Skip to main content

חדשות

בישיבת ועדת החינוך נדון נושא שירותי החינוך לילדים חולים בישראל

קטגוריה: Access Israel News

יו”ר הוועדה, ח”כ הרב מיכאל מלכיאור: ”נבלה נעשתה בישראל”

ועדת החינוך, התרבות והספורט דנה היום בנושא ”תפקוד עמותות המטפלות בילדים חולים ומאושפזים – עמותת תל”לים – תמיכה לימודית לילדים מאושפזים.”

חוק חינוך חינם לילדים חולים נחקק ב-2001. מטרת החוק – לתת חינוך חינם לילדים חולים, בבתי חולים ובביתם. משרד החינוך מספק את השירות ע”י עמותות. עמותת תל”לים נתנה חינוך לילדים חולים בביתם גם לפני החלת החוק, והשתלבה ביישום החוק. השנה טיפלה העמותה ב-2,000 ילדים חולים. לפני 3 שנים זכתה העמותה במכרז, שתוקפו אמור לפוג בסוף שנה זו. לטענת המשרד, חלה במקרה זה חובת המכרזים, ועל כן חובה על המשרד לצאת במכרז חדש לשנה”ל הבאה. חברי הכנסת הביעו חשש, שבמכרז החדש עשויה לזכות חברה שתציע מחיר נמוך, אך לא בהכרח תספק את השירות הטוב ביותר עבור הילדים החולים.

בפתיחת הדיון, עלה נושא יישום חוק ילדים חולים בכללותו. מסתבר, שהחלת החוק היתה אמורה להתבצע בהדרגה, ומועד ההחלה המלאה נקבע לתחילת שנה”ל תשס”ח (ספטמבר 2007). לצורך יישום החוק, על משרד החינוך היה להקצות 75 מלש”ח בפריסת השנים, וע”פ היישום.

בישיבת הוועדה היום טענה רות פן, מנהלת האגף לחינוך מיוחד, כי סיום החלת החוק אמור להתקיים בתש”ע (2009-2010). ”בתחילה, היתה הערכת התוספת ליישום החוק 75 מלש”ח. לאחר בדיקה של מניעת כפילויות, הוצעה למנכ”ל תכנית בעלות של 40 מלש”ח, ובבדיקה נוספת נמצא שמדובר ב-20 מלש”ח בלבד.” התוספת שניתנה ליישום החוק ב-2006 היתה 4 מלש”ח להחלת החוק, ב-2007 – 2.5 מלש”ח, ועד 2009-10 – אמורים להתווסף בסה”כ 20 מלש”ח.

חברי הכנסת תמהו על המספרים, שכן בעת חקיקת החוק טען משרד החינוך שעלות החוק הינה 75 מלש”ח – כיצד עתה טוען המשרד שהעלות האמיתית הינה 20 מלש”ח בלבד?

יו”ר הוועדה, ח”כ הרב מיכאל מלכיאור: ”אני המום. נבלה נעשתה בישראל. בזמנו, בחוק ההסדרים במשק 2006, נתבקשנו ע”י הממשלה לדחות את יישום החוק בשל עלותו הגבוהה, שהוערכה ב-75 מלש”ח – וסרבנו לדחות. עתה טוען המשרד שעלות החוק נמוכה הרבה יותר. אני לא מבין את הדיאטה הקיצונית בהערכת עלות החוק! בלתי נסבל, שיזלזלו בצורה כזו בילדים הזקוקים לנו ביותר. את יישום החוק צריך לסיים השנה, וצריך למצוא 75 מלש”ח מיד! לא יתכן שמשרד החינוך אינו יודע את מועד יישום החוק! יש להבטיח שהילדים החולים יקבלו את הטיפול הראוי. אני מבין את חובת המכרזים. לצערי, ביותר מדי מכרזים זוכה ההצעה הזולה. עם הזמן, היא אינה עומדת בתנאי האיכות, אך אז כבר נותן השירות הקודם, היקר יותר, אינו קיים. הנפגעים היחידים מכך הם הילדים!”

ח”כ זבולון אורלב: ”חשוב לדעת את תנאי המכרז. חובת הוועדה לראות את המכרז בטרם פרסומו, כדי להבטיח שירות טוב לילדים החולים. תל”לים עשתה עד היום שירות מצוין, ואין עמותה אחרת שיכולה לתת את אותו טיב שירות”.

יצחק קדמן: ”אני נגד שיטת המכרזים. זו שיטת ישרא בלוף. היא נועדה לתת שירות פחות טוב בפחות כסף. למה ילדים חולים צריכים לקבל חינוך מעמותות? על המדינה לתת להם את החינוך, בדיוק כמו לילדים רגילים”.

ד”ר ליאורה פלד, מנכ”ל עמותת תל”לים: ”במכרז הקודם זכינו על חודן של 3 אג`! חברה מסחרית אחרת הציעה לימודים לילדים החולים ע”י בנות שירות לאומי, שעלותן נמוכה יותר. אנחנו נותנים שירות ע”י 150 מורים מקצועיים. סטודנטים ובנות שירות ניתנים לילדים בתוספת למורים, ולא במקומם. יש חוק חובת מכרזים, אך יש גם פטור ממכרז, ואפשר למצוא את הדרך לפטור אותנו ממכרז.”

שרון רחבי הגיעה לדיון עם ביתה החולה ניצן, בת ה-5: ”מפאת מצבה הבריאותי, ביתי לא יכולה ללכת כלל, ומשום כך גם איננה הולכת לגן. היא מקבלת בבית ע”י עמותת תל”לים 6 שעות לימוד בשבוע, ותוספת של חונכת. אם היתה הולכת לגן, היתה מקבלת 20 שעות. עלות הטיפול בניצן עולה לנו 12,000 ₪ בחודש. השעות הספורות שתל”לים נותנת לניצן, מאפשרות לי לנסות לעבוד. אני לא מבינה איך אפשר אפילו לחשוב להחליף את תל”לים! למה ניצן אינה מקבלת חינוך ככל הילדים? למה הזילזול בה? בגלל שהיא נכה? היא היתה צריכה לקבל יותר חינוך, כדי לסגור את הפער.”

ח”כ אלכס מילר: ”חברה מסחרית תתן רק מה שכתוב במכרז, ואילו עמותה תתן יותר, מתוך ההזדהות שלה עם האנשים שהיא פועלת למענם. יש דברים שלא צריך להחיל עליהם מכרז”.
ח”כ רונית תירוש: ”אשלח מכתב לכל השרים, לבקש שיוותרו על האבטחה שלהם – פרט לשרים שהשב”כ יחליט שחובה לאבטחם. הכסף שייחסך מהאבטחה, יועבר לילדים החולים. המשרד יכול למצוא דרך לפטור את תל”לים מהמכרז”.

יו”ר הוועדה, ח”כ הרב מלכיאור, סיכם את החלטות הוועדה:
1. הוועדה דורשת יישום מלא, עוד השנה, של חוק חינוך חינם לילדים חולים.
2. הוועדה דורשת תוספת של 75 מלש”ח ליישום החוק במלואו.
3. הוועדה דורשת שהילד החולה ימומן באותו השיעור שהיה ממומן, לו היה במסגרת החינוך הרגילה.
4. הוועדה דורשת להבטיח בעתיד את רמת השירותים לילדים החולים, לפחות כפי שהם כיום.
5. הוועדה מבקשת ממשרד החינוך לערוך בדיקה נוספת-האם ניתן לעכב את המכרז כדי למצוא דרך לפטור את תל”לים ממכרז.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן