הוועדה לפניות הציבור התכנסה היום כדי לדון בפניות ציבור של ניצולי שואה במצוקה.
בתחילת הישיבה אמרה יו”ר הוועדה, ח”כ סופה לנדבר כי בארץ חיים כיום כ- 250,000 ניצולי שואה, מתוכם כ- 75,000 ניצולים ששהו במחנות, בגטאות ובמסתורים, ו-175,000 שנמלטו מהנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה.
ניצולי השואה יכולים לקבל פיצוי עבור הסבל שעברו באמצעות מספר מסגרות: כ- 40,000 מקבלים פיצוי מטעם הלשכה לשיקום נכים; כ- 26,000 מקבלים פיצוי מטעם ועידת התביעות, כ- 20,000 מקבלים פיצוי מטעם ממשלת גרמניה, חוק ה- BEG; כ- 10,000 מקבלים פיצוי מטעם מדינות אחרות. כ- 85,000 ניצולים מקבלים רנטה חודשית; וכ- 155,000 אינם מקבלים רנטה חודשית, אולם רובם קיבלו מענקים חד-פעמיים במסגרת ההסדרים השונים שנחתמו עם ממשלת גרמניה.
ח”כ לנדבר אמרה כי זאת בושה למדינת ישראל שניצולי שואה חיים במדינת ישראל בתנאים של עוני ורעב.
ח”כ קולט אביטל, ציינה כי הגישה לאחרונה הצעת חוק שתבטיח לכל ניצול שואה שהכנסתו עד 4,000 ₪ לחודש לקבל תוספת של 2,000 ₪ לחודש.
ח”כ מרינה סולודקין, ציינה כי קיים בשנה האחרונה מפנה חיובי מאוד כלפי ניצולי השואה וצריך לנצל את המומנטום ולהטיב ככל האפשר עם ניצולי השואה .
ח”כ שמואל הלפרט, ציין כי מדינת ישראל עושה עוול גדול מאוד לניצולי שואה במשך שנים. מדינת ישראל קבלה מיליארדים רבים עם הקמת המדינה לטובת ניצולי שואה והתחייבה לפצותם אך בפועל הדבר לא נעשה. בכל יום נפטרים יותר מ-100 ניצולי שואה וצריך להזדרז עם החקיקה לטובתם.
יושבי ראש ארגוני שואה שנכחו בישיבה הביעו את בעיותיהם הקשות בתחום הדיור והתרופות. הם סיפרו שניצולי שואה גרים בקומות גבוהות ללא מעלית וללא יכולת לצאת מבתיהם.
מר נח פלוג, יושב ראש מרכז הארגונים לניצולי השואה ציין כי ניצולי השואה הנזקקים ביותר הם יוצאי ברית המועצות ב- 20 שנים האחרונות. זו קבוצה שלא מקבלים סיוע מאף גורם.
כמו כן ציין פלוג כי ישנה קבוצה של 3,000 איש ששהו על אדמות גרמניה ב- 1/1/47 והיו ילדים ולא קיבלו שום פיצוי לא מישראל ולא מגרמניה.
מר פלוג הוסיף שישנם כ- 10,000 ניצולי שואה ששהו במחנות וגטאות ולא מקבלים רנטה כלשהי מגרמניה ולא מישראל.
עוד ציין כי ממשלת ישראל חתמה עם ממשלת גרמניה על הסכם לוקסמבורג ולקחה על עצמה לפצות את אלה שהגיעו לארץ עד 1953. מדינת ישראל לא איפשרה לאנשים לתבוע בעצמם.
מר גיא עפארי, סמנכ”ל תפעול בקרן לרווחת ניצולי השואה בישראל ציין כי מידי יום מתקבלות בקרן כ-500 פניות של ניצולי שואה לעזרה. לדבריו הקרן מטפלת כ-19,000 ניצולים בעזרה מתמשכת, כ- 4,000 בקשות לסיוע עדיין ממתינות לסיוע ואינן נענות בגלל חוסר תקציב.
מר נחום עידו, דובר משרד הרווחה ציין בישיבה כי בימים הקרובים יתפרסמו המלצות של הוועדה הבינמשרדית שהקים שר הרווחה לבחון את מצבם של ניצולי השואה. המסקנות יכללו הגדרה חדשה ורחבה יותר של מיהו ניצול שואה, הגדלת הסיוע הכספי של ניצולי השואה, הגדלת כל השירותים שזכאים להם ניצולי שואה וכן הוקרת ניצולי השואה על ידי אות הוקרה.
מר ישראל שוורץ, סמנכ”ל בכיר באגף איכלוס במשרד הבינוי והשיכון הודיע כי כל ניצול שואה המתגורר בדיור הציבורי בקומה גבוהה ומעוניין לעבור להוסטל בקשתו תענה בחיוב.
הגב` שרה כהן, מנהלת מחלקת הרווחה במשרד הקליטה ציינה כי המשרד מוכן יהיה לתרגם את כל ההמלצות של הוועדה החדשה לשפה הרוסית. כמו כן קראה לנציגי הארגונים לפנות למשרד הקליטה ולשתף פעולה עם המשרד לגבי הקשיים של ניצולי השואה.
נציגי קופות חולים שנכחו בישיבה הביעו תרעומת על הלשכה לשיקום נכים במשרד האוצר שלא העבירו את רשימת הזכאים לתרופות לקופות החולים.
מתוך כ- 40,000 שזכאים לפי החוק, קיימים במחשב של קופת חולים הכללית רק 10,000 רשימות.
מר רפי פינטו, מנהל הלשכה לשיקום נכים במשרד האוצר ציין כי האוצר העביר את רשימות הזכאים לפי החוק לקופות החולים ולא העביר את כל הרשימה כי כך האוצר צריך לשלם לקופות החולים כ- 60 מליון ₪ לשנה מבלי שניצולי השואה ”יהנו” מכך.
עוד ציין פינטו כי החל מה- 1 באוגוסט כל הזכאים לפי חוק הטבות לניצולי שואה נזקקים יקבלו את הכסף המגיע להם. לדבריו הגישו עד כה כ- 5,000 בקשות ולהערכתו זכאים להנות מהחוק כ- 8,500 איש.
מר רפי פינטו הודיע כי ניתן לטלפן ללשכה לשיקום נכים בטלפון: 03-5682651. הקו יהיה פתוח עד השעה 20:00 בערב ויהיה מענה גם בשפה הרוסית.
בישיבה נכח נציג ”קרן נדב” אשר הודיע כי הקרן החליטה לתרום 1 מליון ₪ לרווחת ניצולי השואה. נציג הקרן קרא לארגונים השונים להגיש בקשות לקרן הסיוע. הסיוע ינתן על ידי צ`ק אישי בסך 1,000 ₪ לכל ניצול שואה. סך הכל יקבלו את הסיוע 1,000 ניצולי שואה נזקקים בישראל.
בסיכום הישיבה הודיעה יו”ר הוועדה , ח”כ סופה לנדבר:
יש לעזור לניצולי שואה לצאת ממעגל העוני. מספר הניצולים שנמלטו מפני הנאצים עומד כיום על כ- 175,000 איש שחיים בעוני רב, משום שאין להם זכויות פנסיה, הם אינם מקבלים רנטה חודשית כפיצוי על הסבל שעברו בשואה ומקור ההכנסה היחיד שלהם הוא קצבת זקנה של המוסד לביטוח לאומי.
לפיכך הודיעה ח”כ לנדבר כי תגיש הצעת חוק שיבטיח לכל ניצול שואה קצבה חודשית בשיעור 500 ₪.
ח”כ לנדבר הודיעה כי תפנה לשר השיכון בבקשה לקבוע מדיניות של משרד השיכון לטיפול מיוחד בניצולי שואה. כמו כן שיהיה נוהל לפיו לא יאכלסו את ניצולי השואה בקומות גבוהות.
ח”כ לנדבר הודיעה כי תפנה למשרד האוצר בבקשה לפרסם באמצעי התקשורת בשפות הזרות את כל הזכויות של ניצולי השואה, שלהם זכאים האנשים מטעם הלשכה לשיקום נכים.
© כל הזכויות שמורות, 2006, מדינת ישראל