טוב.
אבי יעקובוביץ:   אני הייתי אומר במילה אחת, פשוט בושה למדינה, שאינה דואגת לכבד את הנכים והקשישים שבה, לא?
יובל וגנר:   תראה, אתה יודע, זה, מדינת ישראל כשאנחנו מגיעים ליום הזכרון, אז אתה יודע, זה יום שבו כולנו, באיזה שהוא מקום מתאחדים, הרגש עובד, וזה אני לא יודע, זה נקודה מעניינת במהלך השנה שלנו.
ואנחנו בעצם הופתענו מהסקר הזה, כי לפני חודשיים, שלחנו מכתבים לכל הרשויות המקומיות, בהם הדרכנו אותם, מה צריך לעשות, כדי שהטכסים שכל כך חשוב לנו.
אבי יעקובוביץ:   בוא נספר קצת על התהליך, כי תמיד אנחנו עושים פה סקרים בלעדיים, בוא נספר על התהליך שהיה פה באמת, עם הפנייה לאותם רשויות, בבקשה.
יובל וגנר:   זהו, המטרה היתה בכלל לא, לא לחשוף פה איזה שהוא מחדל, המטרה היתה, להגיע למטרה, וליצר מצב שההורים השכולים, והחברים, והלוחמים החברים, ונכי צה"ל, בעצם כל מי שרוצה להתאחד לרגע, עם זכר נופלי מערכות ישראל, גם אם הוא מתקשה, יוכל להגיע לטכסים, ברשויות המקומיות, ואנחנו כתבנו מכתב לרשויות, במכתב הזה הנחנו אותם מה נדרש לעשות, ובעצם מה שנדרש לעשות.
אבי יעקובוביץ:   והרבה לפני נציין.
יובל וגנר:   נכון, נורא פשוט גם לא עולה כסף, זה בעצם רק ענין שלקבוע את זה בנוהלים, ולוודא שזה קורה. ובעצם לשמור מספר חנויות נכים, לוודא שיש דרך גישה מהחנויות נכים, עד רחבת הטכס, לשמור מספר מקומות לכיסאות… ולשמור מספר כיסאות לקשישים ואנשים שמתקשים לעמוד במהלך הטכס.
ודבר אחרון, שיהיו שירותי נכים, בקירבה, או שירותים נידיים, כדי שאלו שצריכים את זה, ולא יכולים בלי זה, זה יהיה זמין עבורם.
לפני שבוע התחלנו לעשות טלפונים, לבדוק מה קורה עם המצב.
אבי יעקובוביץ:   ושכחת גם את ליקויי השמיעה.
יובל וגנר:   נכון.
אבי יעקובוביץ:   בשבילם מוסיפים תימלול ושפת סימנים.
יובל וגנר:   בדיוק, שהם קהל, שבעצם היום אנחנו יודעים, שכל מי שהוא מעל גיל שישים, כבר מתחיל לחוות סימפטומים של התקשות בשמיעה, ומה יותר פשוט מלראות מסך גדול, שהכל כתוב עליו.
אבי יעקובוביץ:   לגופו של ענין, בעצם התחלנו לברר, מה נעשה עם המכתב שלנו, ופה הופתענו לגלות, שבעצם על אף זה שפנינו, … שכתבנו, לא נעשה הרבה, בלשון המעטה, ומצאנו …
אבי יעקובוביץ:   איך אתה מסביר את האטימות?
יובל וגנר:   תשמע, זה באמת, אין לזה הסבר, אני יכול להגיד לך, להזכיר לך …
אבי יעקובוביץ:   אני לא רוצה להיות בוטה, אבל זה נשמע גם כרשות, נשמע.
יובל וגנר:   לך ולמאזינים, אני רוצה להזכיר, ששנה שעברה, הרי יצאנו עם הסקר, של מה קורה מבחינת נגישות, בבתי העלמין עצמם, ביום הזיכרון, ודווקא שמה, אולי בענין הזה, אפשר לספר בשורה, שמשרד הבטחון  ואגף הנצחה, פעלו ושיפרו את כל הליקויים, והשנה דווקא שם, תהיה נגישות, כמו שנאמר, לתפארת מדינת ישראל, אבל פה, מצאנו, אתה יודע, רוב עם ישראל, בסוף הולך לטכסים ברשויות המקומיות, ופה מצאנו באמת, מצב, שהוא בלתי סביר, ובלתי קביל.
אבי יעקובוביץ:   ובוא רק נציין, וניתן נתונים, שבישראל חיים כיום, שש מאות אלף אנשים עם מוגבלויות, מאה וחמישים אלף נכים קשים, ואנחנו בטכסי יום הזיכרון ויום העצמאות הקרובים, אנחנו כולנו נעמוד, וחלקם הם ישבו בכיסאות גלגלים, ואנחנו נשיר את התקווה נכון? שבתוכה יש את המילים, להיות עם חופשי בארצנו, ולמשפט הזה, יש משמעות רבה, גם לאנשים עם מוגבלויות, שכנראה לא סופרים אותם בישראל אלפיים ותשע.
יובל וגנר:   אה, תראה, אני מאמין, אתה יודע, לא תמיד יש לך את הדרך הנפלאה שלך, להציג את הדברים בצורה ישרה לענין.
אבי יעקובוביץ:   כי אתה יודע, אני קיבלתי הרבה מאוד טלפונים, ברגע שדיברנו על הנושא הזה, והרבה מאוד מהחברים שהם גם חברים שלך, לא יכלו להתאחד עם זכר החברים שנהרגו במערכות ישראל, וזה כואב לי ברמה האישית, כן אני אומר את זה כאן, מעל גלי האתר.
יובל וגנר:   זה כואב לכולנו, אבל תראה, אנחנו בתוכנית שלך, גם אופטימיים, ואנחנו בעצם קוראים לאותם ראשי ערים, והשילטון המקומי, לוודא שזה הפעם האחרונה שזה קורה, לוודא שעד שנה הבאה, זה יוטמע בכל הנוהלים, של הפקת הטכסים,  ונהיה מדינה שמאפשרת שיוון, גם לאלו שגורלם באמת קבע להם לחיות עם מוגבלות, ולחיות עם איזה שהוא קושי, ולחשוב שזה שוב, כמו שאמרתי, זה לא עולה כסף, זה רק ענין של רגישות, ורצון ואני חושב שהגיע הזמן שזה יהיה כאן.
אבי יעקובוביץ:   דורון ציין את הממצאים שרק ארבעים אחוז מהטכסים ניגשים באופן חלקי, קרוב לשבעה עשר, ניגשים באופן מלא, שוב, רק פחות משבעה עשר אחוז, ורק חמישה עשר אחוז, ניגשים ללקויות שמיעה, ורק ארבעים ושלושה אחוז, יהיו מקומות ישיבה למוגבלי הליכה, ומתקשים בעמידה.
יובל וגנר:   אז כמו שאתה רואה, יש מקום לשיפור, אבל אני יודע אבי, אולי באותה נשימה, אתה יודע, יש הרי מעבר חריף מארוע הזיכרון, ליום העצמאות, אולי ננצל את ההזדמנות, גם להגיד לאנשים, מה אפשר יהיה לעשות ביום העצמאות, כי דווקא כאן, אולי יש לנו ככה, אור, וביום העצמאות, יש כמה דברים.
אבי יעקובוביץ:   אתה אומר, בוא נוציא מהשורשים המרים, גם פירות מתוקים.
יובל וגנר:   בדיוק. אז ביום העצמאות, מה עם ישראל הכי אוהב לעשות? אוהב לצאת לעשות מנגלים כאלו.
אבי יעקובוביץ:   מן הסתם.
יובל וגנר:   מן הסתם. ובשנה האחרונה, עמותת נגישות ישראל, פעלה להקמת מעל עשרים פינות פיקניק נגישות, שהאחרונה בהם, שהוקמה בפארק אשדוד, אחד לפני זה, בפארק האוסטרלי בבאר שבע, אבל יש כאלה שפזורות לכל הארץ, משמורת הירדן, דרך עין מודה, דרך פארק אורן, מקורות הירדן, בית גוברין, ואני שכחתי כמה, יש עוד הרבה, כולן נמצאות, רשימה שלמה נמצאת באתר נגישות ישראל, שווה לנצל את ההזדמנות, לצאת ולמנגל בפינות פיקניק שמותאמות מבחינת חנייה, על דרכי גישה, ושולחנות מאוד מאוד נוחים, יש גם בפארק אפק, פינות מקסימות.
בנוסף, יש פעילויות יש יום העצמאות, כמו המפגן שיש בחצרים, בכביש חצרים, בחוף תל אביב, שגם שם שווה לצאת ולהינות ולראות, ככה שאפשר לנצל את יום העצמאות, בטבע הישראלי, ולהינות מדברים נגישים, שכן אפשר לעשות.
אבי יעקובוביץ:   ובוא ננצל את ההזדמנות, הממשלה יצאה לדרכה, וגם אתה הגשת רשימה, מה אנחנו מצפים מהממשלה החדשה שתעשה למען הנכים בישראל.
יובל וגנר:   תראה, הממשלה מטבע הדברים, ובעיקר לחברי כנסת, יש עבודה רבה לשנה הקרובה, החל מהדבר החשוב ביותר, זה סיום החקיקה של נגישות, שבעצם אנחנו נמצאים במצב, שבו הדברים לא מוגדרים עד הסוף, אנחנו צריכים בשנה וחצי הקרובות, לסיים את חקיקת הנגישות, ואז מה שנקרא עוברים לשלב ב", והוא ההטמעה והעכיפה, זה מאוד מאוד חשוב.
