פניות ציבור של חולי דיאליזה בנושא הסעות לטיפולים
הוועדה דנה בפניות ציבור של חולי דיאליזה בנושא הסעות לטיפולים.
יו”ר הוועדה, ח”כ סופה לנדבר ציינה כי על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, תוספת שנייה, סעיף 28(1), ”חולה אונקולוגי או חולה דיאליזה הנוסע לטיפול בבית-חולים יקבל החזר כספי מלא של הוצאות הנסיעה מביתו לבית החולים ובחזרה בגובה דמי תחבורה ציבורית. חולה כנ”ל המוסע באמבולנס או במונית יקבל החזר של 50% מן ההוצאה”.
יו”ר הוועדה הודיעה שכינסה את הישיבה על-רקע פניות של אזרחים שקופות החולים לא מאשרות להם גם את ההחזר של מחצית עלות הנסיעה, ובמקום זאת מפנות אותם לשירותי הסעה, שאינם מתאימים לחולים קשים, הנזקקים לעזרה ולשירותי חירום במהלך הנסיעה.
ח”כ לנדבר ציינה שתחושתה קשה על כך שהכנסת צריכה להתכנס ולקיים ישיבה זו שכן קופות החולים מתעללות בחולים הקשים ביותר ומקשים עליהם בסחבת ובבירוקרטיה מיותרת.
פונה שנכחה בישיבה סיפרה שאמה בת 82, קטועת רגל חולת דיאליזה, זקוקה לטיפול דיאליזה שלוש פעמים בשבוע. הפונה התלוננה כי בשירותי בריאות כללית במחוז חיפה הפסיקו לשלם לה על הוצאות אמבולנס ובמקום זאת מפנים אותה לחברת ההסעות ”אדרת” הקשורה בהסדר עם קופת החולים הכללית. רכבי החברה מותאמים לכיסאות גלגלים, אך אינם מותאמים לחולים קשים הזקוקים לשרותי חירום שבאמבולנס. החולה קטועה ברגלה ובשל מצבה היא זקוקה לעזרת שני אנשים בעלייה ובירידה מן הרכב. עלות נסיעה באמבולנס לטיפול דיאליזה עבור חולה זו היא 286 ₪ לכיוון אחד ובחברת אדרת דרשו לשלם 120 ₪ עבור העברת החולה, בנוסף ל 60 ₪ המקובלים.
הפונה שנכחה בישיבה ציינה כי כל חצי שנה היא צריכה להגיש אישורים מחדש ולעבור את דרך הייסורים עד לקבלת האישור המיוחל. לטענתה מצבה של אמה לא ישתפר במהלך החצי שנה הקרובה.
בישיבה נכחו פונים נוספים שעוברים טיפולי דיאליזה. הפונים ציינו שמרבית החולים העוברים טיפולי דיאליזה, פוחדים לפנות ולהתלונן מחשש שיאונה להם רע.
כמו כן ביקשו נציגי הפונים לבטל את ההסדר של ההחזר הנסיעות לנוסעים בתחבורה ציבורית ולהגדיל את ההחזר למי שנוסע ברכב פרטי.
נציגי קופות החולים שנכחו בישיבה ציינו כי הם מקיימים את רוח החוק ובמקרים מסוימים אף מאפשרים למלווה של החולה החזר נסיעות בתחבורה הציבורית.
ד”ר זאב צוקרמן, ממונה על סל השירותים בקופת חולים כללית הודה והתנצל בפני הפונה על הטרטור שנגרם לה במחוז חיפה. לדבריו, ההתנהגות של המחוז הייתה שגויה ומוטעית.
ד”ר צוקרמן הודיע כי בעקבות ההתנהלות של מחוז חיפה הוציא ראש אגף רפואה בשירותי בריאות כללית הנחיות ברורות להסעות לטיפולי דיאליזה.
הגב` עדינה מרקס, יו”ר האגודה לזכויות החולה ציינה שלאגודה לזכויות החולה הגיעו פניות רבות בנושא ולפיכך פנתה לוועדה בבקשה לקיים ישיבה. הגב` מרקס דרשה ממשרד הבריאות להוציא הנחיות ברורות מי זכאי להסעה באמבולנס ומי לא. כמו כן ביקשה ממשרד הבריאות לאסור התקשרות עם חברות הסעה שונות.
הגב` אתי סממה, נציבת קבילות הציבור במשרד הבריאות ציינה בישיבה כי ההתנהלות של מחוז חיפה והצפון בנושא דיאליזה הנה שערורייתית לחלוטין.
לדבריה, למרות מספרם הרב של חולי דיאליזה מעטים מהם פונים לנציבות קבילות הציבור בנושא.
ד”ר מיכאל (מיקי) דור, ראש שירותי רפואה ומ”מ ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות ציין כי בעקבות פניית הוועדה ולאור התלונות שהגיעו בנושא הוכנו הנחיות ברורות של משרד הבריאות שקובעות כי ההחלטה על סוג ההובלה חלה על הרופא המטפל. כמו כן ציין כי במידה והקופה סבורה שההחלטה איננה סבירה היא רשאית לערער על כך על ידי רופא בכיר מומחה ולא פקיד כלשהו כפי שהיה עד כה.
ד”ר דור ציין כי משרד הבריאות פרסם לאחרונה טיוטת חוזר מנהל רפואה שמטרתו להסדיר את החזרי הנסיעות עבור טיפולי דיאליזה. בחוזר מפורט מתי נוסע חולה דיאליזה באמבולנס. התנאים הם:
1. חולים המרותקים למיטה, הזקוקים להסעה בשכיבה, וחולים הזקוקים להשגחה בזמן ההסעה.
2. חולים שהרופא המטפל בהם קבע כי הם זקוקים להסעה באמבולנס לצורך הטיפול- הקופה תממן את ההסעה. עם זאת, הקופה רשאית לקבוע כי החולה יוסע ברכב שאינו אמבולנס בתנאי שההחלטה תגובה בחוות דעת של רופא מקצועי המקביל לרופא המטפל של החולה, ובתנאי שהקופה תציע חלופה להסעה לטיפולים.
3. קופת חולים לא רשאית לחייב מבוטח לנסוע באמצעות מוביל מטעמה, אלא אם היא מתחייבת לשאת במלוא עלות הנסיעה.
יו”ר הוועדה, ח”כ סופה לנדבר הודיעה בסוף הישיבה כי תפנה לשר הבריאות בבקשה:
• לתלות את ההנחיות הברורות, מתי חולה זכאי להסעה באמבולנס ומתי לא, בכל בתי החולים ובמכוני הדיאליזה בשפות השונות.
• לשקול את האפשרות לבטל את הזכות של קופות-החולים להטיל וטו על החלטת הרופא המטפל במכון הדיאליזה לאשר הסעה באמבולנס. כך שהחלטת הרופא המטפל תהיה החלטה סופית שלא ניתנת לערעור על ידי קופות-החולים.
• לבטל את הדרישה לאישורים חוזרים לאחר חצי שנה.
כמו כן, הודיעה יו”ר הוועדה כי תבדוק את האפשרות לחייב את כל קופות החולים להקים ועדת חריגים למקרים קשים שהמימון במקרים אלה יהיה מעל 50%. ובמקביל תיבדק האפשרות לשנות את הסעיף בחוק באופן שיגדיל את ההחזרים לחולים עבור הנסיעות.
חדשות
פניות ציבור של חולי דיאליזה בנושא הסעות לטיפולים
30/10/2007
קטגוריה: Access Israel News
מאמרים נוספים בנושא
הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן