בשנים האחרונות עולה לסדר הציבורי נושא העסקת אנשים עם מוגבלות בשוק החופשי, מהסיבה הפשוטה שלא יעלה על הדעת שעשרות אלפי אנשים עם מוגבלות בישראל לא יועסקו רק בשל הטייטל הסטיגמטי שנדבק בהם מהרגע שנפצעו או חלו והפכו לאנשים עם מוגבלות. זה בלתי נסבל מכל כיוון של חשיבה – הן חברתית, הן כלכלית מדינית, עסקית ורגשית.
18% ממדינת ישראל הינם אנשים עם מוגבלות (סטטיסטיקה דומה לכלל מדינות המערב). 800,000 בגילאי עבודה 18-65, קצב גידול כמות האנשים עם מוגבלות הינו 2.7% בממוצע לשנה. 12 אלף מתוכם הינם אקדמאיים, 84% מהם עם מוגבלות בינונית, 16% שהם 20 אלף עם מוגבלות חמורה. נכון ל- 2013 מועסקים רק 51% בלבד מהאנשים עם מוגבלות לעומת 74% מהאוכלוסיה ללא מוגבלות. רק 34% מהאנשים עם מוגבלות חמורה מועסקים. בין אלה נכי צה"ל וטרור, נכי תאונות דרכים ועבודה, נכי מחלות.
בעבר היה נהוג לחשוב שאנשים עם מוגבלות אינם בעלי פוטנציאל לעבוד. אך עם השנים בעולם וגם בארץ מתחילים להבין שטמון פוטנציאל אדיר בהעסקת אנשים עם מוגבלות. מנהלים התחילו להבין שעם מעט סידורים והתאמות ניתן לגייס עובדים מצויינים שתרומתם לעסק לא מסתיימת רק בתפוקות ישירות.
נמצא שבארץ יש פוטנציאל אדיר להעסקת אנשים עם מוגבלות , מדובר בעשרות אלפי אנשים עם מוגבלות שאינם מועסקים שרק מחכים להזדמנות שתינתן להם.
עם השנים פותחה בעולם טכנולוגיה מסייעת, טכנולוגיה המסייעת לאדם עיוור לחלוטין לקרוא ולכתוב ולהפעיל תוכנות מחשב ואינטרנט באופן מלא וחופשי, לאדם חרש לתרגם קול לטקסט וטקסט לקול, לאדם לקוי שמיעה לשמוע את חבריו לעבודה ולשוחח בטלפון, לאדם עם מוגבלות בידיים יכולת לכתוב דרך המחשב. פיתוח מאות אמצעי עזר איפשר לאנשים עם מוגבלות לעבוד לצד עובדים ללא מוגבלות ולהציג יכולות והצלחות תחרותיות לאלו של אנשים שאינם עם מוגבלות.
מעסיקים רבים אף מעידים שעובדים עם מוגבלות מביאים לעבודה דברים חשובים נוספים. כך לדוגמה שכאשר העובדים כולם נמצאים בעומס רב, ואחד מהצוות הוא עובד עם מוגבלות קשה, שמתמודד ועובד כמו כולם על אף מוגבלותו – אם במצב רגיל העובדים היו מתלוננים ומקטרים, במצב כזה זה לא יקרה מאחר והם ירגישו שאם הוא מצליח ואינו מתלונן "מי אנחנו שנתלונן".
בנוסף, כאשר עובדים לצד עובד עם מוגבלות כל הסטיגמות נעלמות להן, מאחר ומהר מאוד נחשפים לכך שבסופו של דבר מדובר באדם, בעובד, בקולגה.
בעולם חברות מעסיקות אנשים עם מוגבלות ואף דואגות להשתמש בעובדה זו בדוחות של אחריות תאגידית.
תהליך התפתחות קידום תעסוקת אנשים עם מוגבלות בישראל:
-
ב 1999 חוקק חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ובחוק זה פרק מיוחד בנושא תעסוקת אנשים עם מוגבלות ובעקבותיו תקנות בנושא – אלו הגדירו את כללי ההשתתפות המדינה במימון התאמות נגישות.
אין להמעיט בחשיבות הרבה בכך שהמגזר העסקי נוקט עמדה ופועל מצידו לקדם את הנושא,
עם זאת האתגרים רבים בדרך להעסקה משמעותית של אנשים עם מוגבלות בשוק החופשי בישראל. האתגרים העיקריים הם:
-
חסר גוף מוביל אחד מתכלל של קידום הנושא כיעד לאומי מטעם משרדי הממשלה.
מה שברור, שזה ניתן ליישום, אבל האם זה יצליח במדינת ישראל???
חובת ההוכחה על המעסיקים…