עמותת נגישות ישראל פועלת שנים רבות עמ"נ לשנות את הטרמינולוגיה הנהוגה בישראל כלפי אנשים עם מוגבלות.
בעולם כבר מזמן חל שינוי בשפה, בדיבור ובכתיבה בכל הנוגע להתייחסות לאנשים עם מוגבלות, ומקפידים על טרמינולוגיה מכבדת, שוויונית ומעצימה.
יש כאלה שחושבים שזה סתם פוליטיקלי קורקט. אך הסיבה האמיתית והחשובה הינה שלטרמינולוגיה בשפה ובכתיבה יש השפעה רבה על תפיסות ועל שינוי עמדות בקרב הציבור.
כל עוד נמשיך בטרמינולוגיה של "נכים", "בעלי מוגבלויות", "מפגרים", "בעלי צרכים מיוחדים", אנו מקבעים דעות קדומות, שונות, התנשאות וסטיגמות, ופוגעים במעמדם ובפוטנציאל של אנשים עם מוגבלות.
נגישות ישראל פונה ללא הפסק לגופי התקשורת השונים על מנת שיתבטאו כלפי אנשים עם מוגבלות בטרמינולוגיה נכונה ומכבדת וישתמשו בהשפעתם העצומה על דעת הקהל בכדי להוביל לשינוי.
בנוסף לכך, העמותה פעלה להכנסת השינויים הנדרשים בטרמינולוגיה גם לשפה הרשמית והמשפטית של המדינה – כלומר לחקיקה ולפרסומים שונים של גופים ממשלתיים.
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – שינוי המונח נכה), התשע"ט–2018
הצעת חוק פרטית ביוזמת מספר ח"כים שמציעה כי בחוק הביטוח הלאומי ייעשו השינויים הבאים:
במקום "נכה" יבוא "אדם עם מוגבלות";
במקום "נכה עבודה" יבוא "נפגע עבודה";
במקום "ילד נכה" יבוא "ילד שהוא אדם עם מוגבלות";
במקום "עקרת בית נכה" יבוא "עקרת בית שהיא אדם עם מוגבלות";
במקום "נכות" יבוא "מוגבלות".
ובדברי ההסבר נכתב: השימוש במונח נכה נחשב בשפת היום יום לפוגעני, והוא אינו עולה בקנה אחד עם המגמה להגן על כבודם של אנשים עם מוגבלות ולהבטיח את זכותם להשתתפות שוויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים, על פי עקרונות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
הצעת החוק הוגשה ליו"ר הכנסת והסגנים והונחה על שולחן הכנסת ב-5.11.2018
חברי הכנסת יוזמי הצעת החוק: יעקב אשר, משה גפני, אורי מקלב, אילן גילאון, איציק שמולי, יעקב מרגי, רועי פולקמן