אני רוצה דבר נוסף שמאוד חשוב שיקרה בקדנציה הנוספת, זה סוף הסיום, הנגשת התחבורה הציבורית, אתה יודע, לא לכל אחד יש אוטו, לא לכל אחד יש רכב, ורבים מקרב הקשישים, ואנשים עם מוגבלות, נאלצים, וזה בעצם האופציה היחידה עבורם, להשתמש בתחבורה הציבורית.
ואנחנו עדים משנה לשנה, לסיפורים המצמררים שהאוטובוס עובר, ולא עוצר לנכם, ושאין מספיק מוניות, שמאפשרות לקחת אדם בכיסא גלגלים, או אדם עם הליכון, ואנחנו את התחום הזה, חייבים לקדם, כדי שאתה יודע, אנשים עם מוגבלות ואני תמיד אומר, כולם רוצים להיות בריאים, זה לא סוד, אנשים עם מוגבלות, והגורל קבע להם לחיות, מחובתנו ומחובת חברי הכנסת, לעזור למנוע את זה, שבעצם היותך עדיין מוגבלות,  שווה להיות במעצר בית.
את הנוסחה הזאת, אנחנו חייבים לשמור, ולעשות הכל, על מנת שאנשים עם מוגבלות, יוכלו לצאת מהבית, ולחיות כמו כל אחד אחר.
אבי יעקובוביץ:   כולל פרק שאנחנו נעשה פה בנושא החופים, שכמובן נצטרך להדגיש גם אותם, בצורה טובה יותר, לקראת הקיץ.
יובל וגנר:   כן, כמובן, אנחנו נגענו רק במעט נקודות, חופים, זה דוגמא נהדרת, יש את אולמות התרבות, והפנאי בישראל, יש את אולם המסעדות, שעוד רחוק מלהיות נגיש, ואתה יודע, זה בסוף, הכל ענין של מודעות ועשייה.
אבי יעקובוביץ:   ואולי חינוך, אולי אנחנו צריכים ביחד פה, לעשות איזה שהוא הליך חינוכי, להתחיל אותו הרבה קודם.
יובל וגנר:   זה אם הזכרת כבר את זה, אז אולי זה אחד הנושאים הכי חשובים, כי אם לחנך את הנוער שלנו, לשיוון הזדמנויות, ולשיוויון בכלל, כשהם יהיו גדולים, וכשהם יהיו בצב של מקבלי החלטות, אצלהם זה כבר יוטמע, מבלי לחשוב פעמיים.
ואולי נסיים בעוד דבר אחד, שהוא בעיני מאוד מאוד ערכי, ומאוד מאוד חשוב, ויש שמה עוד מקום לעשייה רבה, וזה הנגישות בבתי כנסת.
שמה אנחנו יודעים זה שכמות בתי הכנסת, שאינם נגישים, היא לא סבירה, ושם פה אני מתנסח בעדינות, רוב רובם של בתי הכנסת בארץ.
אבי יעקובוביץ:   קיבלנו הרבה מאוד מכתבים בנושא הזה, חייבים להגיד.
יובל וגנר:   אינם נגישים, ופה יש מקום לעשייה רבה, אולי זה גם אתגר גדול לאלה המאמינים.
אבי יעקובוביץ:   יובל מחר הוא יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, ואני רוצה לספר למאזינים, אתה גם היית טייס מסוקים קרבי, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, מה הוא בשבילך?
יובל וגנר:   מה הוא בשבילי. בשבילי זה המקום שמחזיר אותנו לתכלית קיומנו, ומזכיר לנו שיש לעשות הכל, על מנת שנגיע לשלום, ותמיד לזכור שבדרך הזו לשלום, יש את אלו, את חברנו, ויקירנו, ששילמו את המחיר, הכבד מכל, אבל הכל למטרה שכולנו רוצים אותה, שלום למדינת ישראל.
אבי יעקובוביץ:   ובנימה אופטימית שכזו, אנחנו ניפרד, תרשה להודות לך ידידי היקר, יובל וגנר, ראש עמותת אנושות ישראל, רק נזכיר כיצד ניתן לפנות אליכם?
יובל וגנר:   פשוט נכנסים לאתר האינטרנט, נגישות ישראל, בכל מנוע חיפוש, וניתן לפנות אלינו בפניות, בכל נושא שקשור לאנשים עם מוגבלות, ואנחנו כהרגלנו עוזרים.
אבי יעקובוביץ:   ואנחנו כמובן מציינים, מי שרוצה לפנות בנושא של נגישות לבתי הכנסת, ניתן לפנות אלי, לאפס חמש שתיים, תשע תשע תשע, תשעים ושלוש, תשעים ושלוש, ולאחר מכן, להקיש עשרים ושלוש או ניתן גם בפקס, אפס שלוש חמש שבע שמונה, חמש חמש ארבע אחת.
ידידי היקר יובל וגנר, תודה לך על הראיון הזה.
יובל וגנר:   תודה רבה.
אבי יעקובוביץ:   ושנוכל רק לעזור למדינת ישראל.
יובל וגנר:   קדימה.
אבי יעקובוביץ:   תודה רבה.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן