Skip to main content

מידע מסייע

קרן קימת לישראל הכשירה והתאימה חמישה אתרים במרכז הארץ לאנשים עם מוגבלות


היערות, הפארקים והחניונים של קרן קימת לישראל פתוחים לציבור הרחב ללא תשלום, ואכן רבים מבלים באתרים אלה. עם זאת, מגזר אוכלוסייה גדול וחשוב בישראל, הסובל ממגבלות גופניות, מתקשה לטייל בחיק הטבע. מדרגת סלע קטנה, דרך עפר, מעבר צר או שיפוע מדרון שאדם רגיל כלל אינו משגיח בהם – הם מכשול בלתי עביר לאחרים

 

 

חניון הדסה בפארק עצמאות ארה"ב

 פארק עצמאות ארה"ב שוכן בהרי ירושלים, באזור המושבים נס הרים ובר גיורה. הפארק הוותיק משמש בסיס יציאה לאתרי טבע ונוף בסביבה הקרובה, מהאטרקטיוויים ביותר במרכז הארץ, כגון נחל קטלב, מערת הנטיפים, ח'ירבת בית עתאב ומערת התאומים. השם ניתן לפארק במלאת 200 שנה לעצמאות ארה"ב. בפארק קיימים שני חניונים מונגשים לנכים על כיסאות גלגלים.
חניון הדסה שוכן בין המושבים נס הרים לבר גיורה, בצד הכביש. במקום יש מרפסת תצפית המשקיפה אל הנופים הפראיים של נחל שורק. רצפת המרפסת עשויה לוחות עץ והיא נגישה לכיסאות גלגלים. חלק מהשילוט בגובה שניתן לקריאה מגובה של אדם יושב. ליד מרפסת התצפית הותקנו שולחנות מונגשים לכלל הציבור. אפשר להגיע לחניון הדסה מרחבת החניה של מוקד מידע נס הרים (בית הקפה "בר בהר"), בשביל נגיש שאורכו כ-1.5 ק"מ. במוקד המידע יש שירותים נגישים. רק הנוסעים מכיוון צומת בר גיורא לכיוון נס הרים יכולים להגיע עם הרכב ישירות למרפסת התצפית.
הפארק פותח בסיוע ידידי קק"ל בארה"ב.

 

איך מגיעים? מהכניסה לבית שמש בכביש 38 נוסעים דרומה לכיוון מושב מחסיה (כביש 3855). לאחר כ-2 ק"מ, מעט לפני מושב מחסיה, פונים שמאלה בכביש העולה למערת הנטיפים (כביש 3866). נוסעים עד לצומת T. שמאלה – למערת הנטיפים. אנו נפנה ימינה, עדיין בכביש 3866, נחלוף על פני הכניסה לנס הרים, ונגלה את מרפסת התצפית מצד שמאל של הכביש. כ-100 מ' משם, מצד ימין, נמצאת הכניסה לחניון הפיקניק, ובו שולחנות נגישים, מתקן משחקים נגיש ומגרש ספורט נגיש.

 

פארק העצמאות

 פארק עצמאות ארה"ב

גן האקלום ביער אילנות

 גן האקלום ביער אילנות הוא אתר מיוחד במינו. הגן נוסד בשנות ה-50 על ידי אנשי המחלקה לחקר היער של משרד החקלאות. אנשי המחלקה שתלו בו עצים שאספו מרחבי העולם כדי לבדוק את התאמתם לתנאי הארץ ואת האפשרות שישמשו עצי יער בישראל. במשך השנים נעזב המקום והוזנח, עד שבשנת 1993 קיבלה על עצמה קק"ל לשקם את המקום ולהצילו. כיום הגן כולל כ-750 מיני עצים!

בתרומת הפדרציה היהודית של מחוז מידלסקס, ניו ג'רזי, הפך הגן לנגיש באופן מלא. בכניסה לגן יש חניון ובו רחבות חניה נוחות המאפשרות גישה קלה ונוחה לשולחנות הפיקניק. במרכז המבקרים שנבנה (אך טרם פועל) נמצא מבנה שירותים נגיש. שבילי הגן סלולים ברמה גבוהה ומאפשרים תנועה נוחה לעגלות נכים וגישה לעצים היפים שבמקום. במקומות שונים בגן מוצבים ספסלים, המאפשרים התרגעות תוך כדי צפייה בעצים.
סיור בגן הוא חוויה לאוהבי טבע והזדמנות לעריכת היכרות עם עצים זרים, מוזרים ומופלאים, חלקם בעלי מראה אקזוטי מרתק. שלטים קטנים מציינים את שמותיהם של רוב העצים. במרכז הגן הוקם מבוך עצים מונגש שישולט בעתיד בשלטים המסבירים את הפיזיולוגיה של העץ.

הכניסה לגן ללא תשלום.
פרויקט הנגישות בוצע בסיוע ידידי קק"ל בארה"ב.

 

איך מגיעים? יער אילנות שוכן בצדו המזרחי של כביש תל אביב-חיפה "הישן" (כביש 4), בין צומת דרור לצומת השרון (צומת בית ליד). אפשר להיכנס לגן לנוסעים בכביש הן מדרום והן מצפון.
שעות פתיחה: ימים א'-ה' במשך שעות היום. ביום ו' עד שעה 13:00. בשבת סגור.
הערה: אנא, החניון אינו מקום למנגל. אפשר ליהנות בו מארוחה נהדרת גם בעזרת צידנית.

 

 יער עמינדב 

 יער עמינדב משתרע ממערב לירושלים על פני כ-7,000 דונם, בין נחל שורק ונחל רפאים. היער מצטרף אל החורש הטבעי באזור, ויחד הם יוצרים כאן את השטח המשמעותי הפתוח הגדול ביותר שעומד לרשות תושבי ירושלים. קק"ל הקימה ביער חניונים רבים ושילטה את הדרכים העוברות בו.

כדאי להתחיל את הביקור במקום ביד קנדי – אנדרטה גדולה ומרשימה מבטון ומזכוכית בצורת עץ גדום. האנדרטה הוקמה לזכרו של ג'ון קנדי, נשיא ארה"ב שנרצח בירייה בטקסס, ב-22 בנובמבר 1963. ביד קנדי יש שירותים נגישים (סגורים ביום שישי).
מצומת הכביש ליד קנדי יורד כביש תלול המגיע לאחר 600 מ' לשמורת הטבע חורבת סעדים. 300 מ' הלאה משם, בפאתי יער קק"ל, תגלו את חניון קדושי קהיר. קק"ל סללה בחניון מסלול מעגלי נגיש, באורך 1.5 ק"מ. בחניון יש שולחנות נגישים.
קילומטר אחד הלאה, בהמשך הדרך, נמצא חניון נופש פעיל ובו שולחנות רבים נגישים ומגרש ספורט נגיש.

הפרויקט בוצע בסיוע ידידי קק"ל בארה"ב, גרמניה, ישראל ואנגליה.

 

איך מגיעים? מכביש תל אביב-ירושלים (כביש 1) פונים דרומה במחלף הראל ונוסעים לכיכר הסטף. ממשיכים בכיכר שמאלה להדסה עין כרם ומשם לכניסה למושב אורה. פונים ימינה, חולפים על פני אורה וממשיכים למושב עמינדב. הכביש עוקף את המושב ומגיע לאחר כ-500 מ' ליד קנדי.

 

פארק הלוחם ביער חרובית

יער חרובית שוכן בלב הארץ, לא הרחק מצומת ראם (מסמיה). היער, המשתרע על פני כ-8,000 דונם, מציין את גבולה המערבי של שפלת יהודה.
קק"ל הקימה וטיפחה ביער חרובית חניונים רבים וסימנה שבילים המיועדים להולכי רגל ולאופניים, אך גולת הכותרת של המקום הוא פארק הלוחם. הפארק הוקם בשיתוף עם ארגון נכי צה"ל ומיועד לנכי צה"ל ולמשפחותיהם, ומובן שגם לכלל ציבור הנכים בישראל.

פארק הלוחם משתרע על פני כ-300 דונם. דרך היקפית מאפשרת תנועה ברכב מסביב לפארק. בחלק הנמוך של הפארק, בין עצי חרוב, הוקמו כ-60 רחבות של חניוני פיקניק. הגישה לחניונים אלה נוחה למוגבלים בתנועתם, והם יכולים להגיע בכיסאות גלגלים עד לשולחנות הפיקניק ולמתקני המנגל הפזורים בשטח. קק"ל הציבה בפארק הלוחם עשרות שולחנות במקבצים ובגדלים שונים, המאפשרים בילוי משפחתי אינטימי וגם בילוי קבוצתי.

סמוך לאתרי הפיקניק יש ביער נקודות בעלות עניין מבחינת ארכאולוגיה, טבע ונוף. קרן קימת לישראל הכשירה בפארק ציר תנועה שאורכו כקילומטר, ושיפועיו מותאמים לתנועה נוחה בכיסאות גלגלים. השביל מצופה אספלט ורוחבו 1.60 מ'. אבני השפה מאפשרים התמצאות בשביל גם ללקויי ראייה.
השביל עובר בתוך יער מגוון, שצומחים בו עצי חורש טבעי כמו חרוב מצוי, בצד עצי אורן נטועים. בצד השביל יש אתרים עתיקים כמו גתות, בורות מים, מדרגות חקלאיות ושומרות. בקצה השביל ממתין למטיילים חניון ובו מתקני משחק מותאמים במיוחד לנכים.
לאורך השביל הוצבו גם שישה פסלים דמויי מסכות, מעשה ידי הפסלת ציפורה גנדלר. בפסלים משולבים אלמנטים אופטיים וקוליים המעצימים את חוויית הטיול ביער. השימוש במתקנים מותאם לגובה אדם היושב בכיסא גלגלים ולילדים.
בצד הכביש הראשי של הפארק מותקנים כמה ריכוזים של מתקני משחק ושעשועים המאפשרים פעילות מגוונת לכל המשפחה, גם למרותקים לכיסאות גלגלים, בין השאר מתקני כושר גופני, קרוסלה ומגלשות. בגן גם שערים למשחק קט-רגל ומתקן לקליעה לסל. המתקנים מוצבים על משטחי גומי, המאפשרים תנועה נוחה לכיסאות גלגלים. בפארק מוצבים גם מתקני כושר בטבע.

הפארק פותח בסיוע ידידי קק"ל בארצות הברית, אנגליה, קנדה וישראל.

 

איך מגיעים? מכביש גדרה-קריית מלאכי (כביש 40) פונים בצומת ראם (מסמיה) מזרחה ונוסעים בכביש 3 כ-700 מ'. פונים ימינה בכביש 383 לעבר כפר מנחם, וכ-2 ק"מ אחרי הכניסה לקיבוץ (בין סימני ק"מ 7–8) פונים דרומה (ימינה) ליער חרובית.

 

יער חרובית- שולחן פיקניק נגיש

 יער חרובית

פארק איילון קנדה

פארק איילון-קנדה משתרע על פני 7,000 דונם, מצפון לכביש ירושלים–תל אביב, סמוך למחלף לטרון. דרך נוף סלולה ועבירה לכל רכב, שאורכה כ-5 ק"מ, מקיפה את הגיא המרכזי של הפארק. לאורך הדרך טופחו אתרים ובוסתנים והיא משובצת בחניוני פיקניק רבים. עם השלמת המסלול הטבעתי מגיע הכביש סמוך למעיין התמרים (עין ניני). המעיין נובע מתוך ניקבה שהייתה חלק ממפעל השקיה קדום, כנראה מן התקופה הביזנטית. מי המעיין זורמים כיום באמת מים קצרה, שהוליכה בעבר את המים לבריכת אגירה. למרגלות המעיין הקימה קק"ל גן ובו אגם מים, מדשאה רחבת ידיים ושולחנות פיקניק נגישים.
חניון גדול נוסף – חניון הזיתים, השייך לפארק איילון-קנדה, שוכן ממערב לכביש 3, מול הכניסה לחלק העיקרי של הפארק.
הפארק פותח בסיוע ידידי קק"ל בקנדה.

איך מגיעים? מכביש תל אביב-ירושלים פונים במחלף לטרון לכיוון מבוא חורון (כביש 3). נוסעים כקילומטר ומגיעים לכניסה לפארק, הניצבת מימין לדרך.

 

תודות:

כתיבה וצילומים: יעקב שקולניק
מפה: יהודה ניסן, יחידת מידע יערני, מרחב מרכז קק"ל
הכתבה הוכנה בעזרתם האדיבה של: יחיאל כהן, גידי בשן, מירה זר, חגי יבלוביץ', סיני פזטל, יוסי שרואני, חדוה לוי קלי ויהודה ניסן מקק"ל

 

 הכתבה פורסמה באתר מגזין הטיולים אי ירוק של קק"ל

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